Forum > Getz
[Getz TB] brak zasilania w kilku punktach
marrgoss:
Witam
Dziś w aucie pojawił mi się problem w postaci braku zasilania w kostce radia, oświetlenia wnętrza i światła w bagażniku (może jeszcze gdzieś ale póki co nie doszedłem).
Historia wygląda tak:
Jakiś czas temu szwankował alarm i centralny zamek , nie ryglował, w momencie uzbrajania siłowniki stukały 3 razy i nie zamykało wszystkich dzwi. Dziś odłączyłem centralkę, poprawiłem połączenia kabli i siłowników, wymieniłem jeden kabel i centralny działa prawidłowo. W międzyczasie podczas tej roboty grało se radyjko.
Po odpaleniu auta znów włączyłem radio silnik pochodził parę chwil i go wyłaczyłem, radia nie wyłączałem przed zgaszeniem silnika. Potem próbowałem włączyć radio i nie dało się, zauważyłem też że nie działa oświetlenie wnętrza i bagażnika. Posprawdzałem bezpieczniki i wszystkie są całe.
Po ponownym włożeniu i przekręceniu kluczyka wskazówka prędkościomierza wskoczyła na parę chwil na 100 km, zatem pewnie zresetował się GEM i tu pytanie dlaczego?
Jaka może być przyczyna takiego problemu?
Jakiś przekaźnik padł lub co gorsza jakiś przewód się upalił czy może jest jakiś inny problem?
kosmos2011:
Brak mi w tym opisie jednej rzeczy "z racji zabawy z prądem na samym początku prac odłączyłem minusową klemę od akumulatora".
http://doc.hyundai-autoclub.ru/getz/ "Electrical Troubleshooting Manual 2002" schemat instalacji SD.pdf
Kombinowałem i nie dopatrzyłem się jakiś zależności między tymi elementami które przestały działać może Tobie się uda.
Andy:
--- Cytat: "marrgoss" ---
Jaka może być przyczyna takiego problemu?
Jakiś przekaźnik padł lub co gorsza jakiś przewód się upalił czy może jest jakiś inny problem?
--- Koniec cytatu ---
Przypomniał mi się mój przypadek, kiedy wymieniałem oświetlenie pokręteł nawiewu i nie odpiąłem akumulatora. Pod kierownicą mam zrobione dodatkowe gniazdo zapalniczki i żeby dostać się do środka musiałem ręką przesunąć dodatkowy kabel... w pewnym momencie pojawił się dym, smród i wszystko w samochodzie pogasło, mogłem tylko zapalać silnik, a całe oświetlenie, podświetlenia, zegary - dead. Po przekęceniu kluczyka pędkościomierz skakał do połowy skali i po chwili opadał na zero (podczas jazdy także nie pokazywał prędkości) Posprawdzałem bezpieczniki - niby wszystkie ok. No to mi się ciepło zrobiło :] Przez telefon ASO Hyundaia zaproponowało mi darmową diagnostykę problemu. W kwadrans usunęli awarię za całe 70zł. Na pytanie - co sie stało, dostałem odpowiedź, że było zwarcie do masy i poszedł jeden z bezpieczników (hmm, a sprawdzałem).
marrgoss:
--- Cytat: "kosmos2011" ---Brak mi w tym opisie jednej rzeczy "z racji zabawy z prądem na samym początku prac odłączyłem minusową klemę od akumulatora".
Kombinowałem i nie dopatrzyłem się jakiś zależności między tymi elementami które przestały działać może Tobie się uda.
--- Koniec cytatu ---
Zależność jest bardzo prosta (mądry Polak po szkodzie ;-) ) - wszystkie one (audio, oświetlenie wnętrza i wskaźniki) są pod bezpiecznikiem transportowym - tym w specjalnej żótej obudowie na górze skrzynki bezpieczników po prawej stronie wewnątrz auta. Był ledwie nadpalony, wcześniej tego nie zauważyłem.
Wymiana pomogła.
A wywalił go działający odtwarzacz CD w momencie gaszenia silnika, a nie zabawa z prądem ;-) .
Post do zamknięcia.
szyps:
Witam.
Dzisiaj chciałem wymienić żarówkę podświetlającą bagażnik w gacku. Oczywiście nie mogłem jej normalnie wyjąć więc pomagałem sobie śrubokrętem. Pech chciał, że podczas tej operacji plus dotknął minusa, iskra przeskoczyła i teraz mam olbrzymi problem.
Nie działa podświetlenie wnętrza, bagażnika, radio, centralny zamek, kontrolki otwartych drzwi, a po przekręceniu kluczyka wskazówka prędkościomierza wędruje na koniec skali i opada. Zegar resetuje się po każdym wyjęciu kluczyka.
Sprawdziłem bezpieczniki i wydają się być ok. Kilka było przepalonych i "uzupełnionych" zwykłym drutem więc je wymieniłem.
Sam nie wiem co robić tym bardziej, że auto jest ojca. Ja tylko od czasu do czasu z niego korzystam. Jakieś pomysły?
ed. Ostudzenie zbyt emocjonalnego tytułu. tekla
Nawigacja
[#] Następna strona