Forum > Tucson JM
Elementy rozrządu - polecani producenci zamienników
kerbi:
Witam Wszystkich :)
Po ośmiu latach eksploatacji (przebieg ok. 120.000) przyszedł czas na wymianę rozrządu. Wiem, że ten temat już gościł wielokrotnie na forum, ale nie do końca spotkałem się z opiniami o elementach rozrządu zamiennych możliwych do zamontowania. W autoryzowanym serwisie cały zestaw czyli : pasek+napinacz+rolka prowadząca+pompa wodna (materiał bez montażu) wyceniają na ok. 1.100,- PLN. Troszkę drogo więc szukam zamienników, są jednak na rynku dostępne produkty różnych producentów. Mam prośbę, czy możecie pomóc mi w wyborze sprawdzonych i polecanych producentów elementów rozrządu ? Oczywiście nie szukam produktów najtańszych, ale dobrych i sprawdzonych za "rozsądną cenę" .
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
gregory:
Mam pytanie kupiłem hyundai tucson 2.0 CRDI 140km 2006r.i nie wiem czy rozrząd jest na pasku czy na łańcuszku?
kosmos2011:
Gregory przeczytaj post#1 w tym temacie :lol:
Producenci oryginalnych części rozrządu nie zamienników tylko części w opakowaniach bez logo Hyundai Kia:
Pasek rozrządu Gates
Napinacz paska rozrządu Gates
Rolka paska rozrządu GMB
Pompa wody GMB
Koszt całość części z ich logami wynosi ok 550 pln.
bobek310:
Po zakupie używanego 4-ro letniego Tucsona, przy przebiegu niby 48 tys. km nie wymieniałem rozrządu. Po ok 1,5 roku jazdy (przebieg 58 tys) zaczęła mi puszczać pompa. Postanowiłem wymienić pompę i cały rozrząd. Za dokładnie taki sam zestaw jak powyżej zapłaciłem 1 lipca 2013 dokładnie 540,00 zł. Poza tym sprzedawca poinformował mnie, że często w opakowaniach jednego producenta znajdował podzespoły z logiem innego (nie hyundai, ani kia).
Dodatkowo powiem, że w tej chwili mam około 72 tys przebiegu i nic się nie dzieje z rozrządem - wszystko działa dobrze.
photobymagik:
Na wstępie napiszę że jestem kompletnie zielony w dziedzinie motoryzacji. Sprawa przedstawia się następująco: na co dzień mieszkam i pracuję w Islandii.. żeby przemieszczać się po wyspie kupiłem auto jakim jest Hyundai Tucson 2.7 4WD i licznik pokazuje mi 120 tysięcy kilometrów a więc z tego co się orientuję to czas najwyższy wymienić rozrząd. Jako że sama wymiana rozrządu na wyspie kosztuje ok 3000zł to postanowiłem części zamówić z Polski. Problem w tym że kompletnie się na tym nie znam. Szukałem kompletnego rozrządu przez allegro i tam zauważyłem że są różne rodzaje odnośnie pojemności silnika. Znalazłem tam kompletny zestaw który wklejam poniżej:
http://allegro.pl/hyundai-trajet-coupe-santa-fe-sonata-tucson-2-7-v6-i7153366636.html
Wskład zestawu wchodzi.
1.Pasek rozrządu SKF TB/nowej generacji wzmocniony/207x32/
2.Rolka kierunkowa SKF VKM
3.Rolka napinajaca SKF VKM
4.Tłumik drgań napin. hydraul.1140521/E40515OE
5.Pompa wody Thermotec D10511TT
Nie wiem jednak czy ten zestaw będzie pasował do mojego auta no i czy jest to dobry zestaw jeśli chodzi o jakość. Może ktoś wie gdzie mogę kupić kompletny zestaw z pompą wody no i czy ewentualnie da się dopasować części po numerze Vin? Jakby ktoś potrafił to zrobić to niżej wklejam vin mojego auta:
VIN KMHJN81DP8U796298
Nawigacja
[#] Następna strona