Autor Wątek: [ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35  (Przeczytany 152907 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

arakiz

• Gość
[ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Luty 2013, 13:15:40 »
Jest dokładnie tak jak napisał kolega "koszak".
Dodam tylko, że stuki wzmagają się wraz ze spadkiem temperatury. Na mrozie, nie ma żadnych wątpliwości co stuka.
Ja przez rok nic nie słyszałem, choć po lekturze tego wątku nasłuchiwałem bardzo intensywnie. Jesienią czasami dało się słyszeć głuche stukanie, które zanikało wraz ilością przejechanych kilometrów. Aż wreszcie przyszły mrozy. Stuki były bardzo głośne i irytujące. Serwis wymienił przednie amortyzatory na zmodyfikowane i wreszcie jest CISZA. Odkryłem IX-a na nowo.

B.Wojcieszak

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 04 Luty 2013, 14:46:08 »
Arakiz, a zrobiłeś to w ramach gwarancji, czy poza gwarancją za Twoją opłatą? Jeśli tak to ile ta opłata wynosi?

arakiz

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 04 Luty 2013, 18:46:42 »
Zgłosiłem 7 dni przed końcem gwarancji, przy okazji obowiązkowego przeglądu lakieru. Wymieniono w ramach gwarancji po 7 dniach czekania na części.
Amortyzatory i niektóre inne elementy zawieszenia mają 1 rok gwarancji.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 04 Luty 2013, 19:48:45 »
Hmm, daliście mi do myślenia. Faktycznie coś jakby słychać i to właśnie przy małych nierównościach i małej prędkości. Ale dźwięki dochodzą raczej z tyłu. W serwisie oglądali, jeździliśmy i stwierdzili, że to tylko słychać pracującą tylną klapę. I faktycznie, po regulacji jest dużo lepiej ale czasem się to coś odezwie. Z przodu nie słychać żadnych zdecydowanych dźwięków, choć czasem coś jakby puknie, bardziej z lewej strony. Mogą to też być odgłosy najechania opony na nierówność. Sam już nie wiem... A gwarancji jeszcze miesiąc. Ogólnie to zawieszenie jest twarde i dość głośne ale gdyby nie ta dyskusja, nie zwróciłbym uwagi na jakieś szczególne dźwięki. Który serwis w Łodzi zakwalifikował amory do wymiany? Nie wydziwiali? Bo najbliższy serwis w Piotrkowie to masakra. Niekompetencja, brak kogoś odpowiedzialnego, niszczuchy, partacze i ogólnie czeski film (nikt nic nie wie).

B.Wojcieszak

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 04 Luty 2013, 20:45:07 »
Cytat: "arakiz"
Zgłosiłem 7 dni przed końcem gwarancji, przy okazji obowiązkowego przeglądu lakieru. Wymieniono w ramach gwarancji po 7 dniach czekania na części.
Amortyzatory i niektóre inne elementy zawieszenia mają 1 rok gwarancji.

No to lipa dla tych poza gwarancją, w tym mnie. Będzie trzeba się bujać, aż się zużyją naturalnie. Ktoś się orientował ile wymiana na nowe wyniesie? Nawet pi razy drzwi?

Swoją drogą jestem zawiedziony faktem, że jak ktoś już kupił auto, to póki sam się nie zgłosi, to za chiny ludowe nie powiedzą, że coś nie tak. Na pewno mają świadomość wad tych stukających komponentów.

arakiz

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 04 Luty 2013, 23:09:47 »
Dla tych poza gwarancją jest nadzieja. Poczytajcie tu: klick .
Jeśli kupiłeś auto jako osoba fizyczna (na siebie) to masz 2 lata rękojmi bez względu na warunki gwarancji. Jeśli jednak kupiłeś "na firmę", to gorzej.

Klemens, u mnie też jeździli, słuchali, oglądali i nic. Jak zostawiłem auto na mroźną noc na ulicy, to rano klepało tak, że nie było żadnych wątpliwości. Mrozy jeszcze nadejdą :mrgreen:, albo nie.
Rzeczywiście zawieszenie jest twarde, i stuki z tylu też są (ale w/g mnie w normie, przecież to nie poduszkowiec).
"Syguła" po stwierdzeniu stuków czekał na decyzję HMP, "Marvel" od razu zamówił amory a potem wymienił. Pan z M stwierdził, że Hyundai zmienił dostawcę amortyzatorów i teraz są zmodyfikowane. Co by to nie znaczyło, na nowych stukanie ustąpiło.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 05 Luty 2013, 09:47:15 »
U mnie (produkcja auta - grudzień 2011), właśnie z przodu stuki są sporadyczne i tak enigmatyczne, że nie wiem, czy to nie odgłos opon na nierównościach albo trzaskanie plastików. Nie czepiałbym się tego. Jeśli już, to bardziej tył. Ale tu z kolei drobne trzaski reagują na regulowanie odbojników klapy tylnej, więc może serwis ma rację, że tu jest przyczyna. Miałem kilka hatchbacków i w każdym jakieś odgłosy z tylnej klapy były, więc się przyzwyczaiłem (mniej sztywne nadwozie). Te odgłosy też wzmagają się zawsze przy niskich temperaturach.
Co do rękojmi, to chyba w moim przypadku kicha. Rękojmi udziela sprzedawca a mój sprzedawca zwinął interes (Śląsk Auto Katowice). Poza tym stuki, to jest coś, co jeden słyszy a drugi powie, że nie słyszy i koniec. Sprzedawca będzie się bronił jak lew, żeby nie ponieść kosztów.

