Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Różnice między silnikami G6BA i G6EA

<< < (2/5) > >>

kosmos2011:
No właśnie też się zastanawiałem dlaczego jest EA. Sprawdź i podaj numer jaki jest na komputerze szukaj coś podobnego do tego 39108-37520.

DrVenom:
Zamiast grzebać w aucie, pogrzebałem wczoraj w fakturkach na naprawy autka... i tak jest fakturka z września 2008 na nouveau moteur... Więc za telefon i do mojego francuza co to było... I tak dowiedziałem się że silnik był wymieniany bo coś na drodze rozdarło miskę olejową on tego nie zauważył  :shock:  silnik się zatarł... silnik był założony nowy... a swoją drogą to ciekawe jak można czegoś takiego nie zauważyc czy poczuć...  :roll:

DrVenom:
Witam,

Wymieniłem silnik w swoim czarnuchu bo korba mu bokiem wyskoczyła... Zasadziłem mu sinik z COUPE z 2005 (pracował z automatem) roku i mam problem z odpaleniem. Problem jest tego typu że nie mam iskry i wtryskiwaczy... Nie czyta mi obrotów silnika... wymieniłem do tej pory cały komplet do odpalenia 2 razy i cały czas to samo... bezpieczniki, przekaźniki wszystko sprawdzane w razie potrzeby wymienione, jak robie test cewek kompem iskra jest... nie wiem już czego się czepić... Pytam więc was czy były jakieś różnice fizyczne różnice między silnikami 2,7 v6 (g6ba) montowanymi do SANTA FE i innych modeli?? jeśli nie, to kolejne pytanie... Czy między rocznikiem 2002 a 2005 wprowadzono jakieś modyfikacje do silnika (mam tu na myśli np. inne koło na wale dla czujnika położenia)?

na moich czujnikach auto kolegi odpala...

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

martinez98:
A komp przekładany czy tylko silnik?

DrVenom:
był i to dwa razy tyle tylko że cały czas z santa fe... z coupe nie próbowałem sie podczepić ze sterownikiem...

[ Dodano: 2014-12-30, 11:14 ]
Obdzwoniłem chyba wszystkie pracujące dziś serwisy... i żaden nie pomógł... przyprowadzić auto to naprawimy... Pomógł FOX Rzeszów, u nich dowiedziałem się że 07-06-2005 w silnikach G6BA zmieniły się koła zębate z których czytany jest sygnał położenia wału, i choć silnik jest z auta datowanego na 2004 rok to na komputerze od tej coupety jest data 11-08-2005, czyli już po zmianie... a ja cały czas próbowałem podsadzić komputery datowane przed zmianą, teraz będę próbował zestroić sterownik silnika z coupe z resztą gratów z santafe... trzymajcie kciuki, a o wynikach już niedługo...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej