Autor Wątek: [Lantra J2] Ocena pracy silnika  (Przeczytany 6358 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OuTchOrN

• Gość
[Lantra J2] Ocena pracy silnika
« dnia: 14 Czerwiec 2014, 10:48:14 »
Witam. Nagrałem dzisiaj pracę swojego silnika, mam wątpliwość czy wtryski oraz kolektor ssący działają prawidłowo. Słychać takie strzelanie przy listwie wtryskowej, natomiast kolektor ssący ma taki dziwny szum/ gwizd.
Autko to Hyundai Lantra J2 Wagon 96' 1.6i, z ściągniętym dławikiem na przepustnicy.
Po ściągnięciu dławika, odłączyłem klemę by zrestartować komputer. Nie mam pojęcia jak wcześniej pracował silnik. Ale chyba było tak samo.
(łańcuszek wymieniany 5k km temu, ostatnio montowana była klimatyzacja, która nie została jeszcze nabita i odpalona - myślę, że montaż klimy nie mógł mieć wpływu na pracę silnika)
Zamieszczam filmik:

Praca slnika Hyundai Lantra 1.6i

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwiec 2014, 19:02:36 »
Mnie to brzmi jak odgłosy kombajnu... ale żadnego świszczenia tam nie słysze, pamietaj ze spreżarka klimatyzacji a raczej jej  sprzegło jak nie jest właczona tez moze hałasowac.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwiec 2014, 21:11:58 »
Chodzi mi o to takie cykanie, co słychać cały czas.

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwiec 2014, 22:03:57 »
silnik też sobie jakos tam cyka, musiał bym usłyszec na zywo inaczej nie da rady

jezeli nie jest to kilka razy głosniejsze cykanie niż ogólny hałas silnika to nie ma co sie martwić, jak sie nasili to trzeba szukać, jezeli obroty jałowe są normalne czyli na poziomie z tego co pamietam 800-900 obr i są równe to tą gume co pisałes masz szczelna i raczej nie ma zadnego lewego powietrza.

[ Dodano: 2014-06-14, 22:04 ]
juz sobie przypomniałem co ci cyka ;] to wtryskiwacze, ja miałem bardzo dobre wtryskiwacze LPG i były cichsze od benzynowych nawet dlatego pamietam ze wtryskiwacze benzynowe dosyc głosno cykają

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwiec 2014, 09:23:04 »
No właśnie cyka mi tak listwa wtryskowa, powiedzmy, że wiedziałem to wcześniej, ale chce by ktoś ewentualnie potwierdził, czy tak ma być^^. Świst jest ale faktycznie nie słyszalny:/

Offline Timon

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwiec 2014, 13:39:05 »
Mi też wtryskiwacze cykają i to jest raczej normalne. U mnie przebieg pewny 70kkm, więc raczej zużyte jeszcze nie są. Pamiętam, że jak kiedyś wlałem do baku jakiś preparat do czyszczenia wtrysków to wydawało mi się, że chodziły trochę ciszej i silnik lepiej reagował na pedał gazu. Ale to mogło być placebo. Na Twoim miejscu bym się nie przejmował o ile cykanie nagle nie zrobiło się znacznie głośniejsze i nie było połączone z jakimiś innymi zaobserwowanymi faktami jak np spory wzrost zużycia paliwa.

Ewentualnie sprawdź poziom oleju - jak jest bardzo niski silnik głośniej pracuje.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwiec 2014, 16:28:04 »
Normalna sprawa. Pracują wtryskiwacze, co ma się dziać.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwiec 2014, 16:29:11 »
Wolałem zapytać. Mam dalej problem z świstem kolektora ssącego. postaram się nagrać lepszy dźwięk.
Olej mam full, przebieg 170k (niecałe), a spalanie ostatnio wręcz spadło do 6,6l (przy 120km/h - w trasie)

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwiec 2014, 11:14:26 »
Jak dla mnie wszystko gra

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Czerwiec 2014, 14:23:16 »
Dziękuje wam bardzo:)
Nagrałem drugi filmik, słychać kiedy silnik wraca na niskie obroty taki metaliczny świst. jest on również słyszalny podczas jazdy oraz na jałowym biegu.
Praca silnika 2

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Czerwiec 2014, 19:42:43 »
Ja bym się nie przejmował. Mi chodził silnik według wielu jak sieczkarnia a to tylko łańcuszek rozrządu. Zdjąłem górny ślizg i jest lepiej ale to po prostu wina tego rozwiązania jeszcze w aucie z początku produkcji, mimo że był wymieniany.
To tak właśnie głupio pracuje, a skoro miałeś wymieniany to się nie przejmuj. Przystaw ucho w miejscu gdzie jest łańcuch i przegazuj - zobaczysz czy stamtąd dochodzi dźwięk. Co do dźwięku kolektora się nie przejmuj bo jak zdejmiesz wężyk z kolektora to zobaczysz jak wygląda nieszczelność na dolocie. Albo próbuj zlokalizować ale jeśli nie masz problemów z falowaniem obrotów, silnik ma moc a widocznych symptomów usterki nie ma to nie szukaj dziury w całym. Sprawdź tylko szczelność w miejscu połączenia przepustnicy z kolektorem bo tam miałeś zwężkę a powinna tam być uszczelka gumowa, i to w sumie tyle.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Czerwiec 2014, 19:44:40 »
Jest uszczeleczka, a problem pojawił się przed zdjęciem. Dobra zdemontuje to trochę, bo i tak przepustnicę chcę wyczyścić:)
Problem rozwiązany. Winne było łożysko roki napinającej pasek klimatyzacji.