Forum > i30 GD
[i30] Demontaż boczku w drzwiach tylnych
kosmos2011:
Lotug dodaj tag do tematu.
stalowiak:
lotug, a czy linki nie można zastąpić jakimś bardziej wytrzymałem cięgnem w postaci druta? Bo linka ma to do siebie, że zerwać się lubi w najmniej oczekiwanym momencie, a drut to zawsze drut. Nie mylić z druciarstwem.
Marek_B:
--- Cytat: "lotug" ---Dowiadywałem się przy pierwszej zerwanej lince - nie jest to objęte gwarancją.
--- Koniec cytatu ---
Mi wymienili linkę w ramach gwarancji. Tzn. zajechałem na przegląd i dowiedziałem się, że te linki się urywają i zgodnie z zaleceniami HMP wymienią mi na inny typ. Dotyczyło to linki drzwi kierowcy. Na pytanie co z pozostałymi, nie uzyskałem odpowiedzi. :)
lotug:
Mi z kolei powiedzieli, że urywająca się linka dotyczy modelu do 2009r. (przed liftingiem) i w tych rocznikach wymienuają w ramach gwarancji. Wg pracownika ASO w moim roczniku tego problemu już nie ma i zerwana linka wymieniana jest odpłatnie - paranoja!
[ Dodano: 2014-09-10, 07:17 ]
--- Cytat: "stalowiak" ---lotug, a czy linki nie można zastąpić jakimś bardziej wytrzymałem cięgnem w postaci druta? Bo linka ma to do siebie, że zerwać się lubi w najmniej oczekiwanym momencie, a drut to zawsze drut. Nie mylić z druciarstwem.
--- Koniec cytatu ---
Myślę,że linka wystarczy. Po pierwsze linka rowerowa jest ciut grubsza niż linka zastosowana w hyundai. A po drugie linka w hyundai urywa się zawsze w tym samym miejscu (zawsze tuż przy samej tzw. "beczułce" na końcu linki). Sprawdzałem w drugich przednich drzwiach jak wygląda linka, która jeszcze się nie zerwała i zauważyłem, że ostatni 1-2mm linki przy "beczułce" jest jeszcze cieńszy niż na pozostałej długości linki (w lince rowerowej taka sytuacja nie występuje) więc myślę, że kwestią czasu jest wymiana cięgna w drugich drzwiach.
Nabuknedasar:
Sorry, odezwałem się, bo mnie wymienili od ręki w Poznaniu.
Nawigacja
[#] Następna strona