Autor Wątek: [ix35 EL] światła do jazdy dziennej?  (Przeczytany 170697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vqsoft

• Gość
[ix35 EL] światła do jazdy dziennej?
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Maj 2013, 07:48:05 »
Panowie to jak to jest prawidłowo z tymi światłami
rozważmy 2 opcje

1)
przełącznik ustawiony na auto dzień pogodny

gaszę silnik i wyciągam kluczyk - światła gasną. zamykam z pilota - nic się nie świeci ...

2) Przełącznik ustawiony na auto noc / garaż

gaszę silnik - wyciągam kluczyk -  światła się świecą zamykam kluczykiem świecą i same gasną ( follow me home) chyba ze 2x kluczyk

czy to zachowanie jest poprawne

dziś tak właśnie zacząłem się zastanawiać. z racji że zawsze parkuje w ciemnym garażu i zawsze z niego ruszam to  światła a) zawsze po zgaszeniu silnika się świeciły i zawsze działało follow me home . tak samo przy otwieraniu samochodu w ciemnym - światła zawsze się świeciły..
 a tu dziś zauważyłem parkując pod pracą że tak nie jest... tzn światła zewnętrzne gasną zaraz po zgaszeniu samochodu gdy na dworze jest jasno..

chyba ze ja mam coś zwalone.

mron

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Maj 2013, 08:41:14 »
Cytat: "vqsoft"
Panowie to jak to jest prawidłowo z tymi światłami
rozważmy 2 opcje

1)
przełącznik ustawiony na auto dzień pogodny

gaszę silnik i wyciągam kluczyk - światła gasną. zamykam z pilota - nic się nie świeci ...

2) Przełącznik ustawiony na auto noc / garaż

gaszę silnik - wyciągam kluczyk -  światła się świecą zamykam kluczykiem świecą i same gasną ( follow me home) chyba ze 2x kluczyk

czy to zachowanie jest poprawne

dziś tak właśnie zacząłem się zastanawiać. z racji że zawsze parkuje w ciemnym garażu i zawsze z niego ruszam to  światła a) zawsze po zgaszeniu silnika się świeciły i zawsze działało follow me home . tak samo przy otwieraniu samochodu w ciemnym - światła zawsze się świeciły..
 a tu dziś zauważyłem parkując pod pracą że tak nie jest... tzn światła zewnętrzne gasną zaraz po zgaszeniu samochodu gdy na dworze jest jasno..

chyba ze ja mam coś zwalone.

Powiem tak
nie wiem jak powinno być ale u mnie działa tak samo.
Możesz to zobaczyć również na tablicy rozdzielczej. Jak masz na auto to są dwa warianty.
1. Tak jakby światła były wyłączone. Tablica jest podświetlona na max. Jedna dioda od świateł się świeci. - Jest jasno na zewnątrz.
2. Światła włączone - Tablica podświetlona tak jak ustawisz. Dwie diody od świateł. Działa follow me home. Na zewnątrz oczywiście ciemniej.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Maj 2013, 09:17:01 »
no to tak jest...
jeszcze sprawdziłem w ix kolegi - tak samo. przy dzisiejszej pogodzie follow me home nie działa ;)

Radek

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 11 Czerwiec 2013, 10:14:17 »
u mnie przy światłach do jazdy dziennej ( montowane przez ASO przy zakupie ) przy przełączniku na auto  nawet przy ładnej pogodzie zapalają się światła mijania ... wiec nie wiem czy to kwestia zaprogramowania/ ustawienia modułu czy jakaś usterka.

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #79 dnia: 11 Czerwiec 2013, 12:07:31 »
przepraszam, ale w jakim celu w słoneczny, pogodny dzień Tobie funkcja "follow me home", może ja czegoś nie załapałem, ale w aucie jest czujnik oświetlenia i jak jest dzień to ta funkcja z automatu jest wyłączona, działa w nocy.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #80 dnia: 11 Czerwiec 2013, 14:03:22 »
Ale nakręciliście, Jak ciemno to światła się świecą, jak jasno to też się świecą. I tak ma być... :mrgreen:  :mrgreen: (to forma rozweselająca- nie czepiać się mnie... :evil: )

jag888

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 11 Czerwiec 2013, 19:00:23 »
Koledzy podpowiedzcie prosze czy cos takowego mozna zainstalowac samemu, tzn. tak by dotychczasowe swiatla nie swiecily gdy beda swiecic te dzienne?
dodatkowo cena mniejsza od proponowanej w salonie sporo - co sadzicie o tej propozycji? link

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #82 dnia: 12 Czerwiec 2013, 00:07:44 »
po pierwsze: jak to sam zainstalujesz, to stracisz gwarancję
po drugie: jak dla mnie, to wiejski tuning, nie szpeć auta

widziałem ostatnio ix35 z ledamni po obu stronach tablicy rejestracyjnej, czyli w grillu, leciało wsią na maxa.

