Autor Wątek: Podwyższone zużycie oleju przy 160000km - Accent '98  (Przeczytany 16892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

IgoReCzeK

• Gość
Podwyższone zużycie oleju przy 160000km - Accent '98
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Październik 2009, 11:01:39 »
Witam. Obserwuję ten temat od jakiegoś czasu i zauważyłem jak w osobistej batalii odchodzicie od meritum sprawy. Ujmijmy to krótko, Hyundai w swej specyfikacji na pewno od lat 90-tych zaleca stosowanie olejów syntetycznych ( w naszych warunkach atmosferycznych jest to tym bardziej uzasadnione ) renomowanego producenta ( myślę że nieliczna garstka osób ma coś do zarzucenia Castrolowi ). Tak więc jeśli silnik zaczyna "pochłaniać" zbyt duże ilości oleju ( co bezpośrednio wpływa na szybsze zużycie katalizatora ), to powinno poddać się go niezwłocznie remontowi, a nie zalewać olejem o większej gęstości ( proszę nie mylić z lepkością ). Kolejna sprawa jaka została poruszona to wybór innego producenta i jakość olejów z wyższej półki. Rzeczą wiadomą jest, że olej powstaje w rafineriach i to stanowi jedynie bazę do powstania produktu końcowego, to domieszki jakie używają poszczególni producenci czynią z niego lepszy lub gorszy produkt. Na koniec konkluzja BartBarteza jakże słuszna! Dbajmy o swoje auta, a wpisów w dziale warsztat będzie zdecydowanie mniej. Pozdrawiam Igor.
P.S.
Osobiście nie chciał bym kupić takiego samochodu po Kujawskim, a na pewno miły sprzedawca będzie zachwalał, że zmieniał olej nawet co 10000km, tylko nie doda jaki to był olej. ;/

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Październik 2009, 12:11:23 »
Moj accent OD NOWOŚCI był zalewany OLEJEM MINERALNYM a był kupiony we WŁOSZECH. I skoro sama firma HYUNDAI tak zadecydowała to znaczy ze tak MA BYĆ i jest to ZALECANE!
Chyba fabryka nie zalewa silników olejem żeby je szlag trafił!
Nie cierpie opinii że : moje jest dobre i inne to do d.... To dla kogo produkuje się oleje mineralne uszlachetnione klasy API SL? dla koni? Dwadzieścia parę lat temu znajomy Polonezem na mineralnym Castrolu ( bo innych poza mineralnym kupić się wtedy nie dało ) zrobił 420 tyś km! Bez remontu! I to był POLONEZ a nie MERCEDES! W większość waszych aut nawet nie DOŻYJE takiego przebiegu . A sam przeżyłem historię z rozszczelnieniem uszczelnień silnika po zmianie na semi z mineralnego . Tak więc dziękuję za taką przyjemność... cały silnik musiałem wyjmować i rozbierać! Niech każdy robi jak zechce ;p

Wszystko o lejach dla zainteresowanych:

http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html.
http://www.forumsamochodowe.pl/oleje/
http://www.commaoil.pl/olej_warto_wiedziec/

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Październik 2009, 12:38:48 »
Jeżeli dotychczas stosowany olej się sprawdza to nie należy eksperymantować z innymi.
Klasę oleju dobieramy wg wskazań producenta
link
W szczególnych przypadkach dopuszcza sie przejścia: syntetyk->półsyntetyk->mineralny co nie oznacza że np. mineralny olej X nie rozszczelni silnika po przejści z półsyntetyka Y.

hultay

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Październik 2009, 13:12:49 »
Cytat: "e-gen"
Jeżeli dotychczas stosowany olej się sprawdza to nie należy eksperymantować z innymi.
Klasę oleju dobieramy wg wskazań producenta
link
W szczególnych przypadkach dopuszcza sie przejścia: syntetyk->półsyntetyk->mineralny co nie oznacza że np. mineralny olej X nie rozszczelni silnika po przejści z półsyntetyka Y.

Większość mechaników z którymi rozmawiałem twierdzi: póki nie bierze ogromnych ilości oleju, należy jeździć na syntetyku. Ja mam 230k i chyba zmienię na półsyntetyk (bierze ok. 0,5l na 1000 km).

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Październik 2009, 23:37:33 »
Wcześniej ktoś wspomniał o olejach marki Orlen PLATINUM (??) jak się spisują te oleje ??

kml

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Październik 2009, 06:13:07 »
Cytat: "hultay"
Większość mechaników z którymi rozmawiałem twierdzi: póki nie bierze ogromnych ilości oleju, należy jeździć na syntetyku. Ja mam 230k i chyba zmienię na półsyntetyk (bierze ok. 0,5l na 1000 km).

Ja bym najpierw wymienił uszczelniacze a potem ew przeszedl na inny olej.

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Październik 2009, 21:37:48 »
Jeździłem na olejach Orlen PLatinum z API SL. Jak również na olejach : Mobil 1, Belco , Lotos i Selenia. I szczerze to najbardziej było słychać silnik na Lotosie ,a najmniej ( moim zdaniem) Belco oraz właśnie Orlen . Chociaż Mobil i selenia nie były złe to jednak jeśli na 10tyś km silnik mi łykał Orlenu 1litr to np. Selenii i Mobila 1,5litra . A i cenowo lepiej Orlen wychodził.
Dla wybrednych jest także Orlen Platinum Max Energy z API SM !!! Lepszej jakościowo normy na razie NIEMA! Tak więc ja z tego grona mogę polecic wszystkie oprócz LOTOSA

Pozdrawiam.

Miromat

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Październik 2009, 22:52:30 »
Nie wiem czemu jest takie uprzedzenie do Lotosa. Od 15 lat wszystkie samochody jakie miałem jeździły na Lotosie (syntetycznym lub półsyntetycznym) i nie miałem żadnych problemów z silnikami. Najdłużej miałem Lanosa - od nowości przez 115 kkm do końca jego żywota w wypadku, jeździł na Lotosie 5W40. I silnik chodził jak szwajcarski zegarek. Między wymianami dolewałem 100-200 ml albo nic.
Mój obecny Accent podobnie jak kolegi BLOONDYNA też pochodzi z Włoch. I jak widzę na włoskich rachunkach za przeglądy, od nowości był zalewany Castrolem mineralnym, potem półsyntetykiem. Obecnie, zgodnie z moją zasadą, jeździ na Lotosie 10W40.
Nie bardzo chce mi się wierzyć, że olej ma wpływ na głośność pracy silnika. To raczej odczucie subiektywne, autosugestia. Zresztą przeczyłoby to prawom fizyki.

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Październik 2009, 22:57:24 »
Cytat: "Miromat"
Nie bardzo chce mi się wierzyć, że olej ma wpływ na głośność pracy silnika

Też tak uważam. Co najwyżej w fazie początkowej zaraz po rozruchu, szczególnie w niskich temperaturach- gęstszy olej wolniej dochodzi do górnej partii silnika...

kml

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Listopad 2009, 06:53:50 »
Cytat: "Zbyszek"
Też tak uważam. Co najwyżej w fazie początkowej zaraz po rozruchu, szczególnie w niskich temperaturach- gęstszy olej wolniej dochodzi do górnej partii silnika...

Tak, tyle ze jak jest naprawde zimno to ten klekot zaworów przyprawia o zawał serca. Przez chwile miałem Valvolina max lifa i ten olej był duzo za gęsty do accenta. Natychmiast przeszedem na Mobil 1 5w50 i moim zdaniem silnik pracuje "lżej" na tym oleju. Zmiana jest odczuwalna tylko zaraz po wymianie oleju a potem człowiek sie przyzwyczaja :)

Ja zdecydowanie preferuje oleje syntetyczne. Niby nie ma różnicy ale jak już sie zrobi naprawde zimno to jest.

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Listopad 2009, 08:34:42 »
Co do Lotosa . Takie jest moje odczucie odnosnie dzwięków . I nie chodzi om jakiś klekot tylko że silnik był trochę głośniejszy.( miałem 2 wymiany oleju na Lotos) Na innych ten silnik to prawdziwa "pszczółka" . Mobil 1 też był niezły tylko trochę więcej go znikało miedzy przeglądami ;-) Kazdy musi taki olej lać, jaki uważa za najlepszy w sensie uzytkowym.Dwa razy lałem Mobila1, dwa razy Selenia, trzy razy Belco i cztery razy Orlen Platinum
Obecnie w Sonacie mam zalany Lotos , ( zalał go poprzedni właściciel ) ale za 7 tyś km (trzy miesiące ;-) ) zaleję go Platinumem i zobaczę co się zmieni.

kubek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Listopad 2009, 21:48:31 »
witam,
tak czytam tematy na forum dotyczące podwyzszonego brania oleju i sam już nie wiem co wlać do mojego accenta.
Obecnie mam castrol magnatec 10w/40...po kupnie auta był na elfie 10/40 i troche klekotały popychacze na zimno parę sek po odpaleniu(olej był pewnie zajechany).
Po wymianie na wspmniany magnatec 10/40 klekotanie z rana ustało po zrobieniu jakiś 1000km, natomiast zauważyłem że w sumie na 12000km łyknoł mi 2.5litra oleju...a wycieków na silniku brak.
Czy to kwalifikuje się na wymianę uszczelniaczy zaworów? czy wlać mu co innego?
Obawiam sie że jak wleje mu olej w stylu maxlife lub mineralny to silnik bedzie klekotał na zimno bo olej geściejszy i słabiej sie rozprowadza?czy się mylę?branie oleju by pewnie spadło znacznie...
2.5l oleju to nie durzy koszt na dolewki ale zeby katalizatora nie zrypało?bo to troszke drozsze:(
Pozdrawiam
KUba

wtom

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Listopad 2009, 06:04:49 »
nie lej tego syfu czyt. castrol, a szczególnie magnateca! poczytaj opinie o tym czymś. castrol to tylko nazwa a nie firma, olej zamawia u każdego kto zrobi najtaniej. przejdź na prawdziwe oleje, które nie są chrzczone lub podrabiane (Valvoline, Liqui Moly, itp.) i nie przechodź na "gęściejszy", gdyby nie pomogło to lepszy będzie 10w60 niż jakikolwiek minerał

co do dyskusji o olejach powyżej, to nie ma znaczenia w sensie minerał, pół, pełny tylko ważna jest lepkość i częstość wymiany. dzisiaj większość olei 5w... nie są syntetykami (tych pełnych jest mało) tylko HC (hydrokrakowanymi olejami mineralnymi). to samo dotyczy półsyntetyków dzisiaj większośc 10w... są to oleje mineralne (również i te HC). w ameryce jeżdżą w większości na olejach mineralnych ale z tą różnicą, że wymiany dokonują co 5tys km!!!! i nic silnikom się nie dzieje. co do tego co zaleca hundai, to ja mam w książce serwisowej napisane, że ma być 10w40 a inne w zależności od warunków klimatycznych.

kubek

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Listopad 2009, 08:11:09 »
...to w takim razie valvoline maxlive 10w/40 jest gęscieszy z racji tego ze jest dedykowany do samochodów z dojżałym przebiegiem:) czy ma tylko cos dodanego do środka?
A co sądzicie o tej wymianie tych uszczelniaczy, powinno pomóc? to chyba nie pierscienie skoro ciśnienie na cylindrach mam w okolicy 12 na kazdym na ciepło.
Accent od 8tyś jezdzi na wtrysku gazu brc, ma obecnie na liczniku 112tys ale sądzę że może miec ze 170tyś bo kupiłem go ze zrobionym nowym sprzęgłem..

Dzięki za wskazówki
Pozdrawiam
Kuba

wtom

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Listopad 2009, 08:13:55 »
Cytat: "kubek"
...to w takim razie valvoline maxlive 10w/40 jest gęscieszy z racji tego ze jest dedykowany do samochodów z dojżałym przebiegiem:) czy ma tylko cos dodanego do środka?

gęściejszy nie jest, może mieć inne dodatki. co do uszczelniaczy to poczekaj na efekty zmiany oleju, jak będzie ci brał 1l/10tys to sobie narazie daruj