Autor Wątek: [ix20] Grzechotanie klapy tył - modernizowanie naszych ix20,  (Przeczytany 6702 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rekin323

• Gość
[ix20] Grzechotanie klapy tył - modernizowanie naszych ix20,
« dnia: 07 Kwiecień 2013, 20:17:22 »
Temat na czasie bo robi się coraz cieplej i większa przyjemność z jazdy, ALE wczoraj i tygodniu słyszalne odgłosy naprężeń z tyłu auta, patrze wszystkie drzwi zamknięte + środkowy pas też ok.

Po wizycie na myjni dokładnie wytarłem uszczelki i posmarowałem sztyftem do uszczelek nasmarowałem zamek bez ustawiania rygla i przesuwania zamka na ile pomoże zobaczymy na razie spokój.( nie mówię o zamykaniu/trzaskaniu bo klapa jest dość duża ).
Może ktoś miał podobne odgłosy, odczucia podczas jazdy i skuteczny sposób wyleczenia.
Czy regulacja klapy, i maski z przodu jest jakoś płatna w ASO czy wystarczy ładnie podziękować?Poradźcie

A TERAZ POCHWALĘ SIĘ MODERNIZACJĄ ZA CAŁE 15 ZŁ w czasie zabawy ze wspomnianą wcześniej tylna klapą postanowiłem umyć dokładnie też pod ramką, dla osób odbierających nówkę z salonu pamiętacie te małe 4sztx1,5cm kwadraty wyciszające i mocujące remkę już wtedy zdziwiło mnie skąpstwo księgowych wiec zerwałem i dziś zamontowałem porządną oryginalną podkładkę z Forda poniżej link i teraz ramka nie ma prawa dotknąć lakieru i ciszej. Polecam !!!! http://www.ford-esklep.pl/mobile/pl/p/Podkladka-ochronna-pod-tablice-rejestracyjna-1301113-FORD/1017 jak kto woli nawet VW audi  http://www.swistak.pl/a53196307,Oryginalne-podkladki-wygluszajace-pod-tablice-rej.html#zdjecia

Kosmetyka tytułu. tekla

Offline tommii

• Giełda
[ix20] Grzechotanie klapy tył - modernizowanie naszych ix20, część 1
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwiecień 2013, 22:53:21 »
Co do grzechotania tylnej klapy to zgłosiłem to na przeglądzie i od tej pory cisza jak makiem zasiał. Wyregulowali za "dziękuję".

rekin323

• Gość
Wpisujemy co i jak można zmodernizować Nasze #ix20
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpień 2014, 13:27:34 »
Witam

Już za niecały miesiąc 22.09.2010 ruszyła produkcja pierwszych ix20, i nasuwa mi się taka myśl, czemu producent po 4 latach nie ma konceptu na lifting zarówno ix20 & bliźniaczej Kia Vengi, oszczędność milionów $$$ rozumiem są drobiazgi za kilkanaście złotych nawet 2-3 stówki i przyjemniej się jeździ  :lol:

Przy odbiorze zamontowałem piankę na całą ramkę tablicy tył chroniąc przed obijaniem i możliwym przetarciem lakieru na klapie ( kto miał auto od nowości i po latach można zoobaczyć zniszczenia

W wakacje postanowiłem dokonać gruntownych porządków w bagażniku i stwierdziłem ze wykładzina bagażnika w 2 miejscach nie przylega idealnie
1. spasowanie z nadkolem tylnym i narożnikem listwy na belce bagażnika
2. spasowanie wykładziny pod oparciami składania siedzeń

tu wpadłem na pomysł wygłuszenia strefy bagażnika lub przyklejenia taśmą celem poprawy niedociągnięć produkcji seryjnej
Taśma aluminiowa klejąca koszt ok 20-25zł
Wygłuszenie do paneli podłogowych 3-4 kawałki 30x30cm zostało z remontu na działce w sklepie koszt max 25-30zł
+ kawałek 0,3mm paski 5-10cm mocno sprasowanej foli wrzuconej w trójkątne okienko z tyłu pod plastik !!!  

A poniżej efekty na zdjęciach i już odpowiadam subiektywnie ciszej o ile 1-2dB bardziej powiem nić nie trzeszczy z tyłu może poluzowana klamra pasa 3go na tylnym siedzeniu...

Jeszcze przed zimą warto pomyśleć o nadkolach z tyłu te spinki same się odkręcają takie prawa fizyki już myślę o innym materiale sprasowana guma  :roll:

Offline zbyniuw48

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpień 2014, 16:59:46 »
Witam
Do tematu modernizowanie - a właściwie ulepszanie ix20, dodam, że w obliczu nieuchronnie nadchodzącej zimy, warto moim zdaniem, pomyśleć o osłonie pod silnik, której to fabryka w tym modelu poskąpiła. Ja kupiłem taką plastikową w firmie Florimex (ok. 70 zł w listopadzie 2013)  Wprawdzie jest przeznaczona do Vengi i trzeba było pokombinować przy montażu,ale spełnia swoje zadanie bardzo dobrze. Podobno robią już dedykowane do ix 20.

Pozdrawiam

histe

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Sierpień 2014, 14:04:48 »
No niestety  aktualnie w firmie F nie maja  osłony dedykowanej do ix20, pozostaje może przeróbka z Vengi albo robienie z blachy na własna ręke.

wojbur

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Sierpień 2014, 14:32:31 »
Z tego co widzę do Vengi mają, ale jako dwie osobne części - osłonę prawą i lewą. Kupiłbym do drugiego auta, ale plastikowej nie chcę.

Offline zbyniuw48

• Giełda
[ix20]
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Sierpień 2014, 16:40:19 »
ja kupiłem do vengi nr kat. 313015
Plastikowa dobra - nie ma potrzeby zwiększać masy samochodu.