Forum > Getz

Brak mocy, wysokie spalanie, głośna praca silnika - Getz 1.1

(1/2) > >>

tommywie:
Witam wszystkich - to moj pierwszy post, ale forum przegladam juz od dawna...

Mam wielki problem - w moim Getzie jest cos nie tak z silnikiem...

Getz 1.1, rocznik 2004, przebieg 70 tys. km

Od dluzszego czasu dzieje sie cos dziwnego:

- dziwne terkotanie spod maski
- wielkie opoznienie przy dodawaniu gazu
- straszne zamulenie
- wysokie spalanie - po miescie nawet ponad 11 litrow!
- ciezko go nawet do setki rozpedzic, a potem to juz wcale nie idzie
- odczuwalne 'dziury w mocy' przy okolo 3 tys. obrotow
- i co chyba najgorsze - cisnienie na wszystkich swiecach tylko 10 barow...

czy ktos mial podobne problemy? co to moze byc?

poza tym mam jeszcze problem z ciagle wytrzaskujacym sie lewym lacznikiem stabilizatora i nieodskakującą klamką bagażnika...

ma ktoś jakiś sposob na tę ostatnią wadę?

[ Komentarz dodany przez: weryfikator.kont: 2009-10-29, 20:58 ]
Poprawa tytułu ( dajmy szansę wyszukania tego wątku innym użytkownikom za kilka miesięcy ).

BLOONDYN:
Możliwosci może być kilka . Np. uszkodzona cewka wysokiego napiecia .Jest wtedy i dziwny odgłos spod maski, spadek mocy, nierówna praca i zwiększone spalanie. Jazda z silnikiem zdradzającym takie objawy jest niezalecana. Paliwo, które nie zostało spalone w cylindrze, ze spalinami przedostaje się do katalizatora, gdzie spala się, powodując znaczny wzrost jego temperatury. Podczas jazdy samochodem z nieprawidłowo działającym układem zapłonowym katalizator może nagrzewać się do temperatur znacznie przewyższających 700 °C. Uszkodzić go oraz sondę lambda. Których uszkodzenie powoduje podobne objawy...

JanuszW:
Klamkę musisz rozebrać. Jest tam metalowa sprężyna, która niestety rdzewieje. Ja ją oczyściłem i nasmarowałem. Robiłem to w zeszłym roku i do dzisiaj działa bez problemu.
Aby wyjąc klamkę tylnej klapy musisz zdemontować wewnętrzne pokrycie klapy (ten plastik) i będziesz mógł ją wykręcić. Szczegółów nie pamiętam, ale nie sprawiło mi to problemów, a robiłem to pierwszy raz.

Życzę powodzenia i pomyślnego rozwiązania pozostałych problemów.

A co do łącznika. To rozumiem, że używasz łączników oryginalnych HM. Ja wymieniłem kiedyś lewy łącznik na zamiennik (Delphi) i wytrzymał tylko 3 m-ce. Kupiłem oryginał i jest ok.

tommywie:
no wlasnie, jeszcze co do tego silnika, to czesto wlacza sie wentylator

bylem na badaniu komputerowym - co prawda nie w aso, ale tez mi podpieli i nie wykazalo zadnych nieprawidlowosci

xaltuton:

--- Cytat: "tommywie" ---no wlasnie, jeszcze co do tego silnika, to czesto wlacza sie wentylator

bylem na badaniu komputerowym - co prawda nie w aso, ale tez mi podpieli i nie wykazalo zadnych nieprawidlowosci
--- Koniec cytatu ---

KLamka to standard.Tez to mialem, w ASO mi nasmarowali i juz spokoj pare lat.
Co do terkotania - jesli terkocze glownie na zimnym silniku, to winne sa popychacze zaworow. W ASO wymiana wszystkich to koszt z robocizna okolo 1100 zl.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej