Autor Wątek: [ix35 EL] Problem z podnoszeniem i opuszczaniem szyby kierow  (Przeczytany 12469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline balldome

• Giełda
[ix35 EL] Problem z podnoszeniem i opuszczaniem szyby kierow
« dnia: 23 Kwiecień 2014, 21:54:09 »
Witam,

Mam problem w swoim ix35 z boczną (przednią) szybą od strony kierowcy. Otóż otwieranie i zamykanie tej szyby odbywa skokami, czyli ok 1-2 cm w dół lub w górę (w zależności czy zamykam, czy otwieram), na jedno naciśniecie przycisku (obojętnie, czy pojedyncze naciśniecie czy podwójne - auto). Myślałem ze w tym przełączniku w drzwiach może nie ma gdzieś styku, wiec rozebrałem drzwi i niestety nie znalazłem przyczyny, czemu otwieranie nie idzie płynnie.
Czy miał ktoś już taki problem, lub czy wie jak to naprawić (co trzeba zrobić lub co wymienić)?

Pozdrawiam

Ed. Tag i dookreślenie tematu. Tekla

Offline kosmos2011

• Giełda
[ix35 EL] Problem z podnoszeniem i opuszczaniem szyby kierowcy
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwiecień 2014, 23:03:20 »
Zapraszam tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=54110#54110 i dodaj tag do tematu.

Offline balldome

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maj 2014, 19:05:18 »
Proszę o pomoc w powyższym temacie.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maj 2014, 19:16:24 »
W lagunie mialem tak, ze skokowo szyby działały gdy gubiły ustawienia skrajnych położeń. Np. Po odłączeniu akumulatora.
Musiałem wtedy otworzyc na maks i przytrzymać 10 s, potem zamknąć i zrobić to samo. Tak by nauczyć szyby skrajnych położeń. Po tej operacji szyby działały normalnie.

Offline balldome

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Maj 2014, 20:42:35 »
Cytat: "waszek_rmc"
W lagunie mialem tak, ze skokowo szyby działały gdy gubiły ustawienia skrajnych położeń. Np. Po odłączeniu akumulatora.
Musiałem wtedy otworzyc na maks i przytrzymać 10 s, potem zamknąć i zrobić to samo. Tak by nauczyć szyby skrajnych położeń. Po tej operacji szyby działały normalnie.

Dzieki za wskazówki, ale bylem przed chwila to sprawdzić i jednak u mnie nie działa, szyba dalej idzie skokowo.
Czy podczas wykonywania tych czynności , musi jeszcze coś działać, lub czy trzeba robić coś innego specjalnego, np na włączonym zapłonie lub silniku, albo w ogóle wyłączony, czy drzwi maja być otwarte czy zamknięte? Teraz czytałem tak na szybko i przy innych autach ma to znaczenie, a o ix35 i w ogolę o hyundai nic nie ma na ten temat.

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwiec 2014, 21:00:16 »
Żeby zresetować elektryczną szybę kierowcy, należy:
1. włączyć zapłon,
2. zamknąć szybę i przytrzymać przycisk w pozycji zamykania przez ponad sekundę po zamknięciu

Tak przynajmniej wynika z manuala
http://www.manualslib.com/manual/623630/Hyundai-Ix35.html?page=103#manual

If the power window does not operate normally, the automatic power window system must be reset as follows:
1. Turn the ignition switch to the ON position.
2. Close the driver's window and continue pulling up the driver's power win-dow switch for at least 1 second after the window is completely closed.

Edit: Demontowałeś tapicerkę drzwi? Sprawdzałeś czy nic tam przypadkiem nie chodzi skokowo (silniczek / szyba po prowadnicy) i trzeba przesmarować? Elektronika ma czasami problemy z prozaicznymi rzeczami, czego nauczył mnie mój Fiat, młodszy od Pony'ego o jakieś 13 lat ;-).

Offline balldome

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwiec 2014, 21:04:32 »
Cytat: "Maciek"
Żeby zresetować elektryczną szybę kierowcy, należy:
1. włączyć zapłon,
2. zamknąć szybę i przytrzymać przycisk w pozycji zamykania przez ponad sekundę po zamknięciu

Tak przynajmniej wynika z manuala
http://www.manualslib.com/manual/623630/Hyundai-Ix35.html?page=103#manual

If the power window does not operate normally, the automatic power window system must be reset as follows:
1. Turn the ignition switch to the ON position.
2. Close the driver's window and continue pulling up the driver's power win-dow switch for at least 1 second after the window is completely closed.

Edit: Demontowałeś tapicerkę drzwi? Sprawdzałeś czy nic tam przypadkiem nie chodzi skokowo (silniczek / szyba po prowadnicy) i trzeba przesmarować? Elektronika ma czasami problemy z prozaicznymi rzeczami, czego nauczył mnie mój Fiat, młodszy od Pony'ego o jakieś 13 lat ;-).

Dla spokojności, bylem teraz sprawdzić jeszcze raz i niestety nie pomogło.
Drzwi rozbierałem już jakiś czas temu, ale głownie po to żeby sprawdzić podłączenia oraz przełącznik od tego okna. W tym przełączniku wszystko przeczyściłem, sprawdziłem czy się nic nie ułamało, oraz wszystkie podłączenia kabelkowe w drzwiach. I niestety nic nieprawidłowego nie zauważyłem.

Moze w weekend rozbiorę jeszcze raz drzwi i posprawdzam prowadnice i smaru napakuje na zapas :P

Zastanawiające jest to, ze podnoszenie i opuszczanie jest w dokładnie w takich samych, równych skokach.

.