Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Wyjący most ?
swit7:
Witam
Dziwna sprawami wyszła po odebraniu samochodu od mechanika, który wymieniał rozrząd. W tylnym moście słuchać narastające buczenie, jakby metaliczny szum, coś na głos działającej przekładni. Może to elektromagnes się nie załącza lub rozłącza? Sprawdziłem hamulce, ale nie trą, sprawdziłem łożyska, ale koła sztywno się trzymają, wymieniłem oleje w napędach i podporę wału i dalej to samo. Szczególnie to słychać podczas zwalniania no i gdy się siedzi z tyłu.
Jeżeli ktoś się z tym spotkał to proszę o pomoc
alek
Na komputerze, może nie porządnym, ale wyskoczył błąd P1726
cezaros:
Może most też ci "wymienił" :) ??
swit7:
Cześć
NIe mostu nie wymieniał. Ale wymieniłem jescze raz olej w tylnym mości na 75/140 i chyba tylko łożysko jest do wymiany. Efekt jest taki, że nie chuczy jak zwalniam ale gdy przyspieszam a to są objawy łożyska. Mosty używane są już po 350 zł i tańsze, no ale zawsze używka. Najgorzej, gdzie to naprawić? ;-)
[ Dodano: 2015-07-28, 14:42 ]
Dobra Panowie i Panie
Kilka pytań zanim zacznę naprawę.
Ciągnie się i ciągnie jak ............... i pytanie pierwsze: czy tylny most lub łożysko może paść z dnia na dzień?
I drugie: czy może być przyczyna elektryczna bo elektromagnes jest podłączony kablem. Mógł bezpiecznik się przepalić lub gdzieś kabel uszkodzić i stąd wycie?
Jeżeli ktoś może coś powiedzieć będę wdzięczny
alek
[ Dodano: 2015-08-04, 07:24 ]
Informuję, że temat wyczerpałem.
Wymieniłem łożysko w tylnym moście i problem wycia minął. Nie kupujcie mostów zanim nie sprawdzicie do końca. Koszt łożyska to około 15 zł i samemu można naprawę zrobić. Trzy śruby na wale plus zamocowanie trzpienia i czysta wymiana. Jest ono podwójnie uszczelnione więc zepsute wizualnie nie było ale pod obciążeniem-sami wiecie.
Barni:
Witam, kiedyś gdzieś się natknąłem na forum na film z youtube gdzie przedstawiona była wymiana łożyska w tylnym moście i nie mogę go teraz znaleźć....
Łożyska w kołach z tyłu wymienione na nowe snr i dalej coś huczy/bije. Jakbym wymieniał podporę wału to już od razu bym wymienił to łożysko w moście wraz z olejami.. bo co jeszcze innego może to być??
Santek 2.4 146km stały napęd bez LSD
Pozdrawiam
Hants:
Np to?
//www.youtube.com/watch?v=9hFDgqq_dhw
Nawigacja
[#] Następna strona