Forum > Lantra
różnica mocy
waldi678:
witam
poprzednio jeźdźiłem lantra ,która miała silnik 1,6 114km, ostatnio zakupilem lantre z silnikiem 1,6 i mocy 90km w związku z tym moje pytanie czy wystarczy tylko wyjąć dławik między kolektorem ssąsym a przepustnica żeby uzyskać moc 114km,a może trzeba zmienić komputer ?pozdrawiam i z góry dziękuje
rufuz:
a ten 90 konny to jest DOHC ?
waldi678:
tak
DOHC 16V taki sam silnik jak 114 koni, ma tylko ten dławik na którym jest napisane 66kw i znak hyundaia,wiem ,że po sciągnięciu tego dławika ma 114 km,ale niewiem czy oprogramowanie w kompie jest takie samo.dławiki te były stosowane w niektórych samochodach na niemiecki rynek,ponieważ tam opłaty sa nie od pojemności ale od mocy silnika i to była wersia do mniejszych opłat.
dzafik:
Z ciekawości w którym miejscu jest umieszczony ten dławik i gdzie jest ten napis 66 kW. Mógłbyś jakąś fotkę pstryknąć??
IgoReCzeK:
Witam. Moim skromnym zdaniem ( niepopartym dokładnymi danymi producenta ) uważam, że samo zdemontowanie dławika nie pomoże w osiągnięciu 84kW ( wzrost mocy o 18kW ). Za duża różnica między mocami obu silników. Domyślam się, że wymiana wtrysków paliwa załatwiła by sprawę definitywnie, ale... jeśli wymiana wtrysków, to i update ECU do wersji 84kW. Myślę, że to jest do zrobienia w każdym znającym się na rzeczy warsztacie tuningowym. Można zaryzykować również wymianę ECU z mocniejszej wersji wraz z wtryskami. Nie sądzę, by więcej modyfikacji byłoby potrzebne w tym przypadku. Pozdrawiam Igor.
Nawigacja
[#] Następna strona