Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] ASB a gaszenie silnika

<< < (3/4) > >>

jlupino:

--- Cytat: "jaclwapl" ---Od zawszę gaszę na D i potem przełączam na P i nigdy nie miałem problemów.
--- Koniec cytatu ---

Róbta co chceta.Pisze tylko jak sie powinno robic.

--- Cytuj ---A co jeśli silnik Ci zgaśnie na D
--- Koniec cytatu ---

Silnik w automacie nie może zgasnąć,chyba że ci paliwa braknie,lub elektryka siądzie.

--- Cytat: "Mistrz" ---Jechałem z kolegą który ma Audi A4 ktory przy hamowaniu z ok 80km/h chciał wrzucić na P (wtedy powoli hamował i mial już niewiele ponad 40km/h).
--- Koniec cytatu ---

No,to już jest mistrzostwo świata.
W pozycji P koła są mechanicznie blokowane i nigdy sie tego nie robi podczas jakiegokolwiek ruchu samochodu.

--- Cytat: "martinez98" ---Automat ma zasadę działania zbliżoną w każdej wersji czy DSG czy nie
--- Koniec cytatu ---

1.Konwencjonalna asb to ta ze sprzęgłem hydrokinetycznym
2.CVT-to bezstopniowa o innej zasadzie działania
3.A DSG to zmechanizowana skrzynia z dwoma sprzęgłami o jeszcze innej zasadzie działania.

Wszystkie te rodzaje skrzyń nazywane są automatami,bo nie zmienia sie tam biegów ręcznie,a o różnicach w budowie i szczegółowych zasadach działania można poczytać w necie.

martinez98:
Oczywiście, że zgasnąć może jak się zadławi silnik, lub skrzynia stawia opór. Skrzynia to skrzynia, a silnik to silnik. Zasprzęglenie następuje w automacie pod wpływem ciśnienia oleju, ale musi nastąpić i zgasnąć może, a wtedy odpalić na D nie da rady i trzeba wyrzucić na N lub P.
A wrzucenie na P podczas jazdy... P to nic innego jak "dzyndzel" blokujący zęby. Czyli mechaniczna blokada trybów, więc na upartego można nie używać ręcznego.
Człowiek uczy się całe życie ;)

jlupino:
Dalej nie wiem jak można zdławić silnik w  automacie :shock:
Jeżdżę nimi  jak do tej pory 10 lat i jeszcze w żadnym mi silnik nie zgasł,ani skrzynia nie stawiała oporu.
A "zasprzeglenie" w Naszych automatach nastepuje po wrzuceniu D lub R,bo za sprzęgło służy olej.

martinez98:

--- Cytat: "jlupino" ---
A "zasprzeglenie" w Naszych automatach nastepuje po wrzuceniu D lub R,bo za sprzęgło służy olej.
--- Koniec cytatu ---

Chyba to właśnie napisałem?
No więc jak widać można. Silnik potrafi zgasnąć. Co tu tłumaczyć?

jlupino:
Napisz prosze,w jakim momencie ten silnik moze zgasnac,bo nadal nie kumam :shock:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej