Forum > ix35 EL
[ix35 EL] silnik 1,6 GDI Ix35 opinie testy porady
cruel:
Jak ktoś chce szaleć z tym silnikiem to rzeczywiście popełnił błąd.
Jednak jak ktoś jeździ spokojnie to będzie zadowolony. Tatulek się buja tym już ponad rok i nie narzeka, dla niego wystarczający. Jako, że mieszka pod miastem, to w zasadzie spalanie cały czas utrzymuje się na pułapie max średnio 7l/100km. Miesięcznie hula okolice 1000km, rocznie wychodzi max 15k km. Więc branie diesla to byłoby nieporozumienie.
Mnie ten silnik urzeka cichością pracy i ogólnie wyciszenie wnętrza podczas jazdy do 110km/h. Dalej nie wiem jak jest, bo jeżdżę nim okazyjnie i szybciej nie miałem możliwości się przejechać nawet jako pasażer.
Max prędkość jaką udało mu się osiągnąć to 185km/h wg wskazań gps-u na A1.
Autko ciekawe dla ludzi w średnim wieku, zresztą tacy właśnie najczęściej takimi suvami jeżdżą.
Zimą mimo napędu tylko na przód w górach mimo dość sporych opadów śniegu także dał sobie spokojnie radę, łańcuchy leżały bezczynnie w bagażniku.
Radek:
--- Cytat: "cruel" ---Jako, że mieszka pod miastem, to w zasadzie spalanie cały czas utrzymuje się na pułapie max średnio 7l/100km.
--- Koniec cytatu ---
Przepraszam , ale w to nie uwierzę. Nie ma takiej opcji żeby średnie spalanie takie auto miało 7 l. ( w cyklu średnim to ponad 640 km na baku !! ha, no chyba że ja mam coś nie tak z autem ...)
Oczywiście to mój pogląd oparty na doświadczeniach z ostatnich 25 tys km takim samochodem.
Nie bedę mówił że auto takie śmakie owakie sam wybrałem sam ponosze konsekwencje
Pojęcie szaleństwa też jest względne, no chyba że dla kogoś szaleć to bezpiecznie wyprzedzić
Toms:
Auto pali średnio 9 l w mieście przy normalnej jeździe, średnio z komputera 8,3 -8,4 jazda z bagażnikiem rowerowym, trasa 7,8-8 l tu zależne od prędkości. Najmniej spalił mi we Włoszech przy jeździe bocznymi drogami z prędkością 80-90 non stop komputer pokazał 6,0 l!!!!! (Austriackie paliwo w baku) . Aktualny przebieg 21 tysięcy. Dane producenta miedzy bajki , Gabaryty auta i opór powietrza robią swoje.
cruel:
Poczytaj, sporo osób ma takie spalanie z tym sinikiem. Ja tu nic dziwnego nie widzę, jeśli ktoś nie żyłuje go i nie wkręca co chwilę na wyższe obroty.
Wyższe spalanie mają osoby, które jeżdżą tym autem dynamiczniej. Proste.
To tak jak ja mam megankę także z 1.6 i średnie mam wg dystrybutora 6,6, max 7. Sporo osób także. Ale zawsze znajdzie się ktoś, kto w to nie wierzy bo jemu pali 8-9. Trudno :)
Ja 3k obrotów nie przekraczam jak nie mam potrzeby.
Ojczulek bardzo spokojnie jeździ to ma takie spalanie jakie ma.
Zibi:
jeżeli jeździsz po mieście, co chwilę światła, to nie ma opcji na takie spalanie, co innego jeżeli z wioski dojeżdżasz na przedmieście do pracy lub hipermarketu, wtedy może być i mniej.
Nawigacja
[#] Następna strona