Autor Wątek: [ix35 EL] krzywa kamera cofania  (Przeczytany 8131 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cark

• Gość
[ix35 EL] krzywa kamera cofania
« dnia: 23 Wrzesień 2014, 16:44:53 »
Zauważyłem, że żółte linie na wyświetlaczu w radiu NewYork 830, mające pomóc w orientacji podczas cofania, nie są równoległe do samochodu i podczas jazdy wąskim podwórkiem, wydaje się, że jestem bliżej jednego muru, niż drugiego, gdy jadę dokładnie pośrodku. Jak to u was wygląda?

hajp1

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Wrzesień 2014, 11:44:28 »
Witam
Dokładnie tak samo , dlatego że kamera zamocowana jest obok tablicy rejestracyjnej a nie idealnie na środku .Słyszałem że kamera fabrycznie jest też montowana za ruchomym logiem firmy z tyłu ( znajomy mówił że widział takie rozwiązanie w salonie u zachodnich sąsiadów ) wtedy jest idealnie na środku i nie ma przekłamań .
Pozdrawiam

Offline kicek83

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Wrzesień 2014, 20:18:50 »
Witam też tak mam byłem w serwisie pytac to mówili że tak nie powinno być kazali podjechać i mają to sprawdzić wcześniej w innym aucie też miałem kamerke zamontowaną obok tablicy i nie było przekłamań środek auta to był środek a nie tak oszukiwać

cark

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Wrzesień 2014, 23:39:43 »
daj znać, czy potrafili to poprawić

Offline kicek83

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Wrzesień 2014, 17:23:12 »
jutro mam do nich podjechać to zobaczymy co powiedzą

[ Dodano: 2014-10-01, 17:27 ]
i po wizycie w serwisie: stwierdzono że nie da się z tym nic zrobić kamera nie jest ustawiana porobili zdjęcia i mają to w jakiś sposób reklamować gdyż tak nie może być po niedzieli mam się dowiadywać co z tego wyniknie:(

cark

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Październik 2014, 15:56:14 »
ha ha. Powstanie nowa akcja serwisowa?

Offline kicek83

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Październik 2014, 19:46:28 »
no moim zdaniem trzeba coś z tym zrobić tak być nie może.Mi to przeszkadza może innym nie ale... nie po to się dopłacało do kamery 500 zł żeby oszukiwała ona miała pomagać przy cofaniu, parkowaniu!!!!

Offline malarz

• Giełda
Re: [ix35 EL] krzywa kamera cofania
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Październik 2014, 07:42:22 »
Cytat: "cark"
Zauważyłem, że żółte linie na wyświetlaczu w radiu NewYork 830, mające pomóc w orientacji podczas cofania, nie są równoległe do samochodu i podczas jazdy wąskim podwórkiem, wydaje się, że jestem bliżej jednego muru, niż drugiego, gdy jadę dokładnie pośrodku. Jak to u was wygląda?

Nie rozumiem. Linie nie sa rownoległe do osi samochodu czy sa przesuniete tak ze nie oznaczają jego granic?
Jeżeli cofasz "na linie" i nie zmienia sie odległość do muru to znaczy ze oś podłużna samochodu nie  pokrywa sie z osia linii ale jest do niej rownoległa. Nie widze w tym problemu bo mozna wyrobic sobie nawyk korekty.
Gorzej jak jadąc w/g linii zbliżsasz sie do ktoregos boku.

Wydaje mi sie ze te linie sa szersze od samochodu bo jak cofam przy krawezniku to kola maja do niego kilka cm a linia jest grubo na nim. Ale nie mam pewności.
Dla pewności sprawdze przy okazji.

Offline kicek83

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Październik 2014, 12:45:41 »
malarz linie są tak przeunięte że nie oznaczają granic stojąc za autem po środku na ekranie stoisz na jednej z linii więc cofając na kamerze jeszcze przeszkody nie widać a czujniki piszczą bo wjeżdżamy na coś czego na kamerze jeszcze nie widać. Ty pewnie masz inną kamere wiec nie masz tego problemu.

Offline malarz

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Październik 2014, 13:03:53 »
na to wyglada (nie mam tez piszczków).
Moja kamera jest w lewym, gornym rogu tablicy (jak patrzymy na samochod z tylu) obok klamki klapy.
Tez ma troche przeklamany obraz bo widze minimalny skrawek rejestracji ale ,jak na razie, problemow nie mam.

Offline kicek83

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Październik 2014, 19:54:57 »
a my mamy patrząc na tył auta po prawej stronie tablicy rejestracyjnej jeszcze za lampkami oświetlającymi tablice. Ale boki, krawędzie dobrze Ci pokazuje??

Offline malarz

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Październik 2014, 05:27:39 »
Wyglada na to ze po lifcie zmienili miejsce.
Ostatnio nie jeździłem, ale zrobie to dzisiaj i specjalnie przetestuje szerokość i symetrie linii.
Dam znać o wynikach.

Dodany wczoraj wieczorem.....

Po teście.
Byłem sam wiec niezbyt dokladnie mogłem testować.
Stanałem na miejscówce wzdłuz ulicy. Prawa strona przy krawezniku, lewa +/- 15cm od linii ograniczajacej miejscowke. Prawa linia na ekranie obejmowała kraweznik, lewa była poza linia parkingu.
Wyglada wiec ze sa rownolegle do osi samochodu, szersze od niego lecz przesuniete na lewa (kierowcy) strone.

Jeszcze jedno. Widac wiecej tablicy. Musi wiec dziać sie cos z ta kamerką (lub tablicą). Odpuszcze na razie, ale jak bedzie to sie powiekszac to wale do serwisu.

Offline kicek83

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Październik 2014, 19:39:44 »
przesunięte na lewo bo kamerę masz zamontowaną po lewej stronie tablicy rejestracyjnej a nie na środku auta z tego co piszesz to u ciebie widać w "miare" dobrze nie tak jak u nas:( a ja z serwisu jeszcze nie mam żadnej informacji co z tym zrobią

[ Dodano: 2014-12-04, 15:19 ]
Mały teścik naszych kamer poprawiających bezpieczeństwo podczas cofania