Autor Wątek: Pełna diagnostyka samochodów marki Hyundai emulator Hi-scan  (Przeczytany 527897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kedar33

• Gość
Pełna diagnostyka samochodów marki Hyundai emulator Hi-scan (CASCADE v0.9.3 i 4)
« Odpowiedź #75 dnia: 08 Kwiecień 2015, 08:36:02 »
"czy problemem w tej sytuacji może być to że chip w moim kabelku ma końcówkę BL zamiast RL?"

To nie ma znaczenia dla problemu. 232R to nowsza wersja tego układu, prostsza w zastosowaniu dla konstruktora. Dla użytkowników bez znaczenia, działanie takie samo.

Sprawdź czy "w międzyczasie" nie zmienia Ci parametrów w ustawieniu portu. Na początku połączył się, czyli sprzętowo komunikacja jest możliwa.

andrzej351

• Gość
Pełna diagnostyka samochodów marki Hyundai emulator Hi-scan (CASCADE v0.9.3 i 4)
« Odpowiedź #76 dnia: 09 Kwiecień 2015, 19:19:08 »
witam ponownie!dzięki za odpowiedź.
sytuacja wygląda następująco...
wymieniłem uszkodzony czujnik i oczywiście chciałem wykasować błąd.po podpięciu kompa połączyłem się (tylko w ustawieniu KAN ) z ecu Tuska,niestety błędów żadnych nie znaleziono.przy próbie kasowania błędów po około minucie pojawiał się błąd połączenia.
mimo to coś chyba udało się zrobić gdyż żółta kontrolka zgasła  :-D .

dodam że w prawym dolnym okienku zamiast numeru chipa pojawił się napis "serial".

sam nie wiem czy poszukać inny interface,bo na tym nic więcej chyba nie uda się zdziałać...

Cytat: "kedar33"

Sprawdź czy "w międzyczasie" nie zmienia Ci parametrów w ustawieniu portu. Na początku połączył się, czyli sprzętowo komunikacja jest możliwa.

jakie powinny być parametry wyjściowe tegoż portu?

kedar33

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 10 Kwiecień 2015, 19:56:01 »
parametry są opisane na początku strony. Zaczyna się od „podłącz interfejs do komputera ..."  ;-)  .

Miałem podobnie przy komunikacji z poduchami. Połączenie, ale bez komunikacji na poziomie odczytu błędów. Kasowanie błędów działało. Po wyjściu z programu i ponownym wejściu, połączenie zostało nawiązane i mogłem wejść w głębsze menu. Też mam interfejs używany wcześniej z Fiatecuscanem. Rozlutowałem tylko "fiatowskie" połączenia i zostawiłem 3 by hyundai czyli K+ABS+BAG.

Offline balldome

• Giełda
« Odpowiedź #78 dnia: 12 Kwiecień 2015, 22:15:46 »
Próbował już ktoś podłączyć ten kabel w aucie z 2011 roku lub nowszego?

Offline Tekkenmoor

• Giełda
« Odpowiedź #79 dnia: 13 Kwiecień 2015, 12:48:36 »
Pożyczyłem od znajomego nowy interfejs na chipie FT231X. Jako że interfejs nie jest mój, toteż go nie przerabiałem i mogłem sprawdzić jedynie komunikację z silnikiem. Sytuacja jest podobna, to znaczy też wywala problem z komunikacją.

Foreigner

• Gość
Trochę czytałem ten watek, ale do końca jeszcze nie rozumiem wszystkiego.
Czy taki interfejs nada się do podłączenia Sonaty z 2005 r.?
Zestaw VAG
Czy lepiej kupic samodzielny kabelek np taki?
Kabelek VAG
Zestaw wygląda na wszechstronniejszy ale jeśli będzie trzeba coś przylutowywać może być problem.

Co byście poradzili?

maureliusz

• Gość
Hmm... a wiecie może, czy ten soft poleci na ELM327, ale przerobionym na wybór HS-scan / MS-scan?

No i czy opisany to CASCADE śmiga z nowymi autami po 2012r.?

lysy68

• Gość
a powiedzcie mi jak i gdzie skorzystać z tego programu i czy kabel elm327/Ver 2.1 od mari pl nadaje się do niego,gdyż w komplecie dostałem oprogramowanie MaxiEcu z licencją na OBDII i łączy się normalnie,pokazuje kilka parametrów podstawowych w tym błędy i pozwala je wykasować ale nic poza tym.

Offline kosmos2011

• Giełda
Cytat: "lysy68"
czy kabel elm327/Ver 2.1 od mari pl nadaje się do niego

Tekst na zielono http://www.forum.hyundaicoupe.pl/viewtopic.php?f=4&t=12542 i wydaje mi się że o tym już było w poście#1.

Offline attex

• Giełda
Witam
Jestem kompletnym laikiem.
Proszę o podanie jaki kabel mam kupić i jak połączyć piny do mojego santka (najlepiej jakiś link)może być na PW

Offline kosmos2011

• Giełda
Cytat: "attex"
Proszę o podanie jaki kabel mam kupić

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6951&highlight=alfa

Offline attex

• Giełda
Dzięki

tiger81mem

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 03 Czerwiec 2015, 09:41:58 »
Cytat: "bedik"
Też z przyjemnością bym się dowiedział, czy w nowszych autach po 2010 r da się coś odczytać ? A może chociaż informację jaki kabel najlepiej użyć do testów i gdzie najlepiej kupić .Może ktoś się na tym zna dobrze i coś podpowie.

Podłączam się pod pytanie czy na I30 CW 2009r będzie działać i jaki kabel czy zwykły czy +can???

MKeller

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 09 Czerwiec 2015, 14:11:00 »
Hej, pytanie czy jesteście w stanie w IX35 przedliftowym wyłaczyć funkcję sprawdzania spalonych żarówek, lub właczyć opcje xenon. Tylko nie wiem czy taka bedzie wystepowała bo w nich nie było nigdy xenonow.

dziobo07

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 24 Czerwiec 2015, 21:26:19 »
pytanko, czy w hultaju i30 2010 da rade dogrzebać sie do ecu? zmienic mruganie kierunkow, zamykanie centralnego po ruszaniu? itp?