Witam Wszystkim
Postanowilem zainwestowac troche pieniedzy z Swojego Santa Fe Mianowicie ...
W ostatnich 2 miesiacach zmienilem cale przednie zawieszenie, alternator, tarcze+klocki, pasek rozrzadu komplet z napinaczami pompa wodna, olej w silniku, olej w skrzyni.
Rowiez miesiac temu zmienilem mapy w komputerze w znanym Polskim zakladzie tuningowym z udzialem hamowni.
Na codzien zyje w Angli ostatniego czasu wybralem sie w podroz do Polski po powrocie do UK ktoregos pieknego dnia bedac w Londynie zatankowalem na nie znanej mi stacji jako ze rezerwa wiecznie nie trwa a bylo co raz mniej.. wtedy sie zaczelo lecz bylo to jeszcze do opanowania.
Auto zatrzymalem na swiatlach bylo na klimie podczas postoju zgaslo.
Z poczatku podejrzewalem ze zamontowany alternator okazal sie wadliwym lecz kontrolki bateriowej nie podwietlalo.
Problem powtarzal sie okazyjnie co jakis czas, oczywiscie auto moglem odpalic i spowrotem jechac.
Ktoregos dnia stalo sie to powazniejsze znow podczas jazdy na klimie w momencie postoju. Co mnie dziwilo klimatyzacja sie zawieszala dmuchala lecz czasami cieplym powietrzem po zgaszeniu i odpaleniu auta na nowo zaczynala spowrotem dzialac.
W kolejnym etapie w gorace dni w momencie gdy auto bylo nagrzane czyli temperatura w granicach polowy wskazowka zaczela wariowac, dochodzila prawie pod czerwone pole po czym po 1 sekundzie przy dodaniu gazu opadala do normy. Symtopmy Brak reakcji na pedal gazu. Auto spada z 800 obrotow na 500 po czym nic nie mozna zrobic jako ze sie czasem toczy, blokuje moc na D i R skrzynia automat na N wraca na obroty lecz nie zawsze.
W chwili obecnej czyszczony jest EGR i zmieniany filtr paliwa.
Czy moge podejzewac torque converter? (sprzeglo hydrokinetyczne)
Rowniez ktos pisal o przepustnicy w podobnych tematach?
Zonie raz jak to sie stalo rozladowalo akumulator lecz jak to bylo nie jestem w stanie powiedziec bo mnie tam nie bylo.. dopiero pozniej jak ja trzeba bylo na kable odpalic .. ta sama sytuacja na czerwonym swietle, postoj, rozgrzane autko--->zdechl.
Jakie sa Wasze propozycje?
Z Gory Bardzo Dziekuje Za Pomoc ciezko na wyspach o dobrego mechanika.. a wszystko kosztuje narazie place za nic a ciezko im zlokalizowac usterke.