Forum > Accent

Podwyższone zużycie oleju przy 160000km - Accent '98

<< < (8/13) > >>

Złośnik:
No to zajrzyj do zbiorniczka płynu chłodniczego, jak masz OKA oleju, i pod korkiem oraz najważneijsze: na bagnecie tzw. majonez, czyli lekko kawowy kolor oleju to poleciała uszczelka pod głowicą.
Wymiana uszczelki to prawdziwy pech bo koszta wysokie, zdejmowanie głowy i jej szlif, nowa uszczelka, nierzadko termostat, nowy olej, filtr i płyn chłodniczy + robocizna w ok. około 400zł bez części.

clayy:
płyn chłodniczy i olej niedawno wymieniany, korek oleju OK (bez kawki), bagnet sprawdze rano.
ponad 400 zl, rzeczywiście sporo.

Złośnik:
Możliwe też że jak wszystko OK to tzw. szuka się dziury w całym.
Teraz jest taka pora i okres idzie, zimne dnie i noce, normalna sprawa że parują spaliny, mniej benzynka, bardziej LPG gdyż tam praktycznie sama para wodna leci.
Jeśli paruje normalnie, a nie masz tzw: zadymy, czy też zasłony dymnej jak po długim paleniu kapcia to według mnei nie ma co gdybać.

kubek:
To jeśli Ci rzeczywiście na biało kopci zwłaszcza przy krótkich trasach, to po prostu może być tak, jak Złośnik mówi para wodna z układu wydechowego. Ja mam Accenta z gazem więc mnie zawsze kopci jak jest chłodno, a brat Coupe bez gazu i też mu kopci parą wodną.
Sprawdź poziom oleju na bagnecie, zapamiętaj jaki był przejedz 1000-2000km kontrolując poziom oleju i jeśli poziom oleju nie zmienia się znacznie, to znaczy, że to raczej chodzi o parę wodną z układu wydechowego i różnice temperatury.
Pozdrawiam
KUba

[ Komentarz dodany przez: weryfikator.kont: 2009-12-11, 11:10 ]
Proszę następnym razem korzystać z opcji edycji postu, a nie przepraszać za niechlujne pisanie w późniejszym czasie.

clayy:
mam benzyne. rzeczywiscie może chodzić o różnicę temperatur, totalnej zasłony dymnej nie tworze na szczeście. zacznę kontrolować poziom oleju. dzięki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej