Forum > Accent

Podwyższone zużycie oleju przy 160000km - Accent '98

<< < (12/13) > >>

kml:

--- Cytat: "artek_76" ---Gdy kupiłem swojego hultaja zalałem go semi syntetykiem z Mobila i po 3000 kilometrów zauważyłem ubytki oleju - wymieniłem na minerał. Wylany Semi był po prostu CZARNY !!! Rozmawiałem z mechanikiem i stwierdził że NIE MA POWROTU DO OLEJÓW PÓŁ LUB CAŁKIEM SYNTETYCZNYCH W SILNIKACH JEŻDŻĄCYCH NA MINERAŁU
--- Koniec cytatu ---

Czytałem wielokrotnie o tym, jak ludzi wracali do syntetyka i było ok więc nie demonizowałbym tego tematu. Olej miałeś czarny poniewaz przepłukał Ci silnik z osadów. Tak przy okazji to praktycznie każdy olej jest czarny przy wymianie.

Oleje sytnetyczne są w róznych klsach i jeżeli ubywało Ci 0W to warto było pomyslec o 5W lub 10W. Wszelkiego rodzaju dodatki mają za zadanie zagęszczanie oleju to nie jest zbyt szczęśliwym pomysłem, moim zdaniem. W zależności od tego jakie są ubytki to albo odkłada się na nowy silnik albo wymienia uszczelniacze etc.

cezary46:

--- Cytat: "artek_76" ---Ja do swojego Accenta 95 używam minerału Castrola dla aut pow. 100 000 przebiegu + dodałem preparat uszczelniający STP i jest ok. Jeżeli chodzi o oleje silnikowe to przede wszystkim zależy od tego na jakim typie oleju auto jeździło u poprzednich właścicieli. Gdy kupiłem swojego hultaja zalałem go semi syntetykiem z Mobila i po 3000 kilometrów zauważyłem ubytki oleju - wymieniłem na minerał. Wylany Semi był po prostu CZARNY !!! Rozmawiałem z mechanikiem i stwierdził że NIE MA POWROTU DO OLEJÓW PÓŁ LUB CAŁKIEM SYNTETYCZNYCH W SILNIKACH JEŻDŻĄCYCH NA MINERAŁU <stop>
--- Koniec cytatu ---

Moja stara poczciwa Skoda S100 latała 27 lat u poprzedniego właściciela na mineralnym.
Ja zalałem ją syntetykiem i jeździłem nią jeszcze 5 lat. Została sprzedana kolekcjonerowi z silnikiem w bardzo dobrym stanie. I też po pierwszej wymianie z silnika wypłynął asfalt.

artek_76:
Zgadzam się 100% !!!
Syntetyk jest bardzo dobry, ale wszystko tak naprawde zależy od stanu konkretnego silnika. Syntetyk w znacznym stopniu usuwa zabrudzenia co wpływa na branie oleju i ewentualne przecieki, w samochodach o przebiegach pow. 150 tys i wieku 10 lat + bród też uszczenia i uzupełnia mikro ubytki w uszczelnieniach silnika.

wtom:

--- Cytat: "artek_76" ---Rozmawiałem z mechanikiem i stwierdził że NIE MA POWROTU DO OLEJÓW PÓŁ LUB CAŁKIEM SYNTETYCZNYCH W SILNIKACH JEŻDŻĄCYCH NA MINERAŁU <stop>
--- Koniec cytatu ---

totalne bzdety, powtarzane w necie, na forach itd.

mafia_863:
Oczywiście, że bzdety.Ja wróciłem z mineralnego Mobila po 2 latach na Mobil 10w40 i żadnych wycieków ani brania oleju.Totalne bzdury...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej