Forum > Lantra

Mega spalanie!

<< < (5/5)

wtom:
sondę sprawdza się zapiętą w układ! odpięta nie działa i będzie miała 0V :-P

matik1673:
przy podłączonym ecu ma jeszcze mniej...

Złośnik:
Ale wpiąłeś się kolego igłami w przewody na uruchomionym silniku czy jak ? Wpinasz się igłami wprzewody, lub zdejmujesz kawałek izolacji zeby się krokodylkami z miernika podpiąć. W ukąłd sondu wpinasz sięrównolegle gdy jest podłaczona złączka i uruchamiasz silnik.
Do testowania sondy najlepszy byłby miernik analogowy.
Przegazowując silnik na przepustnicy miernik powinien wskazywać napięcie od ok. 0.1V do ok.0.98V zależnie od dawki powietrza na przepustnicy.
Analogowy miernik pozwala lepiej sprawdzić działąnie sondy gdyż wychylenie wskazówki jest wprost proporcjonalne do wartości napięcia na sondzie. Miernik cyfrowy też nie najgorszy, ale ma dużą bezwładność.

matik1673:
wbiłem w przewód sondy igłe o podpiąłem jeden przewód miernika, natomiast drugi do klemy minusowej. po odpaleniu i zagrzaniu włączyłem miernik na badanie napięcia stałego na zakres 2v. pokazywało 0.01 . przełączyłem na zakres 200mV i dokładnie 12mV do 19mV. sonda 1 przewodowa.

wtom:
sondy 1 przewodowe są do bani, brakuje często z czasem styku masy, ponieważ wszystko koroduje. zapnij się miernikiem na gwint/obudowę sondy a nie na (-)aku. jak dalej nie pokaże to dołącz dodatkowy przewód masowy od (-) do gwintu sondy i zmierz ponownie, jak nie drgnie to sonda do bani.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej