Autor Wątek: świece  (Przeczytany 3621 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wojtek_z

• Gość
świece
« dnia: 14 Listopad 2009, 20:18:57 »
Witam,

Wymieniał już ktoś świece żarowe w Santa Fe. Co trzeba odkręcić ?

Pozdrawiam

weldon

• Gość
świece
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopad 2009, 11:41:55 »
Świece - 146.00 .- /sztuka.
Wymiana 113.00 .- / komplet.

Podobno się "strasznie uchetali".

Wydaje mi się, że za stówkę nie warto się męczyć samemu.

pzdr

architect

• Gość
świece
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopad 2009, 23:13:01 »
Witam...

Skoro o świecach mowa
- to jakie polecacie ( firma, model ) do Santa Fe 2,7 V6 z gazem ?
Przejechane ma 155 000 na gazie ok 11 000 i podejrzewam, że wcześniejszy właściciel ich nie wymieniał.
Jak dotąd nie odczułem, że coś z nimi nie tak bo silnik pracuje prawidłowo - jednakże swoje mają za sobą więc chyba należałoby się za nie wsiąść.

Mc_Abra

• Gość
świece
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopad 2009, 08:27:25 »
zabieram się do wymiany świec i jakoś nie mogę się zebrać :)
odkręciłem narazie tą plastikową osłonę CRDi.
Świece znajdują się w dosyć nieciekawym miejscy bo wkręcone są w blok od strony kabiny jakieś 15-20 cm, poniżej głowicy. Ciężki dostęp...
Pamiętaj żeby zabierać się do wymiany świec na zimnym silniku, w przeciwnym razie możesz mieć problem z odkręceniem świecy, a mieć trzeba na uwadze że świeczki do CRDi są stosunkowo cienkie i długie, istnieje ryzyko że któraś świeca ci strzeli nie daj boże. no i najważniejsze świece trzeba dokręcić odpowiednim momentem ( chyba 15 Nm o ile dobrze pamiętam :roll: ) Jak dociągniesz za mocno może świeczka strzelić ( kurcze nie wiem jak się to fachowo nazywa ale mam nadzieję że wiece o co chodzi ) :)
Co do świeczek jak kupiłem oryginały Beru ( najlepsze ponoć na świecie :) ) a wyhaczyłem je od pewnego gostka z serwisu po baaardzo atrakcyjnej cenie bo 75 PLN/ sztukę. Jeśli ktoś chce mam namiary na typa :)
Co do świec iskrowych do gazu... jeśli nic ci się nie dzieję, nie szarpie samochodem, nie przerywa to olej sprawę i nie wymieniaj. W przypadku benzyniaków świece nie mają aż takiego dużego wpływu na pracę silnika jak w przypadku niedomagających świec w silnikach z samozapłonem :) Jak tu świece nie banglają, rano nie ruszysz :)
Co do świec iskrowych to oczywiście Beru, NGK. Championy też dają rade, a nawet i na zwykłych Iskrach kiedyś dość długo śmigałem, no ale to nie było Santa Fe, więc nie wiem :) na pewno z Beru i NGK będziesz zadowolony.

wojtek_z

• Gość
świece
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopad 2009, 10:09:30 »
Cytat: "weldon"
Świece - 146.00 .- /sztuka.
Wymiana 113.00 .- / komplet.

Podobno się "strasznie uchetali".

Wydaje mi się, że za stówkę nie warto się męczyć samemu.

pzdr

ale Cię zczesali - jeżeli założyli ci świece BERU albo NGK to cena jest ok przy każdych innych chyba zrobili wałka

thx

weldon

• Gość
świece
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopad 2009, 11:02:43 »
NGK.