Autor Wątek: [Sonata EU4] Błąd PO172 system to rich bank 1  (Przeczytany 3319 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

henex

• Gość
[Sonata EU4] Błąd PO172 system to rich bank 1
« dnia: 20 Lipiec 2014, 10:18:33 »
Witam. Czy ten błąd może oznaczać awarie sondy lambda? Kontrolka check engine się nie świeci,taki błąd mimo wszytko wyświetlił komputer. Auto pracuje bez problemowo,jedynie to spalanie mnie trochę niepokoi. Fakt że 2.7 musi swoje spalić to jednak uważam ( proszę mnie poprawić jak się mylę ) że w  trasie w spokojnej jeździe spala 13 lit lpg a miasto z 15 lit. nie zejdę,również jeżdżąc delikatnie to jednak za wiele. Nie wiem czy jechać sprawdzić instalacje? Czy to normalne spalanie? Auto mam kilka miesięcy i dopiero się go "uczę"  Jak się ma ten błąd do spalania? Proszę o radę.

gto.ferrari.599

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipiec 2014, 11:35:39 »
Normalne spalanie gazu jak i u mnie... i to całkiem normalny wynik
Nie ma się co dziwić, bo to jednak 2.7 V6...
Ten błąd na gazie i u mnie wystąpił 2x ale nie ma się czym przejmować; przez to spalanie nie wzrasta...
Pozdrawiam

henex

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipiec 2014, 12:22:16 »
Dziekuje za informacje. Czyli nie zawracać sobie głowy? Nie pchać się w koszty związane z gazownikami? Ok.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipiec 2014, 19:58:02 »
Witam!

Nigdy nie należy przejmować się błędami ECU . Cala te elektronika w samochodach jest po to, żeby dawać zarabiać warsztatom.

pamiętaj nigdy nie wymieniaj olejów w samochodzie kiedy zapala się kontrolka inspekcji.

Nigdy nie wymieniaj filtrów ani płynu hamulcowego. Nie odgrzybiaj klimatyzacji.

nigdy nie wymieniaj klocków hamulcowych kiedy zapala sie kontrolka lub słychać czujnik tarcia. Zli ludzie chcą na tobie zarobić - jeździj dalej nic się nie stanie.

jeśli twój samochód spala w mieście 15 litrów a w trasie 13 litrów nie przejmuj się tym. Instrukcje obsługi kłamią! Skąd ci idioci od Hyundaia maja te informacje, ze na trasie przy stałej prędkości pali 7,5 litra a w mieście 15! ?Klamia tylko po to żeby jechać do serwisu.

Generalnie każdy samochód w każdych warunkach pali 13-15 litrów. Twój samochód jest sprawny i jeździj dalej. najlepiej odłącz ECU i wywal to do śmietnika. nie będziesz miał błędów.

Szerokiej drogi

Radek

henex

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipiec 2014, 13:35:22 »
Kolego Twój post miał na celu mnie ośmieszyć? W sumie po co się udzielasz? To pierwsze auto z gazem i akurat opinie o spalaniu sonaty 2.7 są dość różne , chciałem się upewnić czy podane wartości spalania,zaznaczam gazu są prawidłowe. Do czego ma się te 7.5lit? Olej zmieniam,nawet z filtrem:) płyn hamulcowy o dziwo też tym bardziej że niedawno wymieniłem przewody hamulcowe(korozja) więc nie rozumiem po co te Twoje "mądre" wywody. Za tak cenne uwagi nie dziękuje.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lipiec 2014, 21:36:49 »
Witam!

nie miałem zamiaru nikogo ośmieszać.

Ale samo pytanie jest śmieszne.

jeśli jest błąd oznacza to ze coś jest nie tak.

Sprawdź w książce obsługi zużycie paliwa. dolicz lub nie 20 % więcej gazu ( w zależności od instalacji LPG). jest tez strona www gdzie ludzie wpisują przejechane kilometry i zatankowane paliwo.
polecam:

http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/19-Hyundai/186-Sonata.html?constyear_s=2001&constyear_e=2004&powerunit=2

pozd.

Radek