Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster
Silnik po kąpieli
krool:
Będąc na myjni samochodowej u kolegi wpadłem na "genialny" pomysł żeby umyć sobie komorę silnika i sam silnik w moim Scoupe GT. Podczas mycia silnik był odpalony (ktoś mi kiedyś tak doradził) i wsyzstko szło dobrze dopóki nie zgasł... :-( Po jakiejś godzinie (czekałem aż wyschnie) i kilku nieudanych próbach w końcu zaskoczył i miałem nadzieję że wszystko jest już ok. 10 minut pochodził na wolnych obrotach i pojechałem. Przejechałem niecały kilometr i zaczął się dusić i zgasł. Po jakichś 10 minutach piłowania rozrusznika odpalił, ale dławi sie na wyższych obrotach (jak depnę do dechy to strasznie szarpie). Przy spokojnym dodawaniu gazu jakoś jedzie ale dalej mam problemy z odpaleniem. Jak trochę postoi to muszę znowu go piłować zanim zaskoczy. Troche to wszystko zagmatwane ale jak ktoś się połapie to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :-)
jasiuekonom:
Nie spotkałem się ale może zamokły przewody i kopułka??
PS: Pochwalił byś się swoim s-coupe
wtom:
bez potrzeby (remont, zaolejony, itd) silnika sie nie myje! jak bys to zrobił np. w scorpio to i przez rok bys nie odpalił :-P . woda poszła w wiązki i możesz mieć problem, bo wystarczy że gdzies masz podparciałe kable w wiązkach. suszenie, sprężone powietrze i może przejdzie. i jeszcze jedno, mycie odpalonego to juz skrajna głupota (traktowanie gorącej głowicy i bloku zimną wodą) ;-)
IgoReCzeK:
--- Cytat: "krool" ---Podczas mycia silnik był odpalony (ktoś mi kiedyś tak doradził) i wsyzstko szło dobrze dopóki nie zgasł...
--- Koniec cytatu ---
Witam. To na prawdę nie był dobry pomysł. Mycie komory silnika, a samego silnika do dwie różne sprawy. Ja poddałem kiedyś myciu silnik w Accencie i nie było problemów, ale widziałem jak robił to gość ( dysza do wody była wymieniona, a woda była tylko kierowana na silnik ). Nie było później problemów z uruchomieniem silnika i późniejszą eksploatacją. A Tobie krool pozostaje tylko suszyć, suszyć i suszyć. ;/ Pozdrawiam Igor.
kml:
krool, kup w markecie środek do wypierania wody z kabli. Od BIEDY moze być wd-40, który powinien pomóc pozbyć sie wody z okolic kabli/kopułki etc.
Nawigacja
[#] Następna strona