Stonio

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 13 Czerwiec 2013, 20:17:33 »
jesli kupujesz orginalne światła ledowe przeznoczone do naszego auta to dlaczego mówisz wiejski tuning ??chodzi ci o to że te ledy są u dołu?? w mercedesie są u dołu w fordach i innych ważnę żeby nie kupować ledów za 100 zł tylko kupić orginał przeznaczony do tego:)

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #84 dnia: 15 Czerwiec 2013, 07:50:17 »
przy aucie o takich gabarytach jak ix35 montowanie świateł w grillu, psuje całą sylwetkę ... piszesz, że są przeznaczone do ix35, a dlaczego nie są seryjnie montowane? bo zapewne wielu potencjalnych nabywców widząc taki obciach zrezygnowałoby z zakupu.

Offline Maolma

• Giełda
« Odpowiedź #85 dnia: 15 Czerwiec 2013, 07:55:41 »
Mnie też się nie podobają takie światła - mizeroty, rzeczywiście psują sylwetkę i wyglądają jakoś obciachowo...

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 15 Czerwiec 2013, 09:30:15 »
Cytat: "Zibi"
przy aucie o takich gabarytach jak ix35 montowanie świateł w grillu, psuje całą sylwetkę ... piszesz, że są przeznaczone do ix35, a dlaczego nie są seryjnie montowane? bo zapewne wielu potencjalnych nabywców widząc taki obciach zrezygnowałoby z zakupu.

w jakim grilu ? one montowane są w ramka halogenów.

jak one psują sylwetkę ?

zomol

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 15 Czerwiec 2013, 14:19:39 »
Kurde dajcie już spokój !!! Ktoś chce montować to niech montuje i po cholerę mu cisnąć.
Mnie osobiście to rozwiązanie się nie podoba bo wygląda jak dorabiane na szybko u rzemieślnika w garażu a do tego cena tego gadżetu to już totalnie pojechana. Światła dzienne z założenia mają oszczędzać kasę a w tym wypadku ten zakup nigdy się nie zwróci nawet w połowie ale jak komuś się podoba i ma zbędną kasę to niech montuje  :-P

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 16 Czerwiec 2013, 00:04:27 »
co do ceny masz racje.. chora jest

cruel

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Czerwiec 2013, 23:55:04 »
Nie wiem co macie do ledów do jazdy dziennej montowanych w salonie, które możemy wybrać jako opcję przy składaniu zamówienia. Fakt cena 1k zł może nie wydaje się atrakcyjna, ale podobnie przedstawia się ich koszt u innych producentów. Za to porządne światła ledowe do jazdy dziennej to wydatek rzędu 300zł. Tylko wtedy czy już nie za dużo tych świecidełek z przodu auta? To dla mnie dopiero wygląda beznadziejnie, takie dzienne dokupywane po zakupie auta.

Psują sylwetkę? Przecież są idealnie wkomponowane. Nic na siłę dokładane nie jest.
Ja zamówiłem i jestem zadowolony z efektu. Dodatkowo dostałem standardowe reflektory przeciwmgielne. Mogą pójść albo na handel albo zostawić sobie awaryjnie jakby coś się z tymi z ledami stało.

A przy okazji spore uproszczenie, przynajmniej nie zapomina się o włączaniu świateł. Pozycja na zero, włączenie silnika i ledy ładnie świecą. Dojeżdżamy, wyłączamy silnik i światła gasną. O niczym za dnia nie musimy pamiętać.
Szkoda tylko, że jak już włączymy mijania to trzeba pamiętać o ich wyłączeniu.

W megance mam cały czas na auto ustawione, więc zupełnie mogę mieć sklerozę ;)