Autor Wątek: [ix35 EL] światła do jazdy dziennej?  (Przeczytany 178608 razy)

mada

• Gość
[ix35 EL] światła do jazdy dziennej?
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Marzec 2012, 20:34:26 »
Kolego od hondy w hyundaiu jest przekaźnik który po uruchomieniu silnika poprzez sterownik załącz dopiero światła?
Nie zapominaj że mamy XXI wiek i nawet w "takich " samochodach  jak nasze hyundaie jest pełno elektroniki!

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Marzec 2012, 12:49:41 »
Jakiś nerwowy ten Przemq. Nie czyta ze zrozumieniem. Ale to młody... więc trzeba mu wybaczyć :mrgreen:

firefighter1

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Marzec 2012, 15:19:02 »
Cytat: "canion"
tak to jest jak sie kupi Honde a nie Hyundaia ;) światła przygasają.

coś bym dodał ale przemilczę  :mrgreen: Canion ładnie to ujął.

przemeq

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Marzec 2012, 16:06:38 »
Są trzy powody, dla których wasze odpowiedzi są  takie, jakie są:
1. źle to wam tłumaczę
2. może źle wy mnie rozumiecie
3. jesteście tak zapatrzeni w wasze auta, że nic nie dociera do waszych łebków.
W hyundaiu jest tak i ***** wszędzie jest tak samo:P

firefighter1

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Marzec 2012, 17:13:06 »
przemeq
Zabrakło jeszcze jednej opcji:
4. Może źle Nas zrozumiałeś

...bo ja część postów/cześć wypowiedzi w postach potraktowałem jako dowcip i nie widzę aby ktoś miał cel obrazić Cie. Powinieneś przy niektórych wypowiedzach przymknąć oko - o tak  ;-)

dardum

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Marzec 2012, 00:24:20 »
Jak ktoś chce tak mocno oszczędzać to niech sobie włączy postojówki i p/mgielne z przodu ( żarówki są chyba po 28 watów) jak nic oszczędność .Ciekawe ile będzie mniej palił?  hehe. a tak serio to jest jakieś urzadzonko podpinane pod CAN które włacza doświetlanie zakrętów przeciwmgielnymi  i dzienne  za pomocą długich o obniżonej mocy do 20 watów.nawet nie było to takie drogie ale zapomniałem nazwę i nie mogę znaleźć w necie. Dedykowane do ix i nawet robione w naszym kraju . może ktoś znajdzie?  pozdrowienia

znalazłem CLM02-CAN

zomol

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Marzec 2012, 02:57:06 »
Miałem kiedyś w Oplu takie cudo z Allegro co włączało światła drogowe automatycznie z mocą 25 %. Miało oszczędzać energię, robić za światła dzienne itp. Znajomy elektryk samochodowy tłumaczył mi, że nie ma cudów taki wynalazek może przygasić światła ale nie będzie oszczędzać energii a co najwyżej będzie ją "przerabiał" na ciepło. Nie wierzyłem a szkoda wydałem 2 stówy i urządzenie działało przez miesiąc później się spaliło topiąc obudowę  :evil:  Miałem szczęście, że samochód się nie spalił  :-P
Od tej pory bardzo sceptycznie podchodzę do wynalazków typu CLM02-CAN chociaż nie powiem z opisu wygląda ciekawie  :mrgreen:

firefighter1

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Marzec 2012, 12:06:14 »
.doświetlanie zakrętów? podobno są jeszcze takie miejscowości gdzie nie prądu i w nocy jest ciemno :lol: chwyty marketingowe w zwykłej jeździe nieprzydatne bo na drogach głownych nie ma na tyle ostrych zakrętów żeby to doświetlanie się włączało. To gadżet do jeżdzenia po parkingu podziemnym. Jak to widzę w dzień to boki zrywam, gościu skręca na skrzyżowaniu i błyska światłami jak kombajn w żniwa  :lol:  :lol:

Rybka&Wieprz

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Marzec 2012, 17:21:30 »
Mialem okazje testowac i40 z funkcja doswietlania zakretow i z tego co pamietam to owe doswietlanie dzialalo chyba tylko przy malych predkosciach...
... a z tego co mnie kiedys uczyli, to przez male nieoswietlone miejscowosci trzeba jechac przynajmniej 80/h bo inaczej moga wam kola poodkrecac ;-)

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Marzec 2012, 00:56:53 »
Hmm...z ciekawości sprawdziłem kwestię przygasania świateł przy odpalaniu i...faktycznie przygasają. Wsiadam , światełka są na "AUTO", przekręcam kluczyk na "ON" światła zapalają się, uruchamiam silnik i światełka na chwilę gasną...
Korekta - tak jak wyżej jest tylko przy słabym oświetleniu.
W słoneczny dzień światła zapalają się dopiero po uruchomieniu silnika, a nie już w pozycji "ON"

Tak, czy siak...H7 nie są specjalnie drogie ;-)  

A led'y fabryczne w ix35 zapewne pojawią się przy FL.

BTW - dzięki firefighter1 za wzmiankę o możliwości szybszego wyłączenia świateł w opcji "follow me home" - jakoś się tego nie dopatrzyłem w instrukcji i teraz mogę zaoszczędzić trochę energii i żarówki :-P

wald

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Marzec 2012, 23:08:30 »
Tak z ciekawości czasami zajrzę na ten temat i wiecie co to już syrenki to miały, że gdy jakiś "cymbał" zostawił samochód z włączonymi światłami to przy rozruchu one przygasają. Ten co zaczął temat miał jakiś samochód wcześniej, czy tylko "tatusia" i teraz szuka oszczędności?

[ Dodano: 2012-03-21, 23:11 ]
Przeczytaj jeszcze dokładnie instrukcje samochodu "co to jest autu" bo morzesz zapłacić mandat.

firefighter1

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Marzec 2012, 18:40:09 »
Cytat: "wald"
...
Przeczytaj jeszcze dokładnie instrukcje samochodu "co to jest autu" bo morzesz zapłacić mandat.

To co jest w polskiej instrukcji trzeba czytać dwa razy, a najlepiej w angielskiej bo ten co tłumaczył na polski to się jeszcze niedouczył. Uściślając wg realiów - w pozycji AUTO światła zewnętrzne (przód jak i tył) zawsze są włączone niezależnie od natężenia światła zewnętrznego, natomiast UWAGA!- światła WEWNĘTRZNE włączają się lub wyłączają (czyt.podświetlenie).
Oraz zagadka, na której stronie instrukcji (polskiej) pomylone są opisy z rysunkiem?

wald

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Marzec 2012, 20:14:02 »
W moim w pozycji auto w dzień nie palą, dopiero jak jest ciemniej (czujnik pod szybą)

zomol

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Marzec 2012, 12:59:10 »
Cytat: "wald"
W moim w pozycji auto w dzień nie palą, dopiero jak jest ciemniej (czujnik pod szybą)

U mnie tak samo  :mrgreen:

przemeq

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Marzec 2012, 19:19:12 »
U mnie w rodzinie jest właśnie jeden ix35 i tam mijania nie palą tylko się wtedy, gdy przełącznik na pozycyjne ustawiony.