Forum > ix35 EL
[ix35 EL] silnik 1,6 GDI Ix35 opinie testy porady
macias09:
Witam,przebieg 10tysięcy km,ostatnio jadąc na trasie 40km w granicy do 80-90km/h komputer pokazał mi spalanie 6,0, w mieście nie pokazuje więcej,niż 8,0, a w trasie podczas płynnej jazdy przy prędkości 100-110km/h spala mi między 7,0- 7,3 wg komputera
maniek1807:
Ja mam przejechane 14 tys. km i spalanie mam podobne do auta kol. macias09. Silnik jak do tej pory bezawaryjny, na wyższych obrotach, pow. 4000, zbiera się przyzwoicie. Jeżeli zaś chodzi o jazdę na 6 biegu, to przy prędkości , np. 120 km/h mam podobne obroty do drugiego mojego auta ze skrzynią 5 biegową. No może hałas niższy.
elciapek:
Niestety dla mnie ten silnik to jakaś porażka. Zbiera się stosunkowo kiepsko, choć typem rajdowca nie jestem i nie wkręcam go na obroty - dźwięk silnika nie zachęca do tego: wyje jak kosiarka do trawy.
Nie wiem czy od wyjazdu z salonu auto kiedykolwiek widziało obroty wyższe niż 4000 - biegi zmieniam przy 2000-3000obr/min (częściej przy 2000). Mimo takiego stylu jazdy auto wg. mnie mało nie pali. Najniższe spalanie jakie zanotowałem to 6.8l/100km jadąc 500km w trasie z prędkością ~90-100km średnia była sporo niższa jak to na drodze krajowej. Oczywiście styl jazdy to "dziadek w kapeluszu".
Ostatnio przetestowałem go autostradzie na trasie WAW<->GD i wyszło 8.2 i 8.9. Prędkość utrzymywana na poziomie 120km/h - średnia 107km/h. Wg. mnie to trochę sporo jak na silnik 1.6 i auto o masie 1300kg.
Raporty spalania http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/63113
Podsumowując silnik/auto nie jest ani dynamiczne ani oszczędne.
Generalnie jestem zawiedziony
Podejmując jeszcze raz decyzję na pewno wybrałbym coś innego
lopek3:
No jeżeli kolega nie przekracza 4k obrotów, to rzeczywiście jest to jazda w stylu "dziadek w kapeluszu". Powyżej 4k ten silnik ożywa i się ładnie zaczyna zbierać.
Fakt że skrzynia jest trochę za krótka na 1 i 2, ale 3 i 4 powyżej 4k obrotów ładnie idzie. 5 bieg nie wiadomo do czego służy, chyba żeby sobie powachlować, ja zazwyczaj go omijam.
Z drugiej strony raczej nie patrzę na spalanie. Po moim poprzednim aucie - VW passat 1,8T w automacie, który potrafił wciągnąć 15l latem do 18l zimą, ten jest bardzo oszczędny - jedynie 10l średnio przy dynamicznej jeździe.
trucikmm:
Witam, u mnie w temperaturach dodatnich tak srednio 8 trasa 10 miasto w zimie 9 trasa 11 miasto. Teraz na LPG 7,6 + 1,7 PB 100 km mieszana. to 28zł 100 km.
Nawigacja
[#] Następna strona