Autor Wątek: [ix35 EL] Wyciek oleju w nowiuteńkim aucie 1.6 GDI  (Przeczytany 9363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nalwsel

• Gość
[ix35 EL] Wyciek oleju w nowiuteńkim aucie 1.6 GDI
« dnia: 24 Wrzesień 2014, 22:06:07 »
Kupiłem w salonie Hyundai ix35 1,6 GDI manual. Po 3500km (2-mce) zauważyłem wyciek oleju ze skrzyni biegów (myślę, że ciekło od nowości, ale wcześniej nie sprawdzałem). Serwis wymienił uszczelniacz wałka sprzęgłowego. Po następnych 300km znowu zauważyłem ten sam wyciek oleju. Obecnie jest znowu w serwisie (innym już) , który również chce wymieniać uszczelniacz wałka (wie o pierwszej wymianie). Twierdzą, że nie widać uszkodzeń wałka ani pęknięć w aluminiowej obudowie, zaś uszczelniacz wału głównego jest ok.

Obawiam się, że znowu naprawa nie poskutkuje. Co może jeszcze być przyczyną wycieku? Jestem mocno rozżalony, a zaufałem Hyundai’owi.   :cry:
Ledwo wyjechałem z salonu, a już muszę po raz drugi naprawiać nowe auto. Gdzie kontrola jakości w fabryce?! Co robić?  :-|

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Wrzesień 2014, 12:26:26 »
Uzbroić się w cierpliwość. W końcu skoro nie ma żadnych uszkodzeń mechanicznych, to po kolejnej wymianie uszczelniacza musi w  przestać wyciekać

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Wrzesień 2014, 18:36:43 »
Nalwsel napisałeś "Jestem mocno rozżalony, a zaufałem Hyundai’owi" nauczka dla wszystkich potencjalnych nabywców jest taka że najpierw trzeba przestudiować fora,a potem kupować auto. Jak się bardziej wczytasz (a może dla zdrowia serca lepiej nie) to dowiesz się o innych "kwiatkach".

Nalwsel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Wrzesień 2014, 18:49:43 »
Czytałem przed zakupem na tym forum o ix35, sugerowałem się także opiniami znajomych, którzy posiadają ix35 w wersji przed liftingiem. Ponadto zapewniono mnie, że w odmłodzonym modelu większość wad ze starszej wersji została wyeliminowana.
Ogólnie byłem zadowolony z auta, wnętrze wygląda świetnie, nie słychać żadnych trzasków, miło i wygodnie, stylistyka bardzo atrakcyjna, a silnik (po starannym docieraniu) elastyczny i ekonomiczny (na obwodnicy w kierunku Gdańsk-Gdynia udało mi się zejść do 4,7 litra PB 95 na 100km), tylko ta skrzynia... :-/
Powinni ją wymienić kompleksowo, a nie szukać mikroprzecieku wymieniając po kolejnej uszczelce przy każdej naprawie :!:

Toms

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Wrzesień 2014, 12:21:01 »
Ewidentna wada fabryczna powinni wymienić na nową skrzynie pewnie nie jesteś pierwszy cała partia tak ma składany w piątek  :-/

billbill666

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Wrzesień 2014, 13:24:56 »
Lub poniedziałek :)na kacu po weekendzie,tak się z Suzuki Gran Vitarą II bujałem.zgłoś w ASO,niech Ci skrzynię wymienią lub to co tam padło i po kłopocie

Nalwsel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Wrzesień 2014, 22:39:45 »
Samochód wrócił z drugiej naprawy z ASO. Wymieniono uszczelniacz (po raz drugi), tarczę sprzęgła i docisk. Teraz pozostało mi testowanie auta przez 500 km, aby sprawdzić czy już nie cieknie.

[ Dodano: 2014-10-30, 22:30 ]
Niestety, tak jak się obawiałem, po przejechaniu testowych 500 km (zgodnie z zaleceniem serwisu),  dalej cieknie olej ze skrzyni biegów. Serwis ponownie przyjął auto do naprawy (trzeciej) i chce dalej "grzebać" w skrzyni. Nie wiem, co będzie z wielokrotnie rozkręcanymi albo mocowanymi na wcisk współpracującymi elementami.
Czy czekają mnie w związku z tym następne różne naprawy? Czy tym autem da się spokojnie dalej jeździć?