Forum > Lantra
Klimatyzacja
roofus:
Witam
Dzis mam nowy problem. Przestala mi dzialac klimatyzacja. Tzn. wentylatory sie kreca powietrze leci tyle ze takie jak na zewnatrz samochodu. Co prawda byla juz slaba wiec pojechalem ja odgrzybic i napelnic ale nic to nie dalo. Za to w serwisie uslyszalem zebym podskoczyl do jakiegos elektryka samochodowego bo nie dizala mi sprezarka i byc moze jest to jakas pierdulka typu bezpiecznik lub przekaznik.
Niestety instrukcje mam po wlosku i nie wiem gdzie sa bezpieczniki lub przekazniki od klimy.
Jesli bylby to przekaznik jak go sprawdzic czy jest sprawny (z bezpiecznikiem sobie poradze) ale przede wszystkim gdzie to moze sie znajdowac?
e-gen:
Proponuję zapoznać się z moim wątkiem na temat elektrycznego problemu z klimą
link
W skrócie rzecz ujmując: sprawdź bezpieczniki ulokowane w skrzynce w komorze silnikowej oraz te w kabinie; jeżeli nie znajdziesz problemu to odkręć schowek po stronie pasażera i voltomierzem zbadaj thermostatic switch (opis znajdziesz w temacie do którego podałem link). Jest w układzie jeszcze jeden czujnik odpowiedzialny za włączenie sprężarki klimy - tzw. presostat czyli czujka która sprawdza czy ciśnienie w układzie klimy jest odpowiednie dla pracy klimy.
Przekaźnik możesz sprawdzić np. podmieniając go innym przekaźnikiem ale raczej nie tu jest problem.
Na hmaservice.com znajdziesz dokładny opis klimy w Twoim aucie - co prawda z silnikiem 1.8 ale to bez znaczenia.
roofus:
Juz wiem co sie stalo z klima ;)
Rozsypal mi sie elektromagnes na sprezarce ;/
BartBartez:
--- Cytat: "roofus" ---wychodzi na to ze spalilo olej byc moze ze na gazie to bierze wiecej bo i na paliwie lantry biora
ale ja sie nie znam
--- Koniec cytatu ---
???????????????????????????/
roofus:
elektromagnes zamontowany koszt to 250 elektromagnes + robocizna 200 z nabiciem instalacji
Nawigacja
[#] Następna strona