Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster
14" a 16"
jasiuekonom:
czyli przy kole 16'' tylko profil 40????? bo to mi już za bardzo nie pasuje, troszkę za nisko jak na nasze drogi :)
i jak wtedy przy takich 16" z osiągami?? bardzo odczuwalne??
i jeszcze jedno, przy takim profilu opony jak aktualnie mam na 14" mam od opony do nadkola ok 8 cm
ty pyros miałeś w swoim 17" na profilu 45 i jeszcze -40 zawiecha i weszło a mi piszecie że do 16" profil 40 na normalnym zawieszeniu, dziwne ;/
Cendra:
powodzenia w koleinach, tyle ode mnie :]
wytłumaczenie: mi na 195/50/15 jeździ się ciężko...
BLOONDYN:
Osiągi będą normalne ... tylko tak jak napisał kolega - na koleinach życzę powodzenia - TWARDO i NOSI PO DRODZE! Opona prawie wcale nie amortyzuje na tak niskim profilu ... ale za to zakręty to bedziesz zbierał ... na ile zawieszenie pozwoli :-D
Zostało ci do nadkola 8 cm . Ale na dziurach będzie kilka centymetrów mniej . Do tego zimą nadkole moze się lodem obkleić... no nie wiem :roll:
jasiuekonom:
no zimą to napewno nie będę jeździł na letnich oponach na alusach 16"
chodzi mi tylko o to, o jakim najwyższym profilu opony wejdą mi z felgą 16", ale takie żeby w razie czego mógł go obniżyć, bo mam w planach, i czy dużo spadną mi osiągi na takich bucikach
Cibor:
Ja powiem Ci tak...
Ja miałem/mam 16" koleiny da się wytrzymać raczej wolniej trzeba ale jak trafisz na równą z zakrętami to nie ma mocnych!! I do tego zawias -40mm
Dla porównania:
rondo w Zegrzu wcześniej na standardzie i felach 14" max 60 km/h
po zmianie 100/110 bez problemu!!
Dalej kwestia bezpieczeństwa raz na moście w Zegrzu zapatrzyłem się na pięęęękne łódeczki obudziłem się może jakieś 15 za stojącymi samochodami... I co wyhamowałem bez problemu z prędkości około 100 km/h i zdążyłem jeszcze odpuścić by facet za mną nie wwalił mi się w pupę!! Jakiemuś gamoniowi zachciało się zatrzymać i zawracać na dwu pas mówce i do tego na zakazie!! Co się okazało dziad ze 100 lat na liczniku!!
Reasumując: nie żałuję zakupu takich felg a szczególnie przy moim stylu jazdy!! Zakręty o 50% / 80% szybciej, dużo lepsze prowadzenie się auta, i bezpieczniej ze względu na szerokość kapcia 225 ale i 205 /215 śmiało wchodzi!! Jeszcze zależy jaka szerokość felgi i ET!! Ale ogólnie polecam takową inwestycję.... DUŻŻŻŻŻŻOOOOOOOO LEPIEJJJJJJJ!!
Nawigacja
[#] Następna strona