Forum > Tucson JM

Jaki olej silnikowy dla 2.0CRDI 83kW- bez filtra cząst. stał

(1/5) > >>

chris18404:
Cześć , doradźcie jaki olej kupić, jakiej firmy najlepiej i z jakim oznaczeniem. Ile wam wchodzi tego oleju  przy wymianie?

Brt:

--- Cytat: "chris18404" ---Ile wam wchodzi tego oleju  przy wymianie???
--- Koniec cytatu ---

Takie info znajdziesz w instrukcji. Wystarczy poszukać.
Tematy o olejach też są.

bobek310:
Polska instrukcja (jest na naszym forum) zaleca produkty firmy Castrol. Mam oryginalna instrukcję w języku francuskim - tam zalecają produkty Shell Helix. Ja stosuję Castrol EDGE 5W/30 o specyfikacji ACEA - C3 (do diesli z filtrem). Tobie wystarczy ze specyfikacją B4. Ja bym jednak kontynuował wymianę oleju na taki, jaki był wcześniej, a zwłaszcza nie zmieniałbym syntetyku na półsyntetyk itd. Zgodnie z instrukcją możesz stosować oleje: 5W/20, 5W/30, 10W/30, 20W/40, 0W/30 (przy niezbyt szybkiej jeździe) oraz 30. Wielu kolegów z forum z zadowoleniem stosuje 5W/40. Wybór marki należy do Ciebie. Z uwagi na nie rzucającą na kolana różnicę w cenie sugeruję wybrać - jak to się ładnie mówi: jedną z wiodących marek.
Przy wymianie weszło mi  5 litrów.

chris18404:
bylem dzisiaj w sklepie z olejami i częściami samochodowymi i gościu szukał w katalogu i znalazł ze wchodzi 6litrow i olej przychodzący do tego auta(info  w jego katalogu) to 5w40

bobek310:
Według instrukcji wchodzi 5,9 l. W tym roku robiłem płukankę silnika i weszło tylko 5 l. W ubiegłym roku tez się zasugerowałem instrukcją i kupiłem 6 l. Zużyłem 5 l, a szósty czekał do tego roku. Moim skromnym zdaniem oleje 5W/30 i 5W/40 chyba są najbardziej optymalne do naszych silników.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej