Forum > i30 GD

[i30] Felgi i opony i30 2013 - prosze o pomoc

<< < (3/19) > >>

gulgulq:

--- Cytat: "lukasz_1410" ---
ale mierząc rozstaw śrub niezależnie od sposobu nigdzie mi nie wychodziło 114,3mm stąd ten temat... uważam że od tego to forum chyba jest... aby pomóc... kolega wrzucił zdjęcie... rozstaw śrub 109mm i wszystko jasne.

Podałeś link do stronyi gdzie jest podany rozstaw śrub 114,3mm ja biorę suwmiarkę, mierze między śrubami wychodzi mi 109mm
--- Koniec cytatu ---

wrzucę ci jeszcze jeden rysunek i pomyśl logicznie nad tym co napisałem: rozstaw śrub nie jest symetryczny

określenie rozstaw śrub jest trochę mylące bo de facto powinno się mówić średnica podziałowa śrub

lukasz_1410:
Określenie "rozstaw śrub" przy pięciu sztukach faktycznie może wprowadzać w błąd jednak każdy wie o co chodzi... być może śruby względem siebie nie są symetrycznie ułożone co nie zmienia faktu, że są równomiernie rozłożone po okręgu... co kąt 72 stopnie... - muszą być równomierne - wibracje przy dużych prędkościach, wyważanie przez wulkanizatora itd.

Mimo wszystko wyjaśniło się skąd 114,3mm

ekonet:

--- Cytat: "gulgulq" ---
--- Cytat: "lukasz_1410" ---
ale mierząc rozstaw śrub niezależnie od sposobu nigdzie mi nie wychodziło 114,3mm stąd ten temat... uważam że od tego to forum chyba jest... aby pomóc... kolega wrzucił zdjęcie... rozstaw śrub 109mm i wszystko jasne.
Podałeś link do stronyi gdzie jest podany rozstaw śrub 114,3mm ja biorę suwmiarkę, mierze między śrubami wychodzi mi 109mm
--- Koniec cytatu ---

wrzucę ci jeszcze jeden rysunek i pomyśl logicznie nad tym co napisałem: rozstaw śrub nie jest symetryczny

[url=http://images82.fotosik.pl/271/e053a56634e064c0.jpg]Obrazek[/URL]
Obrazek
określenie rozstaw śrub jest trochę mylące bo de facto powinno się mówić średnica podziałowa śrub
--- Koniec cytatu ---

Na Twoim czarnym rysunku w jednym przypadku mierzysz między środkami otworów (po prawej), w drugim przypadku (na górze) mierzysz odległość na zewnątrz otworów - wynik MUSI być inny. Rozstaw otworów to odległości pomiędzy środkami - nie mówmy tu o symetrii, bo otworów jest pięć. Odległości pomiędzy otworami są jednakowe, inaczej trzeba by było zakładać koło tylko w jednej określonej pozycji, a tak nie jest.
Średnica podziałowa zaś jest z innej bajki - jest to jeden z parametrów opisujących gwinty.

jareckialfa:
Panowie przecież standardowy rozmiar felg do Hyundai i30 GD to 5x114,3 oraz ET46 i otwór centrujacy 67,1mm.
Myśle ze każdy Hyundai po roku 2012 ma ten sam rozmiar i nic innego nie wymyślono.

maratonczyk:
Hyundai i30 - 2014 rok, średnica felgi 15', rozstaw śrub 5x114,3.

a jak dobrać właściwe osadzenie ET oraz szerokość felgi ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej