Autor Wątek: [ix35 EL] silnik 1,6 GDI Ix35 opinie testy porady  (Przeczytany 153135 razy)

Offline gurszczak

• Giełda
[ix35 EL] silnik 1,6 GDI Ix35 opinie testy porady
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Grudzień 2013, 20:59:54 »
Moje spalanie tego silnika poniżej. Nie cisne auta ale twoje wyniki są bardzo ciekawe.

grzegon

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Grudzień 2013, 21:34:16 »
Chyba jednak skontaktuje się bezpośrednio z HMP. Czy ktoś mi powie, czy oni odpowiadają na maila, czy lepiej listownie reklamować?

pijid

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Grudzień 2013, 21:39:03 »
Mój w sumie też niewiele pali, ale ja jeżdżę głównie po drodze S (czytajcie omijam światła). I na korki są relatywnie krótkie (kilkaset metrów jak wracam).

Tak mi się widzi, że spalanie u obydwu kolegów jest skrajne; u jednego podejrzanie niskie (aż niewiarygodne jak na jazdę wyłącznie w terenie zabudowanym), u drugiego o wiele zbyt wysokie (aż takie korki są w Rzeszowie, czy aż tak beznadziejnie ustawione światła?).

klemens

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Grudzień 2013, 22:16:50 »
Cytat: "grzegon"
Chyba jednak skontaktuje się bezpośrednio z HMP. Czy ktoś mi powie, czy oni odpowiadają na maila, czy lepiej listownie reklamować?

Miałem 2x przyjemność kontaktu z HMP. Za każdym razem mailowo a odpowiedź przychodziła listownie. Reklamowałem drobne usterki negatywnie rozpatrzone przez serwis i muszę przyznać, że za każdym razem zajęto się sprawą uczciwie i skutecznie, choć może nienatychmiastowo. Kontakt z HMP oceniam na dobry+

JAREK G

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Grudzień 2013, 23:58:13 »
U mnie też spalanie wysokie ( co widać) podobne jak u grzegon,  jazda bardzo delikatna, praktycznie tylko po mieście na bardzo krótkich odcinkach

piotr_5

• Gość
spalanie
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Grudzień 2013, 17:44:04 »
Witam,
ja rownież jeżdże po Rzeszowie na jedno tankowanie trafia sie trasa typu 100-150 km, więc można przyjąć, że to taki cykl mieszany z przewagą miasta.
Auto zakupione jako nowe, przebieg ok 1300km

- spalanie 1 tankowanie 8,7 l jeszcze nie było mrozów,
- spalanie 2 tankowanie 9,5 l mrozy już sie pojawiły
- 3 tankowanie bedzie w najbliższym czasie, ale póki co komputer pokazuje 8,8 l.

Staramy się jeździć z żoną raczej delikatnie czasem nawet zmiana biegów przed 2 tyś. obroty maks do 3 tyś jeśli zajdzie potrzeba.

Zaraz przed odebraniem auta spotkałem innego użytkownika ix35 i ten wspominał, że jego pali jak "smok", ale stwierdził, że on wogóle mu nie żałuje jeśli chodzi o dynamikę jazdy.

grzegon

• Gość
Re: spalanie
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Grudzień 2013, 19:02:24 »
U mnie przy podobnym stosunku "trasy"-35% do "miasta"-65% wczesną wiosną z małym użyciem klimy z wyliczeń motostatu wyszło - 9,8 l, gdzie komputer pokazał średnią spalania - 8,7 l. Mój komputer pokazuje zawsze około 1 l mniej w spalaniu, czy u Was jest tak samo?

Nie cytujemy całości wypowiedzi będącej ostatnim postem w wątku. Usunięcie cytatu. tekla

piotr_5

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Grudzień 2013, 20:16:16 »
w następnym tygodniu zatankuje i sprawdzę jak to się ma w moim przypadku.

Nie cytujemy całości wypowiedzi będącej ostatnim postem w wątku. Usunięcie cytatu. tekla

pijid

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Grudzień 2013, 22:21:25 »
W moim  wypadku swoistym standardem jest 0,7 litra mniej na komputerze.

marbrzozk

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Grudzień 2013, 17:52:03 »
U mnie też standardowo zaniża 0,7 l.
Realne spalanie z ostatniego roku 8,03 l/100 km

Azool

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Grudzień 2013, 19:51:06 »
Cytat: "piotr_5"

Staramy się jeździć z żoną raczej delikatnie czasem nawet zmiana biegów przed 2 tyś. obroty maks do 3 tyś jeśli zajdzie potrzeba.

I to właśnie jest dobra droga do zminimalizowania spalania w mieście. Sam staram się tak jeździć i daje to wymierne efekty, niestety jest strasznie męczące.

Aczkolwiek w Twoim przypadku przy przebiegu 1300 nie jest to chyba raczej zdrowe dla silnika. W instrukcji stoi, żeby do przebiegu 2000, nie utrzymywać tak niskich obrotów.
Co do wskazań komputera, to u mnie  zaniża o około 1 litr.

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Grudzień 2013, 23:11:08 »
Cytat: "Azool"

Aczkolwiek w Twoim przypadku przy przebiegu 1300 nie jest to chyba raczej zdrowe dla silnika. W instrukcji stoi, żeby do przebiegu 2000, nie utrzymywać tak niskich obrotów.

dokładnie, muła sobie wyhodujecie na własne życzenie, pierwsze 2 tys km należy przejechać dynamicznie ale rozsądnie, aby silnik się ułożył dla różnych prędkości, co prawda posiadam diesla, ale zasada jest taka sama.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Grudzień 2013, 23:11:11 »
Każdy silnik tym mniej pali, im niższe ma obroty. Co wcale nie znaczy, że jest to dla niego zdrowe. Taka jazda w pierwszej kolejności wykańcza sprzęgło a następnie po kolei resztę. Przy okazji wykańcza nerwowo jadących za takim delikwentem innych użytkowników drogi, bo auto jedzie jak za pogrzebem, przyspieszenie ma zerowe.
Przesada jak wszędzie jest tu niewskazana. Generalnie (dla zdrowia podzespołów)  nie powinno się jeździć poniżej 2000obr. (No, chyba, że mamy do dyspozycji coś o pojemności >5000 ).

piotr_5

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Grudzień 2013, 18:17:06 »
Masz oczwiście racje, tylko na pewno nie jestem zawalidrogą, jeśli sytuacja mnie zmusza oczywiście auto wkręcam na obroty, poza tym jeśli chodzi o zmianę przy 2 tyś. sam komputer ją sugeruje. A prędkość uzyskuje stosunkowo szybko, gdyż zmieniam biegi z pedałem gazu w "spodzie" zgodnie ecodriving.

Dzisiaj tankowałem ix i wyszło 8.4 (komp pokazywał średne 8,7), w takim cyklu jak poprzednio. Tylko zauważyłem pewną zależność spalanie 8.7 i 8.4 uzyskałem na paliwie Shell Vpower 98 okt., a wyższe spalanie to 9.5 na zwyklej 95.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Grudzień 2013, 19:30:14 »
Czy spotkaliście  sie z ix35 z 1.6 Automat bo ja tak w Austrii