Autor Wątek: [Lantra J2] Nowe opony letnie  (Przeczytany 6947 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lexom

• Giełda
[Lantra J2] Nowe opony letnie
« dnia: 15 Kwiecień 2015, 19:15:44 »
Witam.
Muszę zakupić nowe letnie opony do mojej lantry.
Zastanawiam się na:
a) Dębica Passio 2
b) Hankook Kinergy eco
c) Fulda ECOCONTROL

Czy ktoś miał styczność z tymi oponami ?
Która z nich będzie najlepszym wyborem (ewentualnie co innego polecacie w podobnych cenach) ?

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwiecień 2015, 21:24:10 »
A może barumy? Ja swego czasu w lantrze rzeźbiłem i letnie i zimowe tejże firmy i byłem zadowolony.

Offline lexom

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwiecień 2015, 22:17:17 »
Nie wiem czy nie dołożę kilka złotych i nie kupię Uniroyal RainExpert 3.
Nie wiem jak tutaj będzie ze ścieralnością .
@santa claus Z tego co widzę to Barum też ma dobre opinie.

MarcoAntonio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwiecień 2015, 23:15:56 »
Barumy są to czeskie oponki,  chwalą je sobie ludzie, Fuldy też są bardzo dobre ;-)

pterodaktyl

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwiecień 2015, 17:04:58 »
Witam
Ja z kolei polecam Dębica PRESTO
Pozdrawiam

Cezary51

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Kwiecień 2015, 12:36:39 »
A ja śmigam na Daytonach. Też polecam. Bardzo dobry stosunek ceny do jakości.

Offline Marcin

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwiecień 2015, 13:12:14 »
witam, jeśli mogę coś od siebie, przy kupnie hyundaia dwa lata temu, kupiłem nówki Barum Brillants 2 185/65/15, wtedy za komplet 4 z założeniem zapłaciłem coś około 760 zł, mineły dwa lata i jestem bardzo zadowolony z nich, przez ten okres tył w ogóle się nie starł a przód jakieś 0,5 milimetra, na mokrej nawierzchni dobrze się prowadzi i hamuję, jeździłem na nich też zimą i dały radę chociaż mam komplet zimówek, przy większych prędkościach opony słychać, ale za tą cenę to polecam

Offline Scorpio

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Kwiecień 2015, 14:28:48 »
Cytat: "lexom"
Nie wiem czy nie dołożę kilka złotych i nie kupię Uniroyal RainExpert 3.

Brałbym w ciemno. Sam jeżdżę na Uniroyalach Rainsport 2 od 2009 i są świetne, n mokrym rewelka  :mrgreen: następne letnie też będą tej firmy.
Z Barumami miałem do czynienia tylko jako zimowe i nie narzekam, sprawdziły się w górach.
Dębica?
Loteria jeżeli chodzi o jakość. Jestem "szczęśliwym" posiadaczem zimówek Frigo 2. Krzywe jak cholera, na suchym śliskie... Letnie tej firmy kupiłbym tylko do spokojnej jazdy po mieście.
Hankook?
Na Hankookach Mój Gacek wyjechał z salonu. Okropne były do jazdy, na deszczu zachowywały się jak slicki. Zraziłem się do tej firmy.
Fulda?
Fuldy ma moja teściowa w Skodzie i z tego co widzę są niezłe jeżeli chodzi o ścieralność.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Kwiecień 2015, 23:19:32 »
Co do Dayton'ów - doskonałe opony do doskonalenia poślizgów bocznych w lecie i na mokrym jak i nawet suchym. Dla osób szukających wrażeń, miałem 2 lata i w zimie dodatkowo doskonałe są by rozgrzać się w drodze do i z pracy. W dłuższe trasy w zimie też są świetne na rozgrzanie - ilość postojów i możliwości odkopywania auta z zasp saperką - bezcenna.
Stosunek jakości do ceny jest odwrotnie proporcjonalny do długości uzyskiwanego poślizgu podczas normalnej jazdy - jest on - zawsze!!!!

Odradzam te opony - są tak nieprzewidywalne, że nie warto narażać życia. Kontakt z podłożem jest znikomy w lecie i na suchym a co dopiero w zimie. Ja wiele już zjeździłem km i mam spore doświadczenie za kierownicą - i tylko dlatego jeszcze dzisiaj żyję. Na każdym zakręcie nawet w zakresie normalnych prędkości auto stawia bokiem. Strasznie twarde opony i strasznie szybko się ścierają.

A swoją drogą polecam co prawda bardzo miękkie ale bardzo dobre opony BFGoodrich G-Grip. Między nimi a Dayton'ami różnica jest jak niebo a ziemia, a eksploatuję landrynę od 8 lat i lepszych opon nie miałem.

Offline dario_79

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Kwiecień 2015, 14:37:30 »
To i ja się podłączę do tematu, ale od strony głośności. Oryginalne letnie hankook to jakaś porażka. Szumią jak drzewa w lesie. Na zimę kupiłem fulda montero 3. Cichutkie, dobrze trzymają się asfaltu. W przciwieństwie do letnich hankook kiedy zmieniłem to hankook śliskie jak sliki na wodzie. Zmieniał ktoś z was letnie z hankook na inne? Jak głośnością? W sumie po bezpieczeństwie, to druga rzecz jaka mnie interesuje.

Cezary51

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Kwiecień 2015, 23:24:18 »
Cytat: "Złośnik"
Co do Dayton'ów - doskonałe opony do doskonalenia poślizgów bocznych w lecie i na mokrym jak i nawet suchym. Dla osób szukających wrażeń, miałem 2 lata i w zimie dodatkowo doskonałe są by rozgrzać się w drodze do i z pracy. W dłuższe trasy w zimie też są świetne na rozgrzanie - ilość postojów i możliwości odkopywania auta z zasp saperką - bezcenna.
Stosunek jakości do ceny jest odwrotnie proporcjonalny do długości uzyskiwanego poślizgu podczas normalnej jazdy - jest on - zawsze!!!!

Odradzam te opony - są tak nieprzewidywalne, że nie warto narażać życia. Kontakt z podłożem jest znikomy w lecie i na suchym a co dopiero w zimie. Ja wiele już zjeździłem km i mam spore doświadczenie za kierownicą - i tylko dlatego jeszcze dzisiaj żyję. Na każdym zakręcie nawet w zakresie normalnych prędkości auto stawia bokiem. Strasznie twarde opony i strasznie szybko się ścieraj.

Bzury Kolego piszesz. Jeżeli w zimie jeździsz na letnich( bo o takich mowa) to nic dziwnego, że masz problemy.Mam Dayton D 210 oczywiście letnie na lato, na zimę Uniroyal
MS Plus 77. Wracając do letnich Daytonów zupełnie nie zgadzam się z Twoją opinią. Lubię jeździć z dużymi prędkościami na drogach typu A i S, i te ( D 210) doskonale radzą sobie w każdych warunkach. Nigdy nie miałem problemu z poślizgiem, czy utratą przyczepności. Nigdy też nie kupuje opon używanych. Tu można poczytać opinie
http://www.oponeo.pl/dane-opony/dayton-d-210-195-65-r15-91-h#90276571_reviewslist