Autor Wątek: [Accent LC] Dziwne zachowanie silnika  (Przeczytany 5636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maja198958

• Gość
[Accent LC] Dziwne zachowanie silnika
« dnia: 03 Czerwiec 2014, 19:58:47 »
Witam
Posiadam Hyundai Accent LC 2000r Skrzynia Automatyczna.
Mam dziwną przypadłość po przejechaniu ok 10km silnik uzyskuje odpowiednia temperaturę (wskazówka pokazuje idealnie miedzy dwoma kropkami). Podczas jazdy silnik zaczyna przerywać i się wyłącza pala się wszystkie kontrolki na desce, gdy dodam gazu silnik załapuje i strasznie szarpie przy jeździe  jak tylko zdejmę nogę z gazu silnik momentalnie gaśnie. obroty dochodzą do trochę ponad 2 tyś i odcinka zaczyna się dławić .. następnie jak zatrzymam samochód jest problem z odpaleniem dzisiaj dopiero po 20 min załapał dzieje się tak raz na kilka jazd.... podczas jazdy NIE ZAPALA się kontrolka CHECK... miał ktoś podobne objawy bądź wie dlaczego się tak dzieje ??

PS. Czyżby cewka zapłonowa ??

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Czerwiec 2014, 09:00:12 »
Kable zdejmuj po kolei i zobacz czy się coś zmienia. Może czujnik poł wału ?

maja198958

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwiec 2014, 10:28:13 »
Powiem jeszcze jak jest silnik zimny pali na dotyk jak sie rozgrzeje ciezko odpalic ale nie zawsze. A jak ten czujnik sprawdzic czy jest dobry i gdzie on sie znajduje ??

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Czerwiec 2014, 16:14:03 »

maja198958

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Czerwiec 2014, 00:27:14 »
swiece nowe BOSHA, kable wysokiego napiecia nowe BOSHA, nowa cewka zaplonowa i dalej to samo, po rozgrzaniu silnika zaczyna tracic moc i sie wylacza... juz mam dosc tego samochodu nie wiem co robic

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Czerwiec 2014, 07:20:15 »
Objawy takie same, które zasugerował kadafi, miałem to samo w Lagunie 2. Czujnik położenia wału.
U mnie pomagało czyszczenie, dostęp był nawet normalny, więc raz na pół roku mogłem sobie na to pozwolić.

maja198958

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Czerwiec 2014, 11:46:50 »
Ten czujnik jest na jedną śrubkę ? po odkręceniu jej wysuwa się go z silnika ?? i dostęp do niego chyba mocno utrudniony z tego co się przyglądałem

EDIT:
Wyciągnąłem czujnik położenia wału, po zmierzeniu go i rozgrzaniu w gorącej wodzie jest przerwa (nieskończoność pokazuje miernik) czyli czujnik walnięty i do wymiany, teraz pytanie

Ten czujnik u mnie jest 2 przewodowy... ma ktoś namiary gdzie kupić NOWY czujnik ?na allegro nie znalazłem są tylko zamienniki z 3 przewodami i nijak nie będzie się dało tego podłączyć u mnie :/ w sklepie INTER CARS jest dostępny 2 przewodowy za 274zł....

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Czerwiec 2014, 23:53:15 »
W IC są od 88 do tych 274 więc Twój wybór jaki kupisz - zamówią najpóźniej na drugi dzień jaki chcesz.
Ja mam ten za 88 zeta zamontowany raz i leży na półce. Myślałem że to właśnie czujnik ale diagnoza była błędna. W dodatku odniosłem wrażenie że auto z ori lepiej jeździ niż na tym nowym.Tak więc nie wiem czy wybór tańszego to dobry wybór.

maja198958

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Czerwiec 2014, 17:26:13 »
Czujnik zakupiony jakis made in italy (napewno nie najtanszy)  i jak narazie samochod ozyl :)