Forum > i30 GD
[i30] Felgi i opony i30 2013 - prosze o pomoc
jareckialfa:
kolega Sphunar ma dokładnie racje ja w swoim mam dwa rodzaje śrub jedne 17 a drugi rozmiar 19 i to są śruby do aluminiowych felg które mam na lato i zimę więc na pewno nie każda śruba będzie odpowiednia wszystko zależy od felgi.
misza:
Cześć , ja mam oryginalne śruby chromowane 19 stki do felg stalowych z oryginalnymi kołpakami z dziurami na śruby. 17 stki dokupiłem do 16 cali. Niestety 17 nie pasują do kołpaków i felg zimowych...
Przy zakupie alusów oprócz odsadzenia itp trzeba sprawdzić jaki typ śrub będzie pasował, bo są stożkowe i kulowe powierzchnie styku z felgą.
I tak mi zostały dwa komplety opon letnie Hankook 195/65r15 i zima good year ultra grip 7 185... Oba komplety raczej na 1 lub 2 sezony. Jak ktoś chętny to na priv.
lukasz536:
Przymierzam się do zakupu opon letnich. Być może teraz będą jakieś okazje. Chciałbym poznać koledzy Wasze opinie na temat zakupionych opon do i30. Ktoś może jakieś polecić? Zależy oczywiście na dobrych osiągach plus cichości (bo fabryczne Hankooki to padaka w tym temacie). Fajnie byłoby gdyby jeszcze cena była przyzwoita. Ja lubię markę Nokian, bo ma dobre parametry, a przy tym cena jest akceptowalna. Na zimę kupiłem sobie WR D4. Ktoś coś poleci? Gdzie warto kupować? Rozmiar to 195/65R15 H.
SphunaR:
Osobiście na lato polecam opony Goodyear EfficientGrip Performance. Zupełnie inna jazda niż na Hankook'ach. Co prawda mam rozmiar większe - 205/55/R16, ale R15 są tylko 1dB głośniejsze (69dB). Parametry klasowe chyba takie same - B/A.
Do tego przy zakupie kompletu opon mamy 3 lata Assistance 24/7/cała Europa - przy przebiciu opon, przy braku/wlaniu złego paliwa, przy zatrzaśnięciu kluczyków itd.
lukasz536:
Dziękuje serdecznie kolego @SphunaR za polecenie bardzo dobrych oponek - właśnie na takich parametrach mi zależy. Z jeszcze polecanych są Dunlop Sport Blueresponse. Ma ktoś?
W związku z kupnem opon kusi mnie kupić jeszcze felgi aluminiowe. Obecnie mam alusy OEMowe, ale 15 cali. W sumie źle nie wyglądają, poza tym że wydają się trochę małe jak na gabaryty auta (i30 GD kombi). Ma ktoś doświadczenie w kupowaniu używanych felg na Allegro? Warto?
Na co, oprócz naturalnie parametrów, zwrócić uwagę, aby nie dać się oszukać? Jak postępować w przypadku zakupu felg przez Internet (np. kupować za pobraniem?) itp.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Nawigacja
[#] Następna strona