muha13

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 08 Luty 2013, 19:17:58 »
Ja po przeczytaniu opinii koszaka na str 4 pojechałam do Katowic. Serwis stwierdził stukanie z winy amortyzatorów. Teraz czekam na wymianę. Zobaczymy jak będzie sie zachowywał samochód po niej.....mam nadzieję, że wreszcie nastanie cisza. Wiem tyle, że wymiana ma być zrobiona w ramach gwarancji. Auto z tym  stukającym problemem było chyba w 4 serwisach i nikt nic nie poradził. Czekam więc niecierpliwie, aż przyjdą te amorki do naszego wozu. Polecam serwis-podchodzą fachowo do rzeczy, bez zbędnego owijania w bawełnę. ;-)

klemens

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 08 Luty 2013, 20:53:13 »
Cytat: "muha13"
Ja po przeczytaniu opinii koszaka na str 4 pojechałam do Katowic. Serwis stwierdził stukanie z winy amortyzatorów. Teraz czekam na wymianę. Zobaczymy jak będzie sie zachowywał samochód po niej.....mam nadzieję, że wreszcie nastanie cisza. Wiem tyle, że wymiana ma być zrobiona w ramach gwarancji. Auto z tym  stukającym problemem było chyba w 4 serwisach i nikt nic nie poradził. Czekam więc niecierpliwie, aż przyjdą te amorki do naszego wozu. Polecam serwis-podchodzą fachowo do rzeczy, bez zbędnego owijania w bawełnę. ;-)

A które amory mają Ci wymienić: przód czy tył? Wymiana ma być w ramach gwarancji, dla auta z 2010r? Który to serwis w Katowicach? I jeszcze mam pytanko ogólne: czy miał ktoś do czynienia z serwisem w Częstochowie?
Ja znam tylko serwis Piotrków Tryb. Proponuję omijać.

koszak

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 08 Luty 2013, 23:53:05 »
Cytat: "muha13"

Cieszę sie, ze swoim opisem (opinia) mogłem komuś pomoc.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #100 dnia: 13 Luty 2013, 08:23:29 »
Też mam ixa z 2010r. Stukał w zimie od początku. Dojeździłem do przeglądu po I roku, i na serwisie stwierdzono: bałwanki przednich amortyzatorów do podklejenia (to takie odbojniki gumowo-piankowe), do wymiany tylne amorki ze względu na zbyt twardą charakterystykę działania. Zrobiono wszystko od ręki i auto cichutkie do tej pory. Cała zabawa trwała ok 8 godz - dla mnie długo.. :evil:

klemens

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 13 Luty 2013, 14:44:02 »
A co mi tam! Umówiłem się też w serwisie na to stukanie. Auto kończy rok. Sam nie wiem, czy to słychać zawieszenie, czy coś innego. Niech serwis sprawdzi. Cdn.  :lol:

javax

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 17 Luty 2013, 23:36:01 »
Wreszcie dostałem swojego ixa :) Dotychczas żadnych przykrych dźwięków nie ma (ale samochód przejechał dopiero 1200 km :) ). Mam nadzieję, że tak zostanie, choć przyznaję, że im dłużej śledzę ten wątkiem tym większą mam schize :) dotyczącą nasłuchiwania. Mam nadzieję, że nie popadnę w obłęd nasłuchiwania.

Uspokaja mnie, to że w końcu jest skuteczna recepta na te hałasy i wiadomo, do których serwisów warto się udać.

Pozdrawiam,
J

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #103 dnia: 18 Luty 2013, 12:29:38 »
Cytat: "javax"
Wreszcie dostałem swojego ixa :) Dotychczas żadnych przykrych dźwięków nie ma (ale samochód przejechał dopiero 1200 km :) ). Mam nadzieję, że tak zostanie, choć przyznaję, że im dłużej śledzę ten wątkiem tym większą mam schize :) dotyczącą nasłuchiwania. Mam nadzieję, że nie popadnę w obłęd nasłuchiwania.

Uspokaja mnie, to że w końcu jest skuteczna recepta na te hałasy i wiadomo, do których serwisów warto się udać.

Pozdrawiam,
J

Nic się nie przejmuj. Noga na pedale w podłogę i do przodu. Wszystko bedzie ok...

Arturro

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 25 Luty 2013, 09:58:09 »
Ja Panowie jestem umówiony na wymianę amortyzatorów na jutro:) Po miesiącu przyszły części od producenta:) Autko ma lekko ponad 2 lata ale w serwisie w Katowicach załatwili wymianę amorków w ramach gwarancji:)Dystans przejechany to 26000. W gwarancji jest napisane, że amortyzatory mają rok gwarancji-jakie było moje zdziwienie jak to zobaczyłem:) Jestem ciekaw czy wymiana tych amortyzatorów rozwiąże problem. Oby:))