Forum > ix35 EL

[ix35 EL] światła do jazdy dziennej?

<< < (8/43) > >>

dardum:
Jak ktoś chce tak mocno oszczędzać to niech sobie włączy postojówki i p/mgielne z przodu ( żarówki są chyba po 28 watów) jak nic oszczędność .Ciekawe ile będzie mniej palił?  hehe. a tak serio to jest jakieś urzadzonko podpinane pod CAN które włacza doświetlanie zakrętów przeciwmgielnymi  i dzienne  za pomocą długich o obniżonej mocy do 20 watów.nawet nie było to takie drogie ale zapomniałem nazwę i nie mogę znaleźć w necie. Dedykowane do ix i nawet robione w naszym kraju . może ktoś znajdzie?  pozdrowienia

znalazłem CLM02-CAN

zomol:
Miałem kiedyś w Oplu takie cudo z Allegro co włączało światła drogowe automatycznie z mocą 25 %. Miało oszczędzać energię, robić za światła dzienne itp. Znajomy elektryk samochodowy tłumaczył mi, że nie ma cudów taki wynalazek może przygasić światła ale nie będzie oszczędzać energii a co najwyżej będzie ją "przerabiał" na ciepło. Nie wierzyłem a szkoda wydałem 2 stówy i urządzenie działało przez miesiąc później się spaliło topiąc obudowę  :evil:  Miałem szczęście, że samochód się nie spalił  :-P
Od tej pory bardzo sceptycznie podchodzę do wynalazków typu CLM02-CAN chociaż nie powiem z opisu wygląda ciekawie  :mrgreen:

firefighter1:
.doświetlanie zakrętów? podobno są jeszcze takie miejscowości gdzie nie prądu i w nocy jest ciemno :lol: chwyty marketingowe w zwykłej jeździe nieprzydatne bo na drogach głownych nie ma na tyle ostrych zakrętów żeby to doświetlanie się włączało. To gadżet do jeżdzenia po parkingu podziemnym. Jak to widzę w dzień to boki zrywam, gościu skręca na skrzyżowaniu i błyska światłami jak kombajn w żniwa  :lol:  :lol:

Rybka&Wieprz:
Mialem okazje testowac i40 z funkcja doswietlania zakretow i z tego co pamietam to owe doswietlanie dzialalo chyba tylko przy malych predkosciach...
... a z tego co mnie kiedys uczyli, to przez male nieoswietlone miejscowosci trzeba jechac przynajmniej 80/h bo inaczej moga wam kola poodkrecac ;-)

Gringo:
Hmm...z ciekawości sprawdziłem kwestię przygasania świateł przy odpalaniu i...faktycznie przygasają. Wsiadam , światełka są na "AUTO", przekręcam kluczyk na "ON" światła zapalają się, uruchamiam silnik i światełka na chwilę gasną...
Korekta - tak jak wyżej jest tylko przy słabym oświetleniu.
W słoneczny dzień światła zapalają się dopiero po uruchomieniu silnika, a nie już w pozycji "ON"

Tak, czy siak...H7 nie są specjalnie drogie ;-)  

A led'y fabryczne w ix35 zapewne pojawią się przy FL.

BTW - dzięki firefighter1 za wzmiankę o możliwości szybszego wyłączenia świateł w opcji "follow me home" - jakoś się tego nie dopatrzyłem w instrukcji i teraz mogę zaoszczędzić trochę energii i żarówki :-P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej