Forum > i30 GD

[i30] Harmonogram przeglądów - i30 druga generacja

(1/3) > >>

piwi:
Witam,
Zastanawiam się jak to jest z przeglądami w nowym i30. Odnoszę wrażenie, że gdzieś coś jest namieszane, tylko nie wiem gdzie.
Otóż:
- Instrukcja obsługi mówi o przeglądach co: 24 miesiące lub 30000 km, 48 miesięcy lub 60000 i tak dalej.
- Książeczka gwarancyjna mówi z kolei o przeglądach co 12 miesięcy a nie co 24. Rejestr przeglądów okresowych str. 23
- Mój i30 (kupiłem jako używany): kupiony 1 czerwca 2012, pierwszy przegląd przy 20000 km dnia 29 grudnia 2012. Drugi przegląd przy 40000 km 28 października 2013 roku.

Jak teraz to wszystko rozumieć? Mam napisane, że następny przegląd musi być przy 60000 km lub 28 października 2014.
Czy w pierwszym ASO coś poknocili, czy coś takiego jest w ogóle dopuszczalne?

Zastanawiam się nad tym ponieważ boję się, że ASO przy najbliższym przeglądzie będzie robić jakieś problemy, bo nie będą wiedzieć co wymienić w aucie (bo wytyczne mówią co innego?)

Z góry dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam,
Piotr

AndrzejK:
Witam.

Do serwisu w Opolu przyjeżdżam co rok, zawsze przed terminem wyznaczonym we wpisie w książce gwarancyjnej wyznaczonej przez serwis.Mam przejechane  dopiero około 13tys.Wymieniają : olej w silniku SHELL 5/30 syntetyk,filtr oleju, filtr paliwa. filtr kabinowy.Dodatkowo sprawdzany jest stan nadwozia.Koszty to ok. 750,00zł

piwi:
Witam,
Właśnie prawidłowo, bo w książeczce jest napisane że co 12 miesięcy serwis. Przebieg tutaj nie ma znaczenia w tym momencie, bo pierwsze nastąpiło 12 miesięcy.
Moje auto też jest z ASO w Opolu, i dziwi mnie właśnie to, że przeglądy były co 20 tysięcy km a nie co 30 jak stoi napisane w instrukcji obsługi (tylko, że tam z kolei pisze o przeglądach co dwa lata).
Pozdrawiam

PRS:
Cześć,

nowy i30 ma w książce zapisane ,że przeglądy są raz w roku (+/- 1 miesiąc) lub co 30 000km (+/- 1000km), zależy co wystąpi wcześniej.

W zakresie kosztów i zakresu przeglądu po 30 000km pisałem w innym miejscu:

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5891

Alonzo_:
Nie tylko i30 ma takie interwały w książce.
Raz na rok jak się wymieni oliwę autku nie zaszkodzi ;-)
A co do przeglądów tez uważam za PRS-em, że nie ma co dawać się "golić".
Ja robię co max 15kkm olej.
Pierwszy z własnym olejem (ok 130zł) a  filtrem i robotą ASO (130zł) kosztował  ok 260 zł brutto. Drugi na 30 kkm wyszedł jakoś 680 brutto ale z własnym olejem i bez wymiany kabinowego bo wcześniej sam zmieniłem. Także pewnie u mnie ponad 1100 by wyszło na ich materiałach. Wiem inne auto ale chodzi o to żeby nie dać się nabijać jak ktoś nie chce bo np drogi mają olej - litr koło  80 zł stąd jeżdżę ze swoim i problemów z tego żadnego u mnie nie robią. I zamiast 550 pierwszy (sam olej) wyszedł mi połowę tego.

Pzdr

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej