Forum > Getz

[Getz] Wskaźnik temperatury, klimatyzacja, spalanie

<< < (2/6) > >>

robaszek127:
U mnie spalanie to ok 8L gazu a przy jeździe na klimie i to nie cały czas wychodzi latem nawet 1L gazy więcej. Wentylator po włączeniu klimy także zaczyna działać.
Na wskaźnik temperatury raczej trzeba patrzeć ale i tak włączeniem wentylatora rządzi czujnik termiczny. U mnie jakieś 3/4 skali i się wtedy włącza.
U siebie mam przebieg 178tys  i na razie nie mam zamiaru grzebać z filtrem paliwa skoro mam gaz i tylko paliwo służy do zapalania. Niestety mam ten badziew montowany w serwisie czyli instalka lpg brc 24 i ni ma tu nwet opcji zapalania na gazie nawet awaryjnego.

przemho:
A u mnie właśnie wskaźnik dochodzi prawie do połowy i wtedy się włącza.  Powinno chyba być tak jak u ciebie na 3/4 skali. Za wskazanie temperatury odpowiada czujnik temperatury cieczy chłodzącej, tak? Czy wentylator chłodnicy ma swój własny czujnik czy korzystają z tego samego?

robaszek127:
Zazwyczaj jest, że jest czujnik temperatury i dodatkowo termiczny włącznik wentylatora pewnie gdzieś blisko termostatu. I one działają niezależnie bo ważniejszy jest ten co włącza wentylator. Jeśli wentylator dobrze schładza silnik to jes dobrze. A te wskazania na desce trzeba traktować jako informacyjne.

przemho:
Żona właśnie jechała na odcinku 30km pół drogi trasa i przy niedzielnym ruchu bez klimy spalił jej 5,6:-) Tak wiec spalanie mam ok. Wszystko zależy od warunków i stylu jazdy. Jutro sprawdze dokładnie kiedy zalacza sie wentylator.  Dzieki raz jeszcze.

albert:
Wprawdzie mam inny silnik, ale pokażę, jak to u mnie wygląda.
Silnik zagrzany, zdjęcie robione na trasie podczas jazdy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej