Autor Wątek: Podwyższone zużycie oleju przy 160000km - Accent '98  (Przeczytany 16956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wtom

• Gość
Podwyższone zużycie oleju przy 160000km - Accent '98
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Grudzień 2009, 13:22:19 »
normalne w hundaiach w zimie i mokre dni. zobacz czy olej na bagnecie taki nie jest, jeśli czysty to nie masz co sie martwić.

arturl1986

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Grudzień 2009, 14:44:42 »
Na bagnecie nic takiego niema tylko pod korkiem było.

wtom

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Grudzień 2009, 15:43:03 »
ponieważ hundaj ma specyficzny układ wentylacji skrzyni korbowej, wilgoć z powietrza + krótkie trasy powodują osadzanie sie masła na korku. w lecie nie bedziesz tego miał.

sztygar

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Grudzień 2009, 23:51:47 »
Mój Hultaj też zaczął siorbać olej jak szalony. Przyznam się szczerze, że zaniedbałem go troche i bardzo długo nie kontrolowałem poziomu oleju a jak już się za to wziąłem to poziom był poniżej minimum na bagnecie...
WQ poniedziałek w każdym bądź razie zalewam go tradycyjnie Castrolem Magnatec Prof 5W30 60 a przy okazji powymieniam filtry paliwa, powietrza i oleju bo mają już ponad 10tys km "przebiegu".

wtom

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Grudzień 2009, 10:33:29 »
uszczelniacze wymień na początek

cezary46

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Grudzień 2009, 21:04:43 »
Tu by należało obalić parę mitów w sprawie olejów.
1.Współczesne oleje silnikowe są ze sobą mieszalne, można mieszać olej mineralny z syntetycznym. Otrzymamy po prostu olej o właściwościach pośrednich wobec olejów składowych. Naukowo potwierdzone.
2.Oleje syntetyczne mogą powodować rozszczelnienie silnika i wycieki. Nieprawda-nie ma do tego żadnych przesłanek.Łatwo natomiast zrozumieć dlaczego wielu kierowców tak sądzi.Po prostu olej syntetyczny jest rzadszy na"zimno", a zatem jeśli zalejemy nim nie do końca szczelny silnik,to plamy na podłodze w garażu czy jezdni będą większe niż wcześniej.Przy współczesnych olejach mineralnych nie powstają też jakieś specjalne nagary. Te oleje też mają dodatki myjące.Nagary to powstawały kiedyś jak jedynym dostępnym olejem był Selektol i w silnikach typu Fiat 125.
3.Nie należy przejmować się tym, co opowiadają sobie ludzie u cioci na imieninach.Podstawowym kryterium wyboru oleju powinny być zawsze wskazania producenta samochodu zawarte w instrukcji obsługi pojazdu.Jeśli wymaga on oleju syntetycznego lub półsyntetycznego, pod żadnym pozorem nie wolno stosować olejów niższej jakości.Można za to wlać olej lepszy-jeśli tylko Cię na to stać.

wtom

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 14 Grudzień 2009, 22:34:23 »
dokładnie! :mrgreen: ja ostatnio przeszedłem z 10w40 na 5w30 w swojej toyocie, silnik pracuje rewelacyjnie (mniejsze spalanie o ok. 0,5l, żadnego rzęcholenia w mrozy, prawie żadnego zużycia oleju - wcześniej na 10w40 ok1l/12tys). tymi rozszczelnieniami paprochy straszą i potem ludzi namawiają na zalewanie nowoczesnych silników minerałami bo "..ma przebieg juz 100tys..... :mrgreen: "

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 15 Grudzień 2009, 10:31:40 »
Witam. Dodam dla kierowców z zacięciem sportowym, że silnik jest lepiej smarowany na syntetycznych olejach przy obrotach silnika powyżej 5000 obr/min. Co wydaje się logiczne, ale często nie brane pod uwagę. ;-) Pozdrawiam Igor.

kml

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 15 Grudzień 2009, 21:16:51 »
Cytat: "cezary46"
1.Współczesne oleje silnikowe są ze sobą mieszalne, można mieszać olej mineralny z syntetycznym. Otrzymamy po prostu olej o właściwościach pośrednich wobec olejów składowych. Naukowo potwierdzone.

Naukowo potwierdzone przez kogo? Oleje sa mieszalne w obrębie tej samej klasy a nie innych produktów (minerał/syntetyk) Na forum TDI mastersa (BODAJŻE) był artykuł na ten temat (+zdjęcia) i wymieszanie oleju mineralnego i syntetyka a następnie zakręcenie mieszadłem doprowadziło do powstania galarety czy innego budyniu. Wyglądało to naprawde nieciekawie.

Nie wiem jak się do rego nauka ma, ale ja uważam że mieszanie syntetyka i minerala to jest trochę dziwne połącznie.

Co do reszty to jest to zbieżne z moją wiedzą w temacie :)

U siebie mam mobila 5w50 i nie miałem nigdy problemów z odpaleniem w zimę. Owszem czuć, że pierwszy obrót wału jest ciut cięższy niż normalnie ale silnik pali bez problemu. Jak dla mnie najlepsze są syntetyczne oleje, a zwłaszcza w tej nazistowskiej porze roku jaka własnie nastała.

artek_76

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Grudzień 2009, 20:18:04 »
Ja do swojego Accenta 95 używam minerału Castrola dla aut pow. 100 000 przebiegu + dodałem preparat uszczelniający STP i jest ok. Jeżeli chodzi o oleje silnikowe to przede wszystkim zależy od tego na jakim typie oleju auto jeździło u poprzednich właścicieli. Gdy kupiłem swojego hultaja zalałem go semi syntetykiem z Mobila i po 3000 kilometrów zauważyłem ubytki oleju - wymieniłem na minerał. Wylany Semi był po prostu CZARNY !!! Rozmawiałem z mechanikiem i stwierdził że NIE MA POWROTU DO OLEJÓW PÓŁ LUB CAŁKIEM SYNTETYCZNYCH W SILNIKACH JEŻDŻĄCYCH NA MINERAŁU <stop>

kml

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Grudzień 2009, 20:35:02 »
Cytat: "artek_76"
Gdy kupiłem swojego hultaja zalałem go semi syntetykiem z Mobila i po 3000 kilometrów zauważyłem ubytki oleju - wymieniłem na minerał. Wylany Semi był po prostu CZARNY !!! Rozmawiałem z mechanikiem i stwierdził że NIE MA POWROTU DO OLEJÓW PÓŁ LUB CAŁKIEM SYNTETYCZNYCH W SILNIKACH JEŻDŻĄCYCH NA MINERAŁU

Czytałem wielokrotnie o tym, jak ludzi wracali do syntetyka i było ok więc nie demonizowałbym tego tematu. Olej miałeś czarny poniewaz przepłukał Ci silnik z osadów. Tak przy okazji to praktycznie każdy olej jest czarny przy wymianie.

Oleje sytnetyczne są w róznych klsach i jeżeli ubywało Ci 0W to warto było pomyslec o 5W lub 10W. Wszelkiego rodzaju dodatki mają za zadanie zagęszczanie oleju to nie jest zbyt szczęśliwym pomysłem, moim zdaniem. W zależności od tego jakie są ubytki to albo odkłada się na nowy silnik albo wymienia uszczelniacze etc.

cezary46

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Grudzień 2009, 09:25:10 »
Ja do swojego Accenta 95 używam minerału Castrola dla aut pow. 100 000 przebiegu + dodałem preparat uszczelniający STP i jest ok. Jeżeli chodzi o oleje silnikowe to przede wszystkim zależy od tego na jakim typie oleju auto jeździło u poprzednich właścicieli. Gdy kupiłem swojego hultaja zalałem go semi syntetykiem z Mobila i po 3000 kilometrów zauważyłem ubytki oleju - wymieniłem na minerał. Wylany Semi był po prostu CZARNY !!! Rozmawiałem z mechanikiem i stwierdził że NIE MA POWROTU DO OLEJÓW PÓŁ LUB CAŁKIEM SYNTETYCZNYCH W SILNIKACH JEŻDŻĄCYCH NA MINERAŁU <stop>

Moja stara poczciwa Skoda S100 latała 27 lat u poprzedniego właściciela na mineralnym.
Ja zalałem ją syntetykiem i jeździłem nią jeszcze 5 lat. Została sprzedana kolekcjonerowi z silnikiem w bardzo dobrym stanie. I też po pierwszej wymianie z silnika wypłynął asfalt.

artek_76

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Grudzień 2009, 14:40:08 »
Zgadzam się 100% !!!
Syntetyk jest bardzo dobry, ale wszystko tak naprawde zależy od stanu konkretnego silnika. Syntetyk w znacznym stopniu usuwa zabrudzenia co wpływa na branie oleju i ewentualne przecieki, w samochodach o przebiegach pow. 150 tys i wieku 10 lat + bród też uszczenia i uzupełnia mikro ubytki w uszczelnieniach silnika.

wtom

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Grudzień 2009, 14:45:44 »
Rozmawiałem z mechanikiem i stwierdził że NIE MA POWROTU DO OLEJÓW PÓŁ LUB CAŁKIEM SYNTETYCZNYCH W SILNIKACH JEŻDŻĄCYCH NA MINERAŁU <stop>

totalne bzdety, powtarzane w necie, na forach itd.

mafia_863

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 20 Grudzień 2009, 17:25:53 »
Oczywiście, że bzdety.Ja wróciłem z mineralnego Mobila po 2 latach na Mobil 10w40 i żadnych wycieków ani brania oleju.Totalne bzdury...