Forum > ix35 EL

[ix35 EL] światła do jazdy dziennej?

<< < (28/43) > >>

malarz:
to troche odgrzeje temat ale z nowej perspektywy....
Nie mam wogóle świateł dziennych.
Chodzi o to żeby swiatła postojowe/pozycyjne (bo to chyba to samo  :?: ) robiły za DRL. Jest to chyba zgodne z prawem.
Teraz mam tak że jak na odpalonym silniku ustawie postojowe to po zgaszeniu samochodu gasną. Jak odpale auto ponownie to sie zapalają. Na przełączniku są cały czas postojowe włączone.
Może to robić za dzienne.
Ale jakby tak połączyć to z pozycją AUTO na przełączniku, nie tracąc czujnika "auto".
Czyli ustawione na "auto":
1. włączam silnik zapalają sie postojowe.
2. wyłączam silnik- gasną.
3. wjeżdąm w "ciemność" to czujnik zapala mijania.
Czy jest to możliwe do zrealizowania?

hajp1:
Witam

--- Cytuj ---3. wjeżdąm w "ciemność" to czujnik zapala mijania.
--- Koniec cytatu ---

Sam sobie odpowiedziałeś  "to czujnik zapala mijania" więc jak masz czujnik to jest to do zrealizowania.W moim IX przy zakupie dobrałem za 1tyś. pakiet :czujnik zmierzchu ,deszczu oraz lusterko fotochromatyczne i jakąś szybę przednią częściowo podgrzewaną .Więc mając czujnik  powinno być jak piszesz.
Poprzednio miałem Vectra C z w.w. czujnikami i pierwotnie działało to tylko światła świecą lub nie ( na podstawie czujnika ) lub TECH-em można było ustawić w dzień tylko przód auta - mijania a o zmierzchu całość świateł ale żaden to zysk więc dołożyłem ledy do jazdy dziennej i w trybie auto miałem dzień - ledy , noc wszystkie światła

--- Cytuj ---Chodzi o to żeby swiatła postojowe/pozycyjne (bo to chyba to samo :?: ) robiły za DRL
--- Koniec cytatu ---

Postojowe mają zwykle żarówki 5W a do jazdy dziennej bodajże 21W , przy ledach moc jest raczej pomijana tylko ważna jest :

--- Cytuj ---Intensywność światła reflektora do jazdy dziennej od 400 do 1200 kandeli.
--- Koniec cytatu ---

W sumie czytają ten zapis :
--- Cytuj ---Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.
--- Koniec cytatu ---
To raczej nie ma o czym kombinować tylko dodatkowe lampy z oznaczeniem RL mogą robić za dzienne
Posiłkowałem się :Wikipedią
Pozdrowienia

malarz:

--- Cytuj ---Sam sobie odpowiedziałeś "to czujnik zapala mijania" więc jak masz czujnik to jest to do zrealizowania
--- Koniec cytatu ---

czujnik mam i działa  :-) . Chodziło mi żeby "podłączyć" postojowe pod opcje "auto" nie tracąc uzytkowności tej opcji. Niestety z tego co piszesz postojowe mają za małą moc na dzienne.
Są w sprzedazy lampy z ledami w miejsce postojowych (po lifcie chyba też tak mają) więc mój zamiar jest nadal do zrealizowania. Kwestia tylko tego żeby pozycja "auto" zapalała postojowe po uruchomieniu silnika.

LED SYSTEMS:

--- Cytat: "mada" ---Koledzy  czy nie znalazł by się ktoś na tyle mocny w elektryce tego samochodu żeby to opanować?
Irytuje mnie to że po przekręceniu kluczyka w stacyjce zapalają się wszystkie światła do jazdy w nocy oprócz podświetlenia przycisków we wnętrzu?
Przecież jest to jawne marnotrawstwo energii naszym kosztem!!
Co wy na to?
W bliźniaczym samochodzie opanowali to tak ładnie !
pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---

hajp1:
Witam

--- Cytuj ---Są w sprzedazy lampy z ledami w miejsce postojowych (po lifcie chyba też tak mają)
--- Koniec cytatu ---
Ja mam po lifcie i jako dzienne są ledy z dołu reflektora a jako postojowe jest podświetlany plastik z góry reflektora , zresztą jak już opisujemy to mijania i drogowe są na jednej żarówce typu HIR2 a zmieniana jest pozycja soczewki
Więc pozostaje ci kupić :
a- zestaw jak post wyżej
b-zestaw led w ramce lamp przeciwmgielnych (ta wersja bardziej mi się podoba )
c- całe reflektory po lifcie - raczej najdrożej to wyjdzie (w
tym temacie to koledzy omawiają
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej