Forum > Lantra

Tył hamulce, piski, tarcie, co jest grane?

(1/1)

Joshi:
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że na wstecznym auto piszczy i coś trzem prawdopodobnie tylne, prawe koło. A teraz dzieje się już tak, że gdy mam zimne hamulce i ruszam nawet do przodu, to również słychać niemiły dźwięk piszczących hamulców, ale tylko przez jakiś czas, dopóki się nie rozgrzeją. Wczoraj sprawdziłem na "dotyk" tarcze hamulcowe - wszystkie ok, ale tylna, prawa jest jakby zwichrowana, czuć pod palcem nierówności. I teraz moje pytanie: czy do wymiany tylko tarcza hamulcowa, czy klocki też i czy raczej komplet tył lewy i prawy czy tylko po jednej stronie (prawej)? Co radzicie?

Witek:

--- Cytat: "Joshi" ---czy do wymiany tylko tarcza hamulcowa, czy klocki też i czy raczej komplet tył lewy i prawy
--- Koniec cytatu ---

Przy zmianie tarcz konieczna jest też zmiana klocków. Raczej komplet :roll:

Matysss_s:
Należy wymienić całość (komplet klocków + tarcza - jeżeli jest już taka konieczność)
Nie oszczędzaj na klockach... Lepiej zapłacić parę złoty więcej...
Dokładnie to chodzi mi o to, że większość z tych "tańszych" klocków są pokryte duża ilością farby co pod wpływem rozgrzania powoduje pisk podczas hamowania. To taka rada na przyszłość:)

cezary46:
Lub całość rozebrać, wyczyścić i przesmarować smarem miedzianym. Być może jest zapieczone i klocki się nie cofają.

Joshi:
Pisk wydobywał się z takiej blaszki od klocków hamulcowych o tarczę. Swoją drogą ta właśnie blaszka oznajmiła mi, że klocki się kończą :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej