Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Reflektory przednie - sterowanie
radek7803:
No i niby wszystko widać jak na dłoni, a sterowanie dalej nie działa. Może masa(-) przegniła.
Czy jest sposób by miernikiem sprawdzić od potencjometru począwszy a na silnikach skończywszy opory lub ciągłość? Czy ktoś z kolegów z tym walczył? :cry:
compi:
Po wymianie spalonej żarówki na led też myślałem, że coś spaliłem. Tam ledy trzeba wlutować. I teraz w momencie gdy masz podczas wyjmowania sterowania reflektory w pozycji zero, a podpinając w innej to system nie działa. Spróbuj wyłączyć zapłon, przekręć potencjometr na inną pozycję i sprawdź. Ewentualnie następna próba. U mnie pomogło. Poza tym jeśli rozbierałeś rolkę to zauważyłeś tam dwa styki/wąsy w postaci blaszek. Podczas składania łatwo je podgiąć.
radek7803:
Problem rozwiązałem.
Okazało się, że układ sterujący jest w silniczkach lamp. Oba silniki przestały dziać równocześnie, dlatego myślałem, że to potencjometr w kabinie. Niestety dopiero wymiana silników z lamp problem rozwiązała.
Wymiana prosta - odkręcić lampy (3 śruby) złapać i przekręcić silnik delikatnie wysunąć ze strzemiączka odbłyśnika. Do nowego (dobrego ) podpiąć wtykę włączyć zapłon i pokrętło ustawić na (3). Silnik wysunie bolec - wtedy łatwo zmontować wszystko jak było . Pozdrawiam... :-)
Nawigacja