Forum > Accent

Podwyższone zużycie oleju przy 160000km - Accent '98

<< < (2/13) > >>

Zbyszek:
Po zalaniu gęstszym olejem silnik może ulec doraźnemu "uszczelnieniu" ale uważam, że lepiej było by wymienić uszczelniacze zaw. i zalać z powrotem półsyntetykiem...

BartBartez:
Zalanie gęstszym olejem to tylko mydlenie sobie oczu.

--- Cytat: "Ali32" ---czytałem że po niektórych, przestaje brać olej.
--- Koniec cytatu ---

Valvoline ma takie rewelacyjne właściwości. Żeby nie być gołosłownym przykład kumpla:
Opel Vectra 1.6 16V 98r. przebieg licznikowy 170tyś.
Olej: Castrol 10w40 pobór oleju: 3 litry na 7tyś km.

Namówiłem go na Maxlife`a 10W40 i po zalaniu pobór oleju: 100ml na 3 tyś km.
Maxlife jest droższy od np Castrola o około 20zł/4 litry.
Proponuję policzyć czy rzeczywiście jest droższy.

P.S.
Uprzedzając pytania - Tak sprzedaję Valvoline u siebie w sklepie :>

BLOONDYN:
Wszystko zależy od rodzaju jazdy ... bo jeżeli ktoś jedzie np . stałą prędkością powyzej 3 - 3,5 tyś obrotów zawsze silnik olej "łyknie" . Dlatego silniki VW , Skody i Seata mają wpisane w instrukcji że zużycie moze wynieść 0,5litra na 1tyś km. Czym dłuższa jazda na wysokich obrotach tym zużycie większe. Owszem uszczelniacze też mogą być do wymiany ale to trzeba sprawdzić. Ja w swoim Accencie (a miałem go od 120 tysiąca km do 210 tysiąca) lałem tylko mineralne oleje( jazda na gazie od początku) i najbardziej mi przypadł do gustu Orlen Platinum oznaczenie jakościowe API SL ( silnik chodził jak pszczółka- po Lotosie troszkę zawory było słychać) a spalanie latem miałem 8,5-9litrów LPG , na trasie rekord ( ok. 100km/h) 6,7 litra LPG . Wiadomo że olej mineralny jest gęściejszy niż semi i przy mrozach moze wolniej krecić rozrusznik dlatego kupiłem aku 50Ah i -25stopni na dworze a kręcił rozrusznik jak wariat :-D Ale zrobisz co będziesz chciał ;-)

hultay:

--- Cytat: "Zbyszek" ---Po zalaniu gęstszym olejem silnik może ulec doraźnemu "uszczelnieniu" ale uważam, że lepiej było by wymienić uszczelniacze zaw. i zalać z powrotem półsyntetykiem...
--- Koniec cytatu ---

ile może kosztować taka impreza. chodzi mi o wymianę uszczelniaczy zaworów.
i jaki półsyntetyk polecacie?

moje auto ma juz 231k przebiegu, do trej pory jezdzilem na syntetyku, ale... coraz mniej sie to kalkuluje.

Zbyszek:
hultay, było o tym niedawno ;-)
http://forum.hyundaifanklub.pl/viewtopic.php?t=3430

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej