Forum > Accent

[Accent LC] Błąd sondy. Tylko której?

(1/3) > >>

Kermit:
Witam Was,
Mam takowy problem. Jakiś czas temu wysypało P1033. Wiadomix. Nurek pod auto i widzę nieszczelność w plecionce. Z racji, że ktoś tam już był i spaprał robotę przyspawując plecionkę przy samym gnieździe sondy, byłem zmuszony kupić całą ryrę z plecionką. Tredżedi nie ma bo za 240zł udało się znaleźć bosala.
Wszystko wymieniłem i teraz wysypało dwa inny błędy:
P0141  --  Oxygen Sensor Heater Circuit Malfunction (Bank 1 Sensor 2)
P0141  --  Oxygen Sensor Heater Circuit Malfunction (Bank 1 Sensor 2)
Pending DTC (S) Detected During Current or Last Completed Driving Cycle
P0136  --  Oxygen Sensor Circuit Malfunction (Bank 1 Sensor 2)

Błąd zaraz wraca po skasowaniu.
Pytanie za tysiąc punktów o którą sondę chodzi. Domyślam się że o drugą, ale wole się upewnić. Mam nadzieje że tylko jest źle wpięta, a nie klękła.

rafreality:
Jeżeli od razu wbija się błąd, to podejrzewam uszkodzenie sondy, spróbuj podmienić od kogoś na chwilę i sprawdź. Aha, sensor 2, czyli sonda druga.
Miałem te błędy, zamontowałem tuleję dystansową, taką z zakrętem, niektórzy na to mówią emulator, pomogło wyeliminować te błędy. pozdrawiam.

Kermit:
Jeżeli dystans pomaga i sprawdziło się takie rozwiązanie to raczej od razu się w niego zaopatrzę. Cena nowej sondy z pewnością będzie wyższa niż taki patent. Kwestia tylko czy pomoże to również na błąd grzałki? (wątpię)

kosmos2011:
Dodaj tag do tematu.

P0136,"Czujnik O2 (Bank 1 Czujnik 2) - usterka"

P0141,"Podgrzewacz czujnika O2 (Bank 1 Czujnik 2) - usterka"

Na takie błędy tulejka raczej nie wystarczy sprawdź przewody, wtyczkę i rezystancję grzałki (pin 3 i 4 na wtyczce).

kadafi:
Emulator sprawdza się wtedy jak jest kat zajechany lub częściej na LPG jak jest zła mieszanka i kat nie "wyrabia" ale wtedy prędzej sypie P0422.
Emulator/przedłużka oddala wtedy sondę od strumienia spalin i oszukuje wskazania.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej