Autor Wątek: [Santa Fe SM] Gaśnie podczas jazdy.  (Przeczytany 28935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomalo_t0

• Gość
[Santa Fe SM] Gaśnie podczas jazdy.
« dnia: 27 Czerwiec 2014, 23:07:06 »
Witam! Moja santa 2,0 CRDI w czasie jazdy (niezależnie od prędkości i obrotów) niespodziewanie gaśnie (wrażenie jak by się odcinał zapłon) i aby ją ponownie odpalić muszę wyciągnąć kluczyk, zamknąć centralny i otworzyć. Byłem już u dwóch mechaników i nic. Może miał już ktoś taką sytuację i podpowie co to może być?
Proszę o pomoc, bo urlop się zbliża, a tak się nie da jeździć.
Z góry serdecznie dziękuję.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwiec 2014, 18:14:20 »
mnie elantra gasła ale glównie gdy wchodziła na wyższe partie obrotów, uszkodzony był czujnik położenia wału

Offline Dareq36

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwiec 2014, 20:31:26 »
Witam, sprawdziłbym: immobiliser, czujnik położenia wału i czujnik położenia wałka rozrządu (czujniki położenia są pod tym samym kodem).

Rafixxxx

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lipiec 2014, 08:45:35 »
Witam serdecznie,
jestem Tu nowy a więc wypada się przedstawić.
Rafał z Pruszkowa (tego Pruszkowa :-)  ).
Obecnie jeżdżę dwoam Hyundaiami Santa Fe I z roku 2006 2.0 CRDi 4x4 oraz i40 1,7 CRDi 136 KM. Moje doświadczenia z Hyundaiem zaczęły się od i30 115 KM CRDi - bardzo dobre doświadczenia.

Ale do rzeczy.
W moim Santa Fe problem wyglądał podobnie - sugerowano czujniki, wtryski itp, itd.
Na szczęście nikomu nie udało się mnie naciągnąć.
Problem okazał się po stronie zbiornika paliwa. Była tam łuszcząca farba. Dwa lata temu czyszczenie ręczne pomogło doraźnie - po roku problem wrócił. Oddałem do profesjonalisty do łodzi - rozciął zbiornik, oczyścił. zaspawał, pomalował na zewnątrz. Na wszelki wypadek wymieniłem pompkę  paliwa - tak aby było ciszej. Problem nie istnieje.
Nie wiem czy nie warto od tej strony sprawdzić - u mnie pomogło.

Pozdrawiam

Rafał

tel. 509 557 836

P.S. w razie potrzeby możesz dzwonić i pytać o szczegóły.

Offline gosth

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lipiec 2014, 10:35:37 »
Być może to regulator cisnienia na listwie, u mnie tak było.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipiec 2014, 22:29:04 »
Rafixxxxx witamy serdecznie wszystkich tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=56775#56775

darlew

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sierpień 2014, 07:51:52 »
Witam.
tomalo_t0 czy rozwiązałeś problem???
Ja wymieniłem czujnik wału, wałka rozrządu, filtr powietrz i paliwa i nadal to samo.
Zauważyłem że silnik gaśnie tylko w upalne dni oraz czuć jakby był trochę słabszy.
Na dodatek ciężej odpala jak jest ciepły (dłużej trzeba kręcić) jak jest zimny nie ma problemu.
Rano lub w nocy albo chłodniejsze dni z autkiem mogę robić co chcę, jeździ normalnie, nie gaśnie i ma moc  ;-)
Jestem prawie pewny że jest to związane z temperaturą.
Myślałem sobie że czujnik temperatury szwankuje i silnik się przegrzewa lub coś w tym stylu, więc też go wymieniłem.
Niestety bez zmian, wskazówka dojdzie na swoje miejsce i ani drgnie.
Dodam tylko że części oryginalne, nie jakieś zamienniki.
W ASO ręce rozkładają, wszystko jest cacy, zero błędów (podpinałem dwa razy).

Nie wiem czego się chwycić.

Pozdrawiam.

Speedy112

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sierpień 2014, 09:30:18 »
Sprawdź jak kolega sugeruje zbiornik paliwa. U mnie w acc 2 razy padl czujnik na listwie a następnym razem okazało się że w zbiorniku paliwa jest masakra! Zawsze tankuje na tej samej stacji (na Orlenie) a faktycznie w baku było pełno rdzy , a ropa  miała konsystencje oleju. Wymieniłem również pompkę paliwa bo była skorodowana. Wszystko śmiga do dzisiaj. U mnie także ASO rozkładało ręce , a objawy były takie same, wymieniłem w międzyczasie chyba wszystkie czujniki na silniku :)
Pozdrawiam

darlew

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Sierpień 2014, 10:05:30 »
Ale jeżeli byłby syf w zbiorniku to gasłby cały czas, dobrze rozumuje?

Tak jak pisałem, mogę jeździć całą noc i nic, nawet się nie zająknie, to samo rano, zero problemów.
Za to w dzień to muszę uważać bo jest jakby słabszy i nie wiem kiedy mu odbije i zgaśnie.
W sumie walczę z tym od czerwca i powiem tak:
Ile razy zgasł w nocy lub rano albo chłodniejsze dni  – nigdy.
Ile razy zgasł w upalne dni – przestałem liczyć.

I to jest właśnie dziwne, gaśnie tylko jak jest gorąco.

Offline Nabuknedasar

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpień 2014, 10:05:37 »
Cytat: "darlew"
Ale jeżeli byłby syf w zbiorniku to gasłby cały czas, dobrze rozumuje?

Niekoniecznie. Syf zatyka filterki w zbiorniku, a im cieplej, tym łatwiej się farfocle przyklejają do siatki, oraz bardziej "krążą" po zbiorniku, a na dodatek rozrzedzonego w cieple paliwa potrzeba odrobinę więcej do silnika dostarczyć. Jeśli się te kilka faktów nałoży na siebie, to możliwe, że komputer odcina wtrysk, dostając sygnał o zbyt niskim ciśnieniu paliwa. (tak będzie, jeśli gaśnie przy dodawaniu gazu)
Jeżeli natomiast gaśnie na wolnych obrotach, lub po puszczeniu gazu, to winne będą jakieś czujniki, albo za mało powietrza w silniku.

outdoor5

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpień 2014, 16:13:40 »
Kolego, u mnie objawy byłe podobne, na zimnym silniku odpalał bez problemu, po sekundzie, jak silnik się zagrzał to kręciłem 10-15s. Przy dodawaniu gazu gasł, za chwilę odpalałem i jechałem dalej. Powodem był regulator ciśnienia paliwa na listwie, wymieniony i po problemie. Sparwdź u Ciebie, może pomoże, z tym że u mnie wyskakiwał błąd.

darlew

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpień 2014, 08:04:10 »
Macie jakiś sposób aby sprawdzić ten regulator ciśnienia? Czy tylko podmiana?

Speedy112

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Sierpień 2014, 09:42:34 »
Ekspertem nie jestem ,a le wydaje mi się , że nie sprawdzisz czujnika tak w aucie jesli nie ma bledów ECU. Można ewentualnie patrzeć na ciśnienie paliwa manometrem ale to zabawa. najlepiej podmienić. Może masz jakiegoś kolegę w pobliżu z 2.0Crdi

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Sierpień 2014, 22:11:08 »
U mnie mechanik wpiął się w komputer i była różnica ciśnień jakie powinny być .

Offline wielkimw

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Sierpień 2014, 17:13:27 »
Mój zaczął gasnąć i coraz częściej nie chciał odpalić. W czasie pracy wszystko na komputerze dobrze, brak błędów, sprawdzone wtryski. Postawiłem na regulator ciśnienia. Miałem zainstalowany 0281002732, ale zaryzykowałem i włożyłem 0281002483 (Iveco i inne). Jeżdżę kilka dni i bolączki ustąpiły. Podobno regulatory od włoskich i francuskich CR to to samo. postawiłem na dostawcze, bo mogą mieć większe przepływy, ale to tylko przypuszczenie. Dużo niższa cena zachęca do eksperymentu a wymiana jest banalna.