Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Santa Fe SM spalanie różnych wersji

(1/4) > >>

vanhelsing:
Zrobiłem ostatnio moim Santa Fe(2.0 CRDI,113KM,4x4 full time,manual) trasę nad morze i z powrotem. 1700 kilometrów Rzeszów-Ustka i z powrotem,mniej więcej połowa trasy autostradą i połowa drogami "zwykłymi".Na autostradzie na tempomacie 110-120 km/h a reszta trasy 80-90 km/h.Na pokładzie 3 osoby+bagażnik wypełniony po sufit.Auto w sumie spokojnie ważyło 2,1 tony no i klima cały czas włączona. Spalanie w teście "pod korek" wyszło mi 6,3 l/100km. Nie chodzi mi o to,żeby się pochwalić ile to mi pali,ale o co innego.Mianowicie Santki po lifcie dostały dołączany napęd między innymi po to,żeby spalać mniej paliwa.Ciekawy jestem,czy jest to prawda i czy ktoś z kolegów mający dołączany napęd może się pochwalić niższym spalaniem.Dla mnie sensowna różnica w spalaniu to byłoby mniej o minimum pół litra/100 km.Niech opiszą swoje wyniki też koledzy ze skrzyniami automatycznymi.Wiele osób narzeka,że SUV-y to nieekonomiczne auta,a moim zdaniem Santa Fe jak na jego wymiary,masę,komfort jazdy i przestarzałą już w sumie konstrukcję to jest całkiem oszczędne auto.

Mistrz:
Robiąc trasę do Warszawy i spowrotem (tj. ok 550km - trasa, jak i cały Lublin i większość Warszawy do przejechania w tę i spowrotem) ojcu spalanie wyszło 6,7l/100km przy jeździe max 120 na expresówce, a tak to 90km/h. Gdy ja jechalem 2 tygodnie potem to średnie mi wyszło 7,8l/100km, ale juz jazda dynamiczniejsza (ile fabryka dała na expresowej - ok 170-180 i poza zabudowanytm koło 120-130). Ogólnie jestem zadowolony i myślę że nie jest źle, szczególnie gdy można zejśc poniżej 7l. Ostatnio zrobilem coś niewiele ponad 150 km z przyczepą ok 850 kg, ale niestety dawno nie miałem być okazji na CPNie i nie mam jak sprawdzić, ale na pewno wyszło coś ponad 10l (szczególnie dlatego że cisnąłem miejscami nawet po 130km/h, a tu juz duzo jak na to obciązenie).

ANIOL:
moj santek z silnikiem 2.7 V6 GLS ze stalym 4x4 pali:
miasto w granicach 20 l/100km
trasa 11 l/100km
srednie 15-16 l /100km
dziekuje dobranoc��

martinez98:
Ja mam w miescie 15,5-17 LPG
trasa 11-13

kosmos2011:

--- Cytat: "vanhelsing" --- Nie chodzi mi o to,żeby się pochwalić ile to mi pali,ale o co innego.Mianowicie Santki po lifcie dostały dołączany napęd między innymi po to,żeby spalać mniej paliwa.Ciekawy jestem,czy jest to prawda i czy ktoś z kolegów mający dołączany napęd może się pochwalić niższym spalaniem.Dla mnie sensowna różnica w spalaniu to byłoby mniej o minimum pół litra/100 km.Niech opiszą swoje wyniki też koledzy ze skrzyniami automatycznymi
--- Koniec cytatu ---

Z tego cytatu wynika że koledze chodziło o spalanie oleju napędowego w różnych konfiguracjach napędu i skrzyni biegów.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej