Autor Wątek: [Accent II] Swap zegarów  (Przeczytany 5706 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

e-gen

• Gość
[Accent II] Swap zegarów
« dnia: 04 Październik 2008, 13:01:50 »
Wymiana zegarów w Accencie po 2000 roku (LC, Verna)

Niestety trafiła mi się wersja auta bez obrotomierza :-?

na szczęście znalazłem w przystępnej cenie licznik z "obrotami"

zabawę w podmianę liczników należy zacząć od zdemontowania maskownicy

w tym celu odkręcamy dwie górne śrubki (krzyżowe) i równomiernie rozkładając siłę wyszarpujemy z dolnych zatrzasków;

kolejnym krokiem jest odkręcenie czterech śrub mocujących licznik

Licznik po prostu się wyciąga pamiętając o odłączeniu przewodów.

Tak wygląda "dziura" w desce rozdzielczej po wyjęciu licznika.

Ci którzy mają już w pełni elektroniczny licznik (bez linki prędkościomierza) nie mają tego białego elementu plastikowego z tyłu;

a tak wyjęty licznik - czarne "nypelki" to przykrywki żarówek- żarówki są tradycyjne w zielonych kondomkach

i efekt końcowy

a teraz rozwiązanie zagadki jak udało mi się przenieść licznik przebiegu całkowitego ze starego licznika do nowego :-D
po prostu przełożyłem licznik kilometrów, który jest zintegrowany z prędkościomierzem - rzecz by można, że to taki swap w swapie :)

kml

• Gość
[Accent II] Swap zegarów
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Październik 2008, 14:06:42 »
e-gen, i za to naprawde lubie accenta :) Tyleeee rzeczy można zrobić samemu :mrgreen: Wszystko od razu Ci podpasowało "od strzała" ? Nie miałes zadnych problemów?

e-gen

• Gość
[Accent II] Swap zegarów
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Październik 2008, 14:48:56 »
(...)najmniejszych problemów nie doświadczyłem - aczkolwiek Ci którzy się za to zabiorą powinni dysponować niezadługim śrubokrętem krzyżowym.

Offline Brt

• Administrator
[Accent II] Swap zegarów
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Październik 2008, 15:15:07 »
czy do podłączenia obrotomierza jest kostka? i czy samo podpięcie tej kostki do licznika zakończy się tym, że będziemy mieli obrotomierz działający>?

e-gen

• Gość
[Accent II] Swap zegarów
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Październik 2008, 16:45:00 »
Cytat: "grzesik1"
czy do podłączenia obrotomierza jest kostka?

do zegarów z jak i bez obrotomierza zestaw podłączeń jest IDENTYCZNY czyli trzy kostki (patrz zdjęcia 6, 8 i 9 licząc od góry) , żADNYCH PRZERóBEK, DORÓBEK po prostu plug&play :lol:

Teges

• Gość
[Accent II] Swap zegarów
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Październik 2008, 17:48:44 »
A w starszych modelach? tzn 99r?
Bo cholera jednak brakuje mi tego obrotka :-?

e-gen

• Gość
[Accent II] Swap zegarów
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Październik 2008, 19:56:21 »
w pierwszej edycji Accenta jest tak samo - czyli plug&play

kpawel

• Gość
[Accent II] Swap zegarów
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Październik 2008, 21:39:05 »
To i ja się pochwalę. Dwa tygodnie temu, w końcu się zdecydowałem na swap zegarów, z powodu braku ofert sprzedaży wersji europejskich, kupiłem licznik z anglika.
Ogółem 10 minut roboty w aucie i 20 minut w domu.

Tak jak e-gen (czym się nie pochwalił), przełożyłem moduł prędkościomierza, aby mieć autentyczny przebieg a tym samym by był on zliczany w kilometrach. Robota: demontaż czarnej ramki (kilka zatrzasków) oraz cztery śruby z tyłu licznika.

Wszystkie wskazania przebiegu na licznikach europejskich jakie widziałem maja wspólna cechę, nie trzymają lini prostej. Czy to jakaś wada fabryczna liczydła?

Jeszcze pytanie, czy kontrolka zapiętych pasów u kogoś działa? Czy ta opcja wyposażenia była oferowana w Europie?

[ Komentarz dodany przez: Jarek: 2008-10-05, 21:42 ]
Zamykam.
To jest FAQ czyli przepis na sukces a nie wątek na pogaduchy.
Jeśli Autor wątku będzie chciał coś tu zmienić / dopisać proszę o kontakt na PW.