Forum > ix35 EL
[ix35 EL] światła do jazdy dziennej?
1979and:
Podpoiłem na krótko w/g tego schematu i pod (4) mam cały czas napięcie (świecą cały czas) bez zapłonu :-( gdy podpinam pod (15) według rysunku zapalają sie dopiero po zapłonie ale nie gasną ani nie przygasają jak włączę mijania :-? nie wiem jak przepisy sie do tego odnoszą :?: wiec po co ten moduł w zestawie myślałem ze będzie powodował przygaśniecie :-/
Paweł K.:
TAK masz rację, ACC jest na styku 15 nie na 4 jak podałem wcześniej - Sorry - Mea Culpa
OK proponuję zatem prosty układ, ponownie na zwykłym przekaźniku.
A) Jeżeli chcesz aby światła DRL przygasały po włączeniu świateł mijania, zastosuj rezystor R1=5Ω/5W i podłącz jak na schemacie. To jak bardzo mają DRL'e przygasać możesz regulować zwiększając lub zmniejszając rezystancję o 1Ω rezystora R1 .
B) Jeżeli chcesz aby DRL po prostu się wyłączały, usuń ze schematu rezystor oraz całe podłączenie zaznaczone na czerwono. Ta nóżka przekaźnika ma pozostać wolna.
belgrano:
Pawel co zronic aby mozna bylo je wylaczyc? Napisz jak masz zrobione aby je wylaczyc. Z powyzszego nie widze kiedy sie wylaczaja. Zawsze cos swiwci. Moze wiesz gdzie jest przekaznik lub bezpiecznik od krotkich do mozna tam wyjac i nie bedzid swiecic. Ktord bezpieczniki sa od postojowych?
--- Cytat: "Paweł K." ---
--- Cytat: "belgrano" ---Panowie a odgrzeje temat. Czasami potrzebuję wyłączyć światła jak jadę tak abym był niewidoczny. Czy da się odłączyć na chwilę te dzienne? Świecę cały jak choinka a chcę po prostu aby nie było mnie widać jak odjeżdżam lub podjeżdżam?
--- Koniec cytatu ---
Pewnie że da radę, trzeba kilka kabelków pociąć, wpiąć się tu i tam, podłączyć przekaźnik. Bez cięcia nie da rady chyba że fachowcy w ASO są w stanie zrobić coś komputerem.
Ja w ten sam sposób podłączyłem nowe reflektory do wersji sprzed liftu. W dzień mam DRLe, w nocy światła mijania. Jak chcę to przekręcam manetkę i jest ciemno (w dzień to samo).
W razie zainteresowania daj znać a postaram się pomóc.
--- Koniec cytatu ---
Paweł K.:
Rozumiem że masz już LEDy, działają tak jak powinny ale chcesz móc je wyłączać gdy potrzeba?
Najprościej byłoby zamontować osobny psztyczek który gdy przełączony, odłącza zasilanie do LEDów. Dopuszczasz użycie dodatkowego przełącznika gdzieś w kabinie?
Daj znać to podeślę prosty schemacik.
belgrano:
Nie nie mam ledów. Chce po prostu aby na pracujacym silniku móc wyłączyć wszystkie światła. czyli postojowe lub mijania aby się nic nie paliło.
Nawigacja
[#] Następna strona