Autor Wątek: [Santa Fe SM] Ile płynu chłodniczego do SantaFe?  (Przeczytany 12405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ppiotr.md

• Gość
[Santa Fe SM] Ile płynu chłodniczego do SantaFe?
« dnia: 11 Kwiecień 2013, 15:39:20 »
Witam.

Nie mogę się doszukać informacji jaką pojemność ma cały układ chłodzenia w Santa Fe z 2004r. Pamiętam, że gdzieś się kiedyś pałętała taka informacja ale to było jeszcze chyba na starym forum.

Czy możecie podpowiedzieć ile płynu powinienem zakupić? Polecacie jakąś konkretną markę, czy brać najtańszy?

[ Dodano: 2013-04-11, 17:17 ]
Udało mi się odnaleźć w instrukcji obsługi z downloadu:

Olej silnikowy: ok. 5,5L
Skrzynia biegów: 75W/90 2,3L
Przekładnia główna: 80W/90 0,8L
Tylny most: 80W/90 1.1L
Płyn chłodzący: 8.7L
Wspomaganie: PSF-3 0,9L
Płyn hamulcowy: DOT3/DOT4

BMsw

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwiecień 2013, 20:07:49 »
Bierz najlepszy i najdroższy i lej tyle ile wejdzie a resztę do bagaznika na ewentualne dolewki .

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwiecień 2013, 17:19:39 »
wymieniałem w swoim - 8 litrów weszło do zimnego potem ok 1litra po zagrzaniu silnika gdy się odpowietrzył układ chłodzenia - tak jak stoi w instrukcji - 8,7litra

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwiecień 2013, 17:54:42 »
Dla ścisłości bo nie jest to obojętne:

Skrzynia biegów: 75W/90 GL-4
Przekładnia główna: 80W/90 GL-5
Tylny most: 80W/90 GL-5
Wspomaganie: PSF-3 najpopularniejszy zamiennik Mobil ATF220

Indian

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Kwiecień 2013, 09:49:36 »
Nie wiem czy dobrze rozumiem więc takie małe pytanie przy okazji tego tematu (na forum nie znalazłem informacji na ten temat): co rozumiemy pod pojęciem "przekładnia główna"? Czy jest to urządzenie, które odpowiada za dołączenie tylnego napędu? Coś w rodzaju skrzynki rozdzielczej? Pytam, bo słyszałem że wymaga to jakiegoś specjalistycznego oleju a wlanie innego powoduje trwałe uszkodzenie i tym samym brak prawidłowego funkcjonowania tyłu. Proszę o wyjaśnienie. Pozdrawiam

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwiecień 2013, 11:35:52 »
Najprościej....
przekładnia główna to taki most z przodu, który napędza przednią oś oraz przekazuje napęd do tylnego mostu...

Indian

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwiecień 2013, 18:49:00 »
Cytat: "jaclwapl"
Najprościej....
przekładnia główna to taki most z przodu, który napędza przednią oś oraz przekazuje napęd do tylnego mostu...

Dzięki kolego, za odpowiedź. Pozwolisz, że doprecyzujemy: to znaczy coś w rodzaju skrzynki rozdzielczej z której napęd idzie osobno na przedni dyfer i osobno na tylny, tak? Czy to właśnie to urządzenie odpowiada za dołączenie tyłu? Czy prawdą jest, że wymaga specjalnego środka smarnego? Sorry, że tak dopytuję, ale pewnych informacji nie mogę znaleźć na forum, a niestety nauczony nie wierzyć serwisom większość rzeczy staram się robić we własnym zakresie. Pozdrawiam

user

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpień 2014, 23:32:12 »
Koledzy, jaka ilość płynu hamulcowego DOT-4 jest potrzeba do wymiany? Litr jeśli się nie mylę?

kamil3239

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Sierpień 2014, 06:56:04 »
kolego  ja też się ostatnio dowiedziałłem że do tylniego dyfra to trzeba lać Castrol Syntrax Limited Slip 75W140. A nie pomyślałbym że w instrukcji może być błąd.