Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster
14" a 16"
jasiuekonom:
panowie, jeżdżę teraz za kołach 14" z oponami 65/175, planuję zakupić koła 16" tylko jeszcze nie wiem z jakimi najwyższymi oponami wejdą mi do hyundaia. Teraz autko jest na 14" bardzo żwawe, aż się wyrywa, czy duża strata będzie na 16"????? Odczuwalna różnica wogóle??
IgoReCzeK:
Witam. Odczuwalna i nie zapominaj, że 16" felgi z natury są szersze, więc i szersze gumy trzeba będzie na nie naciągnąć, a to kolejne dodatkowe litry paliwa jakie trzeba będzie wlać do baku. ;-) Pomijam aspekt odczuwalnego pogorszenia komfortu jazdy. Pozdrawiam Igor.
jasiuekonom:
znaczy się powiem tak, kwestia paliwa (jak założe gaz to ten litr w ta czy w tamtą to bez różnicy) a co do komfortu to mam 21 lat więc im twardziej i niżej tym lepiej :) chodzi mi tylko o strate mocy, czy aż taka duża różnica będzie??
Pyros:
--- Cytat: "jasiuekonom" ---a co do komfortu to mam 21 lat więc im twardziej i niżej tym lepiej :)
--- Koniec cytatu ---
Jeśli tak,to ja bym wrzucił 17''!! Miałem i powiem,że jeździć się....dało ;-)
BLOONDYN:
Przy tej oponie którą masz obecnie 14" 175/65 , śrenica koła z oponą wynosi 46,4 cm. Jeśli chcesz 16" to najmniejsze koło z takimi obreczami to - 16" 195/40 i wynosi 47,8 cm średnica ( półtora centymetra więcej - powinno ci wejść) . Wszystkie inne profile szerszych opon tylko powiększą średnicę i nie wiadomo czy na dziurach nie dobijesz kołem do nadkola, lub nie bedzie tarło przy max skręcie ;-)
Nawigacja
[#] Następna